Όλα όσα έγιναν στο TEDxPanteionUniversity στο Μουσείο Μπενάκη

02/06/2018
από

Στις 19 Μαΐου το TEDxPanteionUniversity πραγματοποίησε το 3ο κατά σειρά mainevent του στο Μουσείο Μπενάκη. Με θέμα ElephantintheRoom οι καλεσμένοι ομιλητές και performers μας παρακίνησαν να δώσουμε σημασία σε όλα εκείνα τα θέματα που αφήνουμε στο σκοτάδι και επιλέγουμε να αγνοούμε, οδηγούμενοι από τον φόβο της αναμέτρησης μαζί τους.

Το event παρακολούθησαν 500 άτομα όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων, δίνοντας το παρών στο Μουσείο Μπενάκη από τις 10:00 το πρωί, γεμάτοι χαρά και ανυπομονησία.

Στις 12:00 την αυλαία άνοιξε ο φετινός παρουσιαστής, Αργύρης Πανταζάρας, που καλωσόρισε με το δικό του σαρκαστικό χιούμορ το κοινό και παραχώρησε τη σκηνή στην performerΕιρήνη Σκυλακάκη για να ερμηνεύσει παλιά και νέα κομμάτια της δημιουργώντας την απαραίτητη ατμόσφαιρα. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAidHellas, ο οποίος μας μίλησε για την διαφορετική οπτική που θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε “ξεμαθαίνοντας” όσα ξέρουμε και βλέποντας τoν κόσμο «ανάποδα» .

Ακολούθησε η Βασιλική Κομπιλάκου συστήνοντας στο κοινό το πρώτο Σχολείο του Δάσους “Πευκίτες” , ως ιδρύτρια και διευθύντρια και μιλώντας για τη σημασία της φύσης και του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη των παιδιών. Την σκυτάλη πήρε η ηθοποιός Πηνελόπη Αναστασοπούλου και μίλησε για το φλέγον θέμα του bodyshaming και την προσωπική της εμπειρία πάνω σ’ αυτό, ενώ το session έκλεισε ο Γιώργος Ευγενειάδης, καθηγητής στην Δημόσια Ειδική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που ασχολήθηκε με την πρωτοβουλία να δημιουργήσει με τους μαθητές του, την δική τους επιχείρηση, ενάντια σε όλα τα στερεότυπα.

Γιώργος/Τζωρτζ Κουνάνης

Ύστερα από το lunchbreak, το κοινό υποδέχτηκε τον Γιώργο Μόσχο, πρώτο Συνήγορο του Παιδιού στην Ελλάδα μέχρι και το προηγούμενο Ιανουάριο, ο οποίος μίλησε για την παιδική εργασία και τα δικαιώματα των ανηλίκων. Στη συνέχεια, ο Ορέστης Σεφέρογλου, φωτογράφος, έδειξε στο κοινό μέσα από τα στιγμιότυπα που κατέγραψε τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στους πρόσφυγες ερχόμενους στην Ελλάδα, και τις κακουχίες που αντιμετωπίζουν. Το humantrafficking και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έθιξε η Ελένη Ζαχαροπούλου, συντονίστρια της εκστρατείας BreaktheChain, ενώ για τα ΑμεΑ και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά μίλησε η Γεωργία Καλτσή αφού και η ίδια, ύστερα από αυτοκινητιστικό ατύχημα, είναι χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου. Το session έκλεισαν οι ArtofSoul, μια ομάδα που μέσα από ένα μείγμα θεάτρου και χορού, συγκίνησε το κοινό και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Το τρίτο και τελευταίο session βρήκε στην σκηνή τον Gautier που συνεπήρε το αμφιθέατρο στους ρυθμούς της μουσικής του. Έπειτα, ο Τίμος Πλατσάς, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MicrosoftEurope, προέβαλε το θέμα της τεχνολογίας και πώς αυτή μπορεί να αποτρέψει τον κοινωνικό αποκλεισμό δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Για την παραπληροφόρηση και τον καταιγισμό των εικόνων μίλησε η δημοσιογράφος Φραγκίσκα Μεγαλούδη ενώ ο tattooartist και παρουσιαστής Γιώργος Μαυρίδης εκμυστηρεύτηκε τους προσωπικούς του ελέφαντες στην μέχρι στιγμής πορεία του.

Τις ομιλίες έκλεισε ο Γιώργος/Τζωρτζ Κουνάνης, με πολυετή συμμετοχή σε ΜΚΟ για τα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας αναφερόμενος στον ρατσισμό, τις διακρίσεις και τα ομοφοβικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, κερδίζοντας ένα τεράστιο χειροκρότημα από το κοινό. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε afterparty με Djset από την IoanaJ. Alfa όπου το κοινό χόρεψε μέχρι αργά με γνωστές ελληνικές και ξένες επιτυχίες.

Συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά την παράδοση της προσφοράς προϊόντων για καλό σκοπό έναντι εισιτηρίου και διατηρώντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα, το TEDxPanteionUniversityκατάφερε χάρη στην ανταπόκριση των συμμετεχόντων να συγκεντρώσει τρόφιμα και φαρμακευτικές προμήθειες δύο μηνών για το παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το TEDxPanteionUniversity αλλά και για τα events που θα ακολουθήσουν, ενημερωθείτε από το site : http://www.tedxpanteionuniversity.com/ αλλά και από τους λογαριασμούς σε Facebook, Twitter, Instagram.




Δες και αυτό!