Όλες οι σεξουαλικές πρακτικές μεταξύ ενηλίκων, που συναινούν σε αυτό, είτε είναι straight είτε είναι gay, θα είναι πλέον νόμιμες στην Ινδία.
Η LGBTI κοινότητα στην Ινδία γιορτάζει, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ανατρέψει έναν νόμο, που ποινικοποιεί το ομόφυλο σεξ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε την Πέμπτη (5 Σεπτεμβρίου) να καταργήσει έναν νόμο που υπάρχει από την εποχή της αποικιοκρατίας. Πρόκειται για το άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα. Η Ινδία έχει πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός των LGBTI ατόμων είναι 78 εκατομμύρια, επομένως, πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη απόφαση αποποινικοποίησης στην ιστορία.
Οι δικαστές που αποφάνθηκαν ότι το άρθρο 377 ήταν αντισυνταγματικό κι ότι παραβίαζε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.
«Η σωματική αυτονομία είναι ατομικό δικαίωμα. Η έκφραση οικειότητας αποτελεί μέρος του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή” , δήλωσαν οι επικεφαλής δικαστές της Ινδίας (CJI) Misra και Khanwilkar στην απόφασή τους.
Άρθρο 377
Ο νόμος του 1861 ποινικοποίησε την «αμαρτωλή συνουσία ενάντια στη φυσική τάξη» . Ο νόμος εφαρμόζεται στο πρωκτικό και στοματικό σεξ και ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία. Οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν, βάσει του νόμου αυτού, αντιμετώπισαν έως και 10 χρόνια φυλάκισης.
Τον Αύγουστο του 2017, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Δικαίου στη Ζωή και στην Προσωπική Ελευθερία του ατόμου» , σύμφωνα με το σύνταγμα της Ινδίας. Ωστόσο, παρέμενε το αντισυνταγματικό άρθρο 377.
Έτσι, μία ομάδα LGBTQI ατόμων έφερε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η ποινικοποίηση του ομοφυλοφιλικού σεξ. Ο χορευτής Navtej Johar, ο κριτικός τέχνης Aman Nath, οι ιδιοκτήτριες εστιατορίου Ritu Dalmia και Ayesha Kapur κι ο δημοσιογράφος Sunil Mehra σχημάτισαν την ομάδα.
Τέσσερις δικαστές αποφάνθηκαν επί της υπόθεσης. Οι Dipak Misra, Nariman, Khanwilkar, Chandrachud και Indu Malhotra, που αποφάσισαν ομόφωνα υπέρ της κατάργησης του άρθρου 377, λέγοντας ότι ο νόμος ήταν «αυθαίρετος» .
«Πρέπει να καταργήσουμε την προκατάληψη, να αγκαλιάσουμε την ένταξη και να εξασφαλίσουμε ίσα δικαιώματα» , δήλωσε ο CJI Misra στην απόφασή του.
Ο Misra υποστήριξε ότι η δημόσια ηθική και οι μείζονες απόψεις «δε μπορούν να υπαγορεύσουν συνταγματικά δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι οι LGBTI άνθρωποι αξίζουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους ανθρώπους.
Το δικαστήριο έκρινε ότι: «Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου είναι φυσικός και οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού αποτελούν παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης» .
Ο Misra έκρινε το άρθρο 377 ως αντισυνταγματικό, στον βαθμό που ποινικοποιεί τις συναινετικές σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ενηλίκων, είτε ομοφυλοφίλων είτε ετεροφυλόφιλων. Ωστόσο, έκρινε ότι η κτηνοβασία θα εξακολουθούσε να αποτελεί ποινικό αδίκημα.
«Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα»
«Αυτή η ετυμηγορία επιβεβαιώνει την πίστη μας όχι μόνο στη νομιμότητα, αλλά και στην ανθρωπότητα. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα. Είμαστε γεννημένοι χωρίς διακρίσεις ” , δήλωσε στο GSN ο Harish Iyer, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για την κατάργηση του άρθρου 377.
«Τώρα θα ζήσουμε νόμιμα, χωρίς διακρίσεις. Θα ανοίξουμε τα φτερά μας, θα έχουμε ελπίδα, αλλά δε θα θεωρήσουμε αυτήν την ελευθερία δεδομένη. Αυτή είναι η αρχή μιας επανάστασης μεταρρυθμίσεων, όχι το τέλος. Ο αγώνας για ισότητα, για κάθε μειονότητα, είναι συνεχής. Θα συνεχίσουμε.”
Ο gay πρίγκιπας της Ινδίας Manvendra Singh Gohil δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «μια στιγμή εορτασμού και ελευθερίας για την LGBTI κοινότητα στην Ινδία» και πρόσθεσε ακόμη ότι:
«Η ελευθερία μας είχε αφαιρεθεί από το 1861, αλλά με τη σημερινή απόφαση θα αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Η αλήθεια κυριαρχεί πάντα και η αλήθεια πάντα κερδίζει» .