Oι pride συλλογές γνωστών εταιρειών φτιάχνονται σε ομοφοβικές χώρες

21/06/2018

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες, οι οποίες με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας κυκλοφορούν τις δικές τους Pride συλλογές σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν το LGBT+ κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εταιρείες ρουχισμού H&M και Levi’s.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές οι συλλογές παράγονται σε χώρες, όπου η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να διώκεται ποινικά; 

Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του ΒΒC ανακάλυψε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Pride σειράς, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η H&M και περιλαμβάνει τσάντες, μπλουζάκια και καπέλα, δημιουργήθηκε στο Μπαγκλαντές, μια χώρα όπου οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη. Κομμάτι της συλλογής παράγεται επίσης και σε ομοφοβικές χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα.

Αντίστοιχη περίπτωση και αυτή της Levi’s, της οποίας η συλλογή παράγεται στην Ινδία. Και εκεί η ομοφυλοφιλία αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ήταν πριν από λίγες εβδομάδες όταν η Primark δέχθηκε έντονη κριτική γιατί αποφάσισε να κάνει την παραγωγή της Pride σειράς της στην Μιανμάρ, χώρα στην οποία η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται από τον νόμο.

Διαβάστε επίσης

Γνωστές εταιρείες γιορτάζουν τον μήνα Υπερηφάνειας

Η H&M, πάντως, δήλωσε ότι το 10% από τα κέρδη της Love For All συλλογής θα δοθούν σε καμπάνιες του ΟΗΕ που προωθούν την ισότητα.

Από την άλλη η Levi’s δήλωσε ότι έκανε μια δωρεά σε έναν οργανισμό της Ινδίας που προσπαθεί να ανατρέψει την ομοφοβική νομοθεσία.

Το ρεπορτάζ ανακάλυψε ότι και άλλες “συλλογές υπερηφάνειας” γίνονται σε μέρη όπου οι LGBT+ κοινότητες αντιμετωπίζουν διακρίσεις – συμπεριλαμβανομένης της συλλογής Pride της Disney, η οποία κατασκευάζεται στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, αρκετές εταιρείες που προσέγγισαν οι δημοσιογράφοι δε θέλησαν να αποκαλύψουν την προέλευση των pride συλλογών τους.

Η σειρά BeTrue της Nike βγήκε τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, η εταιρεία αρνήθηκε να πει πού δημιουργήθηκε η σειρά. Η Adidas επίσης.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!