Πενήντα τέσσερις νεκροί – Οι πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες

24/07/2018
από

Ο αριθμός των νεκρών ανθρώπων, λόγω των πυρκαγιών, που ξέσπασαν σε όλη την χώρα, φθάνει τουλάχιστον τους 54, με εκατοντάδες τραυματισμένα άτομα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλας Μαλλίρη. Οι πυροσβέστες παλεύουν κυριολεκτικά με τις φλόγες.

Η Μαλλίρη ανέφερε: «Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι έφθαναν ακόμη και τα 9 μποφόρ, τα τρία μέτωπα επεκτάθηκαν γρήγορα, λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις» .

Σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκο Παπαευσταθίου, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ νοσηλεύονται 156 ενήλικα άτομα και 16 παιδιά, στην πλειοψηφία τους με εγκαύματα.

Εστίες εντοπίστηκαν στην Κινέτα, στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά, στη Ραφήνα, στην Πεντέλη, στις περιοχές των Χανίων, Αποκόρωνα και Κακόπετρο, φτάνοντας από τον Άγιο Φανούριο μέχρι και τον δεύτερο κόμβο Βρυσσών, στην περιοχή της Φθιώτιδας κοντά στο Νέο Κόκκινο, στο όρος Χλωμό κοντά στην Αταλάντη, στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου, αλλά και στον Άγιο Χαράλαμπο, στο Άνω Καλαμάκι, στον Γαλότα και στα Ίσθμια, καθώς και στη Λευκίμμη Σουφλίου στον Έβρο.

Η πυροσβεστική αναφέρει ότι μιλάμε για 47 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε:

«Τούτη η ώρα, είναι η ώρα της μάχης. Μοναδικό μας μέλημα αυτήν τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί. Με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία, αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο. Το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών, σε τρία διαφορετικά μέτωπα, που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν, κι έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής, ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια» .

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές:

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

Ακολουθεί λίστα ειδών πρώτης ανάγκης:

  • Εμφιαλωμένα νερά
  • Χυμούς
  • Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)
  • Γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ

Σημείο συγκέντρωσης: Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής στην Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού – Δεν χρειάζονται άλλα είδη ρουχισμού.


Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής

Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: [email protected]




Δες και αυτό!