Τη σύσταση Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας με αντικείμενο την υγειονομική κάλυψη των τρανς προσώπων ανακοίνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το ΣΥΔ σε συνέχεια της συνάντησης εκπροσώπων του με τον Υπουργό και στελέχη του Υπουργείου Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2018[1], κάνει γνωστή τη σύσταση Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας με αντικείμενο την υγειονομική κάλυψη των τρανς προσώπων.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που υλοποιεί δέσμευση του Υπουργού Υγείας, κυρίου Ξανθού, που ανέλαβε κατά τη συνάντηση, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας με σκοπό τις απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις για την ισότιμη πρόσβαση διεμφυλικών προσώπων στον χώρο της υγείας χωρίς διακρίσεις.

Στην Ομάδα Εργασίας θα συμμετάσχουν εκ μέρους του ΣΥΔ, η Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του ΣΥΔ, η Σύλβια Κουρετζή, Γενική Γραμματέας του ΣΥΔ, καθώς και η ΠάρβηΠάλμου, ψυχολόγος, και ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος και Συμπαραστάτης στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ η συμμετοχή στις εργασίες της ομάδας είναι μη αμειβόμενη.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, και θα θέσει ενώπιον της Επιτροπής όλα τα θέματα που αφορούν την ισότιμη πρόσβαση των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ προσώπων, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ασφαλή, ισότιμη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις πρόσβαση στον χώρο της υγείας για όλα τα τρανς, φυλοδιαφορετικά και ίντερσεξ πρόσωπα.