Το πολύχρωμο και δυναμικό Pride του Βελγίου σε εικόνες

22/05/2018
από

Για δύο εβδομάδες, οι Βρυξέλλες υποδέχτηκαν χιλιάδες άτομα για το καθιερωμένο Belgian Pride.

Φέτος, περισσότερα από 100.000 συμμετείχαν στην παρέλαση υπερηφάνειας του Βελγικού Pride (19/5), γεμίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσας με τα  χρώματα του ουράνιου τόξου.

Για αρκετές ημέρες, το κέντρο της ευρωπαϊκής Βελγικής πρωτεύουσας ζούσε στους ρυθμούς του φεστιβάλ Υπερηφάνειας με πολλές δραστηριότητες να λαμβάνουν χώρα. Δρόμοι, διαβάσεις πεζών, φανάρια καθώς και ένα λεωφορείο ήταν ντυμένα στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το Pride του Βελγίου δεν είναι όμως μόνο ένα εορταστικό γεγονός, αλλά και μια ευκαιρία για το κοινό για ακτιβιστική δράση και για τη λήψη πρωτοβουλιών που υπογραμμίζουν τα αιτήματα της κοινότητας και ανοίγουν δρόμους για πολιτικό προβληματισμό. Γι΄αυτό το φετινό σύνθημα ήταν “Your local Power”.

Στο 23ο Pride του Βελγίου συμμετείχαν και Τούρκοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να μπορούν να ζήσουν ελεύθερα και αξιοπρεπώς μακριά από την καταστολή.

«Στην Τουρκία βρισκόμουν υπό οικογενειακή, κοινωνική και πολιτική πίεση. Είχα προβλήματα στους δρόμους και η αστυνομία αδιαφορούσε», δήλωσε στην κάμερα του eυronews, ένας Τούρκος ακτιβιστής που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Τo «παρών» στην πολύχρωμη διαδήλωση στις Βρυξέλλες έδωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φράνς Τίμερμανς.

«Βλέπετε πως κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την ισότητα και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Υπάρχει όμως αρκετός συντηρητισμός και οργή εναντίον των ανθρώπων που είναι διαφορετικοί, των ομοφυλοφίλων περιλαμβανομένων και χρειάζεται να υψώσουμε το ανάστημα μας για αυτούς», ανέφερε στην κάμερα του euronews o κ. Τίμερμανς.




Δες και αυτό!