Η εφηβεία είναι περίπλοκη για αρκετούς λόγους. Καθώς στο σώμα σου συμβαίνουν έντονες αλλαγές, είναι αναπόφευκτο αυτή η καθοριστική στιγμή της ανάπτυξής σου να μη συνοδεύεται από νέες και ξαφνικά πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα σου.
Κατά τη διάρκεια της δικής μου εφηβείας, πάσχιζα συνεχώς να βρω χρήσιμες πηγές, οι οποίες θα απαντούσαν στις ερωτήσεις μου σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Στο σχολείο, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν φαινόταν να είναι ποτέ αρκετά εις βάθος ώστε να είναι βοηθητική προς εμένα, ανάμεσα στις διάφορες εξηγήσεις, τις απαρχαιωμένες (και ετεροκανονικές) ταινίες που προβάλλονταν, και τις συζητήσεις “περί σεξ” που με άφηναν υπερ-συνειδητοποιημένη για την ικανότητα του σώματος μου για αναπαραγωγή. Εν τω μεταξύ, στις συζητήσεις των φίλων μου που ενθουσιάζονταν για τα μεγαλύτερα αγόρια στο λύκειο, ένιωθα αποκλεισμένη. Υπήρχε κάτι που πήγαινε στραβά με εμένα αν δεν έβρισκα τους ανδρικούς μυς σαγηνευτικούς;
Για μένα, και πολλές άλλες νέες queer γυναίκες, αυτές οι ελλιπείς συζητήσεις με άφησαν μόνη να ανακαλύψω πώς όριζα την σεξουαλικότητα μου, με χίλια αναπάντητα ερωτήματα να κάνουν την εμφάνισή τους στη νεαρή ενήλικη ζωή μου. Το περιοδικό Bustle ρώτησε 20 νέες γυναίκες τι θα εύχονταν να μπορούσαν να πούνε στους έφηβους εαυτούς τους σχετικά με την ταυτότητα και την σεξουαλικότητα, και από τις απαντήσεις τους, είναι εμφανές πως η σεξουαλικότητα είναι κάτι πολύ πιο προσωπικό, περίπλοκο και συνδεδεμένο με την αγάπη που έχει κάποιος για τον εαυτό του, από ότι οι περισσότεροι φαίνεται να πιστεύουν.
1.Aiden, 25
“Κανείς δε σε διδάσκει για σχέσεις, επικοινωνία, συγκρούσεις και queerness στο γυμνάσιο. Μολονότι είναι αρκετά εύκολο να βρεις πληροφορίες για το ετεροκανονικό σεξ, ακόμα δεν ξέρω πραγματικά πού να πάω όταν έχω ερωτήσεις σχετικά με την έννοια του queer, την επικοινωνία, τις συγκρούσεις και τις σχέσεις.”
2. Auden, 29
“Όταν σταμάτησα να νοιάζομαι τόσο για το πώς μπορεί οι άλλοι να με κρίνουν επειδή είμαι με μια γυναίκα, μπόρεσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να αγαπήσει και να αγαπηθεί από τη σύντροφό μου σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει, αλλά οι φόβοι μου ήταν ένας τοίχος και μέχρι να κάνω come out στους φίλους και στην οικογένειά μου και να δω ότι με αγαπούσαν για μένα – και θα αγαπούσαν και οποιονδήποτε αγαπούσα εγώ – μπόρεσε αυτός ο τοίχος να πέσει και αποδέχτηκα πραγματικά τον εαυτό μου. Όταν κρύβεις την αγάπη σου από τον κόσμο, είναι αδύνατον να αγαπάς ελεύθερα – εσένα ή το άτομο που είσαι μαζί. Το να κάνεις come out συχνά εννοείται ως μια συζήτηση που κάνεις μια φορά στη ζωή σου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ταξίδι. Μου πήρε πολλά χρόνια να βγω έξω και να γυρίσω σπίτι σε μένα και να νιώσω απολύτως ελεύθερη στην αγάπη μου για την σύντροφό μου, η οποία τώρα είναι η γυναίκα μου. Η συμβουλή μου: να είσαι καλός με τον εαυτό σου. Το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου παίρνει χρόνο και θάρρος, αλλά το αξίζεις. Το υπόσχομαι.”
3. Ella, 29
“Η πρώτη φορά που έκανα coming out ήταν όταν ήμουν 15. Ήμουν τόσο φοβισμένη να μοιραστώ τα συναισθήματά μου με άλλους, επειδή φοβόμουν για την αντίδρασή τους. Νομίζω πως μου πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να συνειδητοποιήσω πως ό,τι φοβόμουν περισσότερο ήταν η πιθανότητα να δω την προκατάληψη κάποιου για τον οποίο νοιαζόμουν, και αυτό θα ήταν μια μεγάλη απώλεια. Μου πήρε πολλούς μήνες, για την ακρίβεια περισσότερο από χρόνο, για να δουλέψω το θάρρος που χρειαζόταν για να κάνω come out στους γονείς μου. Τώρα ξέρω πως ένα κομμάτι από αυτό ήταν να ξεπεράσω τον φόβο μου, και ένα άλλο ήταν πως έπρεπε να καταλάβω τον εαυτό μου πριν μπορέσω να μοιραστώ τη σεξουαλικότητά μου με άλλους.”
“Εύχομαι να ήξερα τότε πως είναι εντάξει να μην ξέρεις τα πάντα, να μην νιώθεις απολύτως άνετα και να μην έχεις μία σαφή εικόνα της ταυτότητάς σου. Εύχομαι να ήξερα πως δε χρειαζόταν να ξέρω τίποτα παραπάνω πέρα από το τι νιώθω, και πως αυτό και μόνο είναι αρκετό για να με ακούσει και να με σεβαστεί κάποιος. Φοβόμουν τόσο πολύ μήπως δεν με δεχτούν και δεν με αγαπήσουν οι φίλοι μου και η οικογένεια μου, αλλά συγχρόνως ανησυχούσα πως δε θα βρω ποτέ μια σχέση με αγάπη και το είδος της ζωής που ονειρευόμουν. Πάντα μου έλεγαν πως το να είσαι ομοφυλόφιλη σήμαινε πως η ζωή σου θα ήταν δύσκολη. Μακάρι να ήξερα τότε ότι με το να ζω αυτή τη ζωή, θα με οδηγούσε στο να γνωρίσω και να παντρευτώ τη σύζυγό μου και να βρω ένα είδος χαράς, ασφάλειας και αγάπης που μου προσφέρει την καλύτερη επιβράβευση. Εύχομαι επίσης κάποιος να μου είχε πει όταν ήμουν 15 και τόσο φοβισμένη, ότι ήταν εντάξει, παραπάνω από εντάξει, που μου άρεσαν οι γυναίκες, και πως η αγάπη μου και η επιθυμία μου ήταν φυσιολογική και όμορφη, γιατί είναι.”
4. James, 25
“Απλά εύχομαι να ήξερα νωρίτερα πόσο αλληλένδετη είναι η σεξουαλικότητα με την ικανότητα να αγαπάς τον εαυτό σου. Για μένα, όσο περισσότερο ερωτευόμουν τον εαυτό μου, τόσο περισσότερο ήμουν πρόθυμη να ερωτευτώ έντονα κάποιον άλλον. Νιώθω πως συνέχιζα να βγαίνω με αγόρια ακόμη και αν ένιωθα περισσότερη έλξη προς τα κορίτσια, δρώντας αυτοκαταστροφικά και στερώντας στον εαυτό μου την αγάπη που πραγματικά άξιζα.”
5. Madison, 25
“Εύχομαι να ήξερα νωρίτερα πως το να κατανοήσω τη σεξουαλικότητα και τις ανάγκες μου θα ήταν μια μεγάλη και συχνά επώδυνη διαδικασία. Οι ταμπέλες δεν είναι το παν. Η σεξουαλικότητα θέλει χρόνο. Η σεξουαλικότητα θέλει κατανόηση. “
6. Jack, 30
“Συνήθιζα να πατάω στο google “τι είναι το σεξ” όλη την ώρα όταν ήμουν έφηβη. Ακόμα και ως ενήλικη γυναίκα, πιάνω τον εαυτό μου να επαναπροσδιορίζει συνεχώς την έννοια του σεξ και ακόμα θα ήθελα ένα χώρο που θα μπορούσα να μιλήσω για αυτό.”
7. Leyton, 22
“Όταν ήμουν στην εφηβεία, κυριολεκτικά έκλαιγα με κάθε “it gets better” βίντεο και ευχόμουν τόσο πολύ να έφτιαχναν πραγματικά τα πράγματα. Εύχομαι να ήξερα τότε πόσο απίστευτα πλούσια θα ήταν η ζωή μου αφού θα έκανα come out. Αυτό το κομμάτι που κάποτε ένιωθα τόσο προσωπικό, έντονο και ντροπιαστικό για να το μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο, τελικά έγινε το στοιχείο που αγαπώ πιο πολύ σε μένα. Οι γυναίκες είναι απαλές και μυρίζουν τόσο όμορφα. Είναι περίπλοκες και τρυφερές και ώριμες και ενδιαφέρονται για τους άλλους.”
8. Hannah, 23
“Το να κάνεις μικρά βήματα για να καταλάβεις τον εαυτό σου, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, είναι μέρος της διαδικασίας. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να κάνεις πράγματα, αλλά είναι καλό να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Το να νιώθεις έτοιμος είναι ένα έμφυτο συναίσθημα! Θα ξέρεις πότε είναι σωστή η στιγμή να πειραματιστείς με την εμφάνιση σου, να προσπαθήσεις να βγεις με άτομα, να πεις ό,τι χρειάζεται σε ένα οικογενειακό μέλος, να γράψεις μια έκθεση. Οι δύσκολες στιγμές δε θα κρατήσουν για πάντα, και μια μέρα θα νιώσεις πραγματικά οικεία μέσα στο σώμα σου.”
9.Tess, 23
“Κανείς δε σε προετοιμάζει για τη στιγμή που συνειδητοποιείς πως δεν είσαι straight. Χρειαζόμουν υποστήριξη τότε. Ένιωθα απίστευτα ευάλωτη. Γιατί δεν υπάρχει κανένα σημείο στη σεξουαλική αγωγή σχετικά με τη σύγχυση που αφορά τη σεξουαλικότητα; Οι ταμπέλες είναι χρήσιμες για κάποιους, αλλά όχι για όλους μας.”
10. Mika, 32
“Εύχομαι να ήξερα νωρίτερα πως υπάρχουν δυνατά, ενδιαφέροντα, ελκυστικά άτομα πάνω, κάτω και σε όλο το φάσμα του φύλου και της σεξουαλικότητας, τα οποία έχουν βιώσει το δικό μου αίσθημα του να μην σε βλέπουν οι άλλοι πραγματικά. Μακάρι να είχα συνειδητοποιήσει πως οι τύποι που μου άρεσαν όταν ήμουν έφηβη, δεν είναι η μόνη γεύση που υπάρχει. Μακάρι να είχα συνειδητοποιήσει πως ο ουρανίσκος μου θα άλλαζε και θα επεκτεινόταν όσο γινόμουν μεγαλύτερη.”
11. Sally, 23
“Τις περισσότερες συμβουλές που θα έδινα στον έφηβο εαυτό μου, θα τις έδινα και στον 23χρονο εαυτό μου: η άνεση με τον εαυτό μου, με τη σεξουαλικότητα μου, με την ευτυχία μου, πηγάζει εξ ολοκλήρου από την ικανότητα μου να αγαπάω τον εαυτό μου, κάτι που δεν είχα συνειδητοποιήσει στην εφηβεία μου. Ακόμα και τώρα, μου φαίνεται ακατόρθωτο κάποιες φορές. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορείς να προσπαθήσεις να χειριστείς, και μπορεί να έρθει σε κύματα, αλλά είναι αυτό που μου επιτρέπει να είμαι η καλύτερη φίλη, κόρη, αδερφή, άτομο που μπορώ να είμαι. Κυρίως όμως, μου επιτρέπει να είμαι εγώ.”
“Ένα μέρος της αγάπης προς τον εαυτό σου είναι ο σεβασμός, η αποδοχή, και το να μαθαίνεις από το ίδιο το ταξίδι. Και να γνωρίζεις πως η ζωή είναι ένα ταξίδι και πάντα θα είναι. Θα υπάρξουν σταθμοί, αλλά πάντα θα υπάρχει κάτι περισσότερο να μάθεις για τον εαυτό σου και για τους άλλους. Αν είχα τότε κάποιον να μου πει πως το κλειδί της ευτυχίας κρύβεται στην ικανότητα να αγαπάω τον εαυτό μου περισσότερο, θα είχα γλιτώσει πολύ πόνο, αλλά ίσως να το θεωρούσα και παράλογο. Ακούγεται οξύμωρο πως το να αγαπάς τον εαυτό σου σού επιτρέπει να αγαπάς τους άλλους περισσότερο. Αλλά είναι το λιγότερο εγωιστικό πράγμα που μπορείς να κάνεις. Σου επιτρέπει να είσαι γενναίος, σου επιτρέπει να είσαι ευγενικός. Κάνει το να βλέπεις μια φωτογραφία των φίλων σου στο instagram που αράζουν χωρίς εσένα, ή το κόλλημα σου με κάποιον άλλον, να μην πονάει τόσο. Σε βοηθάει να αποστασιοποιηθείς από την πίεση των συνομηλίκων σου.”
12. Elana, 24
“Εύχομαι να είχα συνειδητοποιήσει νωρίτερα πως το να είσαι straight είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στα μυαλά μας από πολύ μικρή ηλικία που χρειάζεται πολύ σκέψη, ερωτήματα και αυτογνωσία για να συνειδητοποιήσεις πως μπορεί να μην είσαι. Δεν έχουν όλοι αυτή τη μαγική στιγμή ως παιδί που συνειδητοποιούν πως είναι queer- είναι φυσιολογικό να σου συμβεί στην παιδική, εφηβική ή ενήλικη ζωή επίσης. Για μένα, το να βρω μια ταμπέλα ήταν πολύ δύσκολο, επειδή δεν είχα δει για αρκετό καιρό κάποιον σαν εμένα που να ταυτιζόταν ως queer ή πανσέξουαλ. Επίσης, δεν βοηθούσε πολύ το ότι δεν είχα κανέναν να μπορώ να μιλήσω. Είχα φυσικά κάποιους cis γκέι φίλους που ήταν άνδρες, αλλά η μόνη queer φίλη που είχα ταυτιζόταν ως λεσβία και εγώ προσπαθούσα να κατανοήσω την έλξη μου για διάφορα φύλα.”
“Εύχομαι να ήξερα νωρίτερα πως δεν χρειάζεται να αποδείξεις σε κανέναν την σεξουαλική σου ταυτότητα- ένιωθα άβολα για αρκετό καιρό επειδή συνειδητοποιούσα πως ήμουν queer ενώ είχα αγόρι, σαν αυτό να το ακύρωνε με κάποιον τρόπο. Και οι ερωτήσεις των άλλων για το τι είχα “κάνει” σωματικά με γυναίκες, λες και υπήρχε κάποιος πίνακας με σκορ που έπρεπε να συμπληρώσω για να αποδείξω πως είμαι queer, ήταν τόσο λάθος. Το πώς είναι να είσαι queer το ορίζεις εσύ, ανεξάρτητα από το τι έχεις ή δεν έχεις κάνει- ένα φιλί, μια σχέση, σεξ κλπ. Είναι η δική σου ταυτότητα και κανενός άλλου.”
13. Hayley, 25
“Ποτέ δεν σκέφτηκα πως είμαι straight, αλλά πάλι έπιανα τον εαυτό μου μια ανεξήγητη ενστικτώδη αντίδραση στην ανδρική προσοχή καθ’ όλη την εφηβεία μου. Χρησιμοποίηση το google, ‘πώς γίνεται να βρίσκω τα κορίτσια συναρπαστικά αλλά συγχρόνως να νιώθω περίεργα νευρική γύρω από αγόρια;’ Αν είχα έναν χώρο για να μιλάω για τα πάντα όταν ήμουν έφηβη, θα ήμουν μια πολύ πιο χαρούμενη ενήλικας. “
14. Samantha, 28
“Εύχομαι να ήξερα πως το κακό σεξ δεν ήταν ένας αντικατοπτρισμός του εαυτού μου. Το κακό σεξ συμβαίνει. Το άβολο σεξ συμβαίνει. Όλα είναι εντάξει, και με τον καιρό θα βρεις τι είναι καλύτερο για σένα. Νιώθω πως έχασα πολύ χρόνο από την εφηβεία μου με το να προσπαθώ να καταλάβω γιατί το σεξ δεν ήταν όπως νόμιζα πως πρέπει να είναι ή όπως έβλεπα στις ταινίες.”
15. Lindsey, 30
“Θυμάμαι να είμαι μπερδεμένη ως έφηβη σχετικά με την διαφορά του “girl crush” και της ρομαντικής έλξης. Ακόμα και τώρα, δεν είμαι τελείως σίγουρη πως την έχω καταλάβει.”
16. Naomi, 30
” Ήταν καλό σεξ; Μετριέται για σεξ; Συζητήσεις με τέτοιου είδους ερωτήσεις θα μπορούσαν πραγματικά να με είχαν βοηθήσει να κατανοήσω τις πρώτες μου σχέσεις. Ακόμα και τώρα, δεν είμαι τελείως σίγουρη πού μπορώ να στραφώ για τέτοιου είδους συζητήσεις.”
17. Piper,25
“Με τη σύντροφο μου συχνά δεν γνωρίζω πώς να επικοινωνήσω και να μοιραστώ τις συναισθηματικές μου ανάγκες μαζί της. Συζητήσεις σχετικά με την επικοινωνία θα ήταν πολύ χρήσιμες για μένα ως έφηβη, και ειλικρινά, για εμένα τώρα.”
18. Ruby, 29
“Το πρώτο μου queer φιλί το έδωσα στα 20 μου. Νομίζω πως αν ακόμα και ένας καθηγητής της σεξουαλικής αγωγής είχε προτείνει πως η σεξουαλικότητα και/ή οι σεξουαλικές προτιμήσεις δεν είναι κάτι στατικό, θα είχα σώσει τον εαυτό μου από πολλή σύγχυση στην ενήλικη ζωή μου.”
19. Kali, 23
“Μπορείς να μην κάνεις come out σε κανέναν, μπορείς να κάνεις come out σε όλους, αλλά ανεξάρτητα από πότε ή σε ποιον θα το πεις, το ποια είναι η σεξουαλικότητα σου είναι κάτι που το αποφασίζεις εσύ. Επίσης, μπορείς να αλλάξεις την ταμπέλα σου! Εύχομαι κάθε παιδί στο σχολείο να μπορούσε να το ακούσει αυτό και να το συνειδητοποιήσει. Δεν είσαι ποτέ υπερβολικά νέος για να γνωρίσεις τον εαυτό σου ή την σεξουαλικότητα σου.”
20. Allie, 23
“Μεγάλωσα σε μια πολύ φιλελεύθερη πόλη και παρ’ όλα αυτά δεν είχα μάθει τι σημαίνει η λέξη queer μέχρι το τελευταίο έτος στο κολλέγιο. Η σεξουαλική αγωγή πρέπει να ξεκινάει συμπεριλαμβάνοντας συζητήσεις σχετικά με την έννοια του queer. Είμαστε στο 2018. Ήρθε η στιγμή να προσπαθήσουμε περισσότερο.”
Συζητήσεις σχετικά με την επικοινωνία, την ευαλωτότητα, την ικανότητα να μπορείς να αγαπάς τον εαυτό σου, την έννοια του queer δεν είναι απαραίτητες μόνο στο σχολείο, αλλά και σε όλη την ενήλικη ζωή. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να μάθεις τον εαυτό σου, τη σεξουαλικότητα σου, και είναι καιρός να αρχίσουμε επιτέλους να μιλάμε για αυτά.
πηγή: bustle.com, απόδοση: Χριστίνα Μουστακάκη