Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος «σύζυγος» , κατά την έννοια των διατάξεων του δικαίου της Ένωσης, για την ελεύθερη διαμονή των πολιτών της Ένωσης και των μελών της οικογένειάς τους, περιλαμβάνει και τους συζύγους του ιδίου φύλου, διευκρινίζοντας ότι “παρότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιτρέπουν ή να μην επιτρέπουν τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, δεν μπορούν να εμποδίζουν την ελεύθερη διαμονή πολίτη της Ένωσης, μη χορηγώντας στον ιδίου φύλου σύζυγό του, υπήκοο τρίτης χώρας, παράγωγο δικαίωμα διαμονής στο έδαφός τους” .
Η έγκριση ήρθε μετά από την εξέταση της υπόθεσης του Ρουμάνου Adrian Coman και Αμερικανού υπηκόου Clai Hamilton,που παντρεύτηκαν στις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στη Ρουμανία.
Οι ρουμανικές αρχές, ωστόσο, δήλωσαν ότι ο Clai είχε δικαίωμα διαμονής μόνο μέχρι τρεις μήνες, με την αιτιολογία, ότι δε μπορούσε να θεωρηθεί «σύζυγος» του Adrian στη Ρουμανία, επειδή αυτό το κράτος μέλος της ΕΕ, δεν αναγνωρίζει τον ομόφυλο γάμο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρίνησε ότι ο ορισμός των συζύγων περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια κι αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι gay σύζυγοι έχουν από σήμερα ίσα δικαιώματα διαμονής, σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ.
Ο αντίκτυπος της απόφασης αλλάζει τη ζωή συζύγων σε ομόφυλους γάμους στις πέντε χώρες, που δεν παρέχουν ήδη το ίδιο δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια. Η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Λετονία θα πρέπει τώρα πια να αναγνωρίζουν τα δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης των gay ατόμων.
Το Δικαστήριο της ΕΕ διαπιστώνει ακόμη ότι, στο πλαίσιο της οδηγίας σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, ο όρος «σύζυγος», που αναφέρεται στο πρόσωπο που έχει συνάψει γάμο με άλλο πρόσωπο, είναι όρος ουδέτος ως προς το φύλο και επομένως, περιλαμβάνει την/τον ιδίου φύλου σύζυγο πολίτη της Ένωσης.
Διευκρινίζεται ακόμη ότι η υποχρέωση ενός κράτους-μέλους της ΕΕ να αναγνωρίσει, αποκλειστικώς για τη χορήγηση παράγωγου δικαιώματος διαμονής σε υπήκοο τρίτου κράτους, τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, που έχει συναφθεί εντός άλλου κράτους-μέλους, σύμφωνα με τη νομοθεσία του, δε θίγει τον θεσμό του γάμου στο πρώτο αυτό κράτος μέλος.
Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ακόμη ότι εθνικό μέτρο, το οποίο δύναται να παρακωλύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, δικαιολογείται μόνον εάν είναι σύμφωνο με τα θεμελιώδη δικαιώματα, που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, με βάση το θεμελιώδες δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που κατοχυρώνεται με το άρθρο 7 του Χάρτη, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι, από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προκύπτει ότι η σχέση που διατηρεί ένα ομόφυλο ζευγάρι εμπίπτει στην έννοια της «ιδιωτικής» και της «οικογενειακής ζωής» , όπως ακριβώς και μία σχέση μεταξύ ετεροφυλόφιλων.
Διαβάστε την ιστορία του Adrian και του Clai εδώ:
https://avmag.gr/82324/omofylo-zevgari-zita-o-gamos-tous-na-anagnorizete-se-oli-tin-ee/