Η καλλιτέχνις Λία Χαράκη, φέρνει με την ομάδα της .pelma.Lia Haraki στην Αθήνα το «The Performance Shop», ένα pop-up κατάστημα παραστάσεων που θα λειτουργεί σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας με ωράριο καταστημάτων αλλά και με βραδινές παραστάσεις.

Με μία ποικιλία παραγωγών και παραστάσεων διαφόρων μορφών, ειδών και θεματικών, το pop-up κατάστημα θα δώσει την ευκαιρία στον θεατή /περαστικό να παρακολουθήσει δρώμενα στη βιτρίνα ή να επιλέξει να βιώσει μία από τις παραστάσεις του καταλόγου. Tα έργα που θα διαθέτει το The Performance Shop θα είναι καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και θα έχουν τη μορφή θεάματος (spectacle), θα λειτουργούν ως υπηρεσίες (service), θα προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες (experience) και θα προτάσσουν το βίωμα της συμμετοχής.

Το όλο εγχείρημα επιδιώκει να φέρει σε πιο στενή επαφή τον άνθρωπο με τις παραστατικές τέχνες και την περφορμανς στο πλαίσιο της κοινωνίας και της καθημερινότητας.

Η πράξη της παράστασης στο The Performance Shop θεωρείται σημαντικό συστατικό ενδυνάμωσης και εξέλιξης του ανθρώπου, ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, ως καλλιτέχνη και ως ενεργού θεατή. Μέσα από τη συνθήκη του καταστήματος, ο κάτοικος της πόλης θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει την παράσταση της προτίμησης του από ένα εκτενή κατάλογο, γεγονός που τον καθιστά ήδη ενεργό θεατή και την επιλογή του προσωπική και άρα πολύτιμη.

Στο The Performance Shop η ταυτότητα της παράστασης ως προϊόν, παρότι άυλη, μη απτή, υπογραμμίζεται από τη λεπτή ειρωνεία με την έννοια του ‘προϊόντος’ που μπορεί κανείς να αγοράσει στο κατάστημα προσφέροντας μια ισορροπημένη σχέση κόστους-αξίας χωρίς να μετριάζει την καλλιτεχνική ποιότητα. Το κατάστημα επίσης στέκεται ως αφορμή για να προβληματίσει σε σχέση με την αναγκαιότητα και την αξία της άυλης εμπειρίας που προσφέρει η τέχνη με ένα μάλλον πολύτιμο τρόπο.

Γιατί «κατάστημα» παραστάσεων

Γιατί όπως κάποτε η τέχνη προέκυπτε μέσα από την καθημερινότητα, έτσι σήμερα μπορεί να συνδεθεί με αυτήν μέσα από έναν χώρο της καθημερινής ζωής, ένα κατάστημα.

Γιατί ένα κατάστημα παραστάσεων σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, προσφέρει σε κάθε περαστικό έναν χώρο οικείο για να έρθει σε επαφή με την τέχνη και να του δημιουργηθεί η περιέργεια να την εξερευνήσει.

Γιατί η έκθεση έργων σε ένα τέτοιο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης συνύπαρξης παραστάσεων διαφορετικών ειδών, μορφών, τεχνοτροπιών και θεματικών.

Γιατί από παθητικός δέκτης/θεατής, ο πελάτης ενός τέτοιου καταστήματος γίνεται ενεργός και συμμέτοχος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιλογής της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί.

Γιατί ως συνειδητά επιλεγμένο πλαίσιο καλλιτεχνικής έκθεσης, το κατάστημα μας προκαλεί να θέσουμε ερωτήματα γύρω από τη σχέση τέχνης και καταναλωτικής κοινωνίας: Κατά πόσο ένα έργο τέχνης χωρίς αξία χρήσης μπορεί να λειτουργήσει ως προϊόν; Πώς σχετίζεται το εφήμερο με το αναγκαίο; Πώς η εμπειρία μιας παράστασης μπορεί να λειτουργήσει ως επένδυση;

Γιατί η παρουσίαση μιας παράστασης στο πλαίσιο ενός καταστήματος τη νοηματοδοτεί όχι μόνο ως θέαμα αλλά επίσης ως είδος υπηρεσίας και ως ιδιαίτερη εμπειρία.

Γιατί η συνάντηση σε ένα κατάστημα είναι ένας τρόπος να γνωρίσει και ο καλλιτέχνης τον θεατή, και όχι μόνο το αντίστροφο.

Ιστορικό

Την έμπνευση για τη δημιουργία του The Performance Shop είχε η καλλιτέχνις Λία Χαράκη. Mε την οργανωτική φροντίδα της ίδιας και των συνεργατών της, το ιδιότυπο αυτό μαγαζί άνοιξε για πρώτη φορά στη Λευκωσία το 2014 (Pop-Up Festival / NiMAC) και το 2015 στη Λεμεσό (με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου), ενώ το 2016 περιλήφθηκε στις 25 καλύτερες πρακτικές για τον χορό στην Ευρώπη από το EDN (European Dancehouse Network).

Οι παραστάσεις

Οι παραστάσεις που θα διαθέτει το κατάστημα θα χωρίζονται σε 4 ενότητες που είναι οι εξής:

– On display (στη βιτρίνα του καταστήματος),
– Συμμετοχικές παραστάσεις (που μπορεί ο περαστικός να διαλέξει από τον κατάλογο του καταστήματος),
– Φιλοξενούμενα έργα για μικρό χώρο και μικρό κοινό
– Παράλληλες εκδηλώσεις που αποτελούνται από εργαστήρια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά είναι:

Ελευθερία Πανούση 
Θανάσης Κριτσάκης 
Μαρίνα Γκενάντιεβα 
Νάντη Γώγουλου 
Αντώνης Βαής 
arisandmartha 
Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης 
Δημήτρης Τσεσμελής 
Ιωάννα Γερακίδη και Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου 
Χρήστος Μόυχας
Λία Χαράκη 
Μάριος Χατζηπροκοπίου 
t.a.a.g
Άννα Παγκάλου / Anna Pangalou
Άνα Σάντσεζ-Κόλμπεργκ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Οι παραστάσεις του καταστήματος χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ και ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Δεν είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. Οι παραστάσεις στη βιτρίνα είναι για δημόσια θέαση. Δωρεάν

Προϊόντα Περιποίησης – Ελευθερία Πανούση

Ώρες και μέρες παραστάσεων: 21 Ioυνίου και 12 Ιουλίου στις 20:00 και 21:00

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά είναι :

ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Προϊόντα Περιποίησης

Ελευθερία Πανούση

Άσκηση Δημοκρατίας

Θανάσης Κριτσάκης

DeFaces

Μαρίνα Γκενάντιεβα

Late Night Impro

Νάντη Γώγουλου

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

BOOTH

Αντώνης Βαής

Five Steps to Save the World

arisandmartha

How to Selfy

Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης

NANI

Δημήτρης Τσεσμελής

 LET ME SERVE YOU

Ιωάννα Γερακίδη και Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου

Room for Two

Χρήστος Μόυχας

Skin

Λία Χαράκη

Ο ενεργός θεατής

Λία Χαράκη

Fantasy Travel

Μάριος Χατζηπροκοπίου

demos/Demos

t.a.a.g


ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Uhrsonate

Άννα Παγκάλου / Anna Pangalou

J[US]T 5 — REDUX

Άνα Σάντσεζ-Κόλμπεργκ


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Give me an Aaaaaaaaaaaaaaa

Άννα Παγκάλου


ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Συντονιστές Λία Χαράκη και Αλέξης Βασιλείου


Αναλυτικά το πρόγραμμα:

https://www.theperformanceshop.org/calendar_GR.pdf