UrbanDig Project: Υπαίθρια παράσταση “Γαβριέλλας rock” στο λόφο του Στρέφη

22/05/2018
από

Αντί να μισείς το βράχο, αγάπα τη λάσπη.

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία το 1991 της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, της εμβληματικής ιερόδουλης των Εξαρχείων, γίνεται η αφορμή για μια πρωτότυπη παράσταση μουσικής, λόγου και χορού στο Λόφο του Στρέφη: το Γαβριέλλας rock από την ομάδα όχι παίζουμε σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη έρχεται από την 1η έως τις 17 Ιουνίου για να μας μεταφέρει στο μυαλό του υποτιθέμενου δολοφόνου της.

Προσπαθώντας να κατασκευάσει μια πιστευτή απολογία που θα τον γλιτώσει από την καταδίκη, ο δολοφόνος συγχέει τη μνήμη της αποτρόπαιης πράξης με την έμμονη φαντασίωση της μονομαχίας μ’ έναν βράχο. Ο λόφος του Στρέφη, παλιό λατομείο αργίλου στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται το σκηνικό ενός έργου για την ύλη της ζωής και την ικανότητα των ανθρώπων να αφομοιώνουν και να μετουσιώνουν το ρευστό υλικό της σύγχρονης πόλης.

Το Γαβριέλλας rock είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από την “ανοιχτή πόρτα” της Γαβριέλλας σε όλους κι όλα, και τον τρόπο που οικοδόμησε τη ζωή της στο αβέβαιο έδαφος της Αθήνας του 20ου αιώνα. Η παράσταση παρουσιάζεται στον πεζόδρομο Ανεξαρτησίας και στον απέναντι αργιλώδη βράχο. Εκεί που η «απόδραση» από την πόλη είναι ζήτημα μερικών σκαλοπατιών. Αλήθεια, απόδραση από τι;

Η παράσταση αποτελεί μέρος του προγράμματος δράσεων UrbanDig_Ushakova της ομάδας όχι παίζουμε με επίκεντρο το λόφο Στρέφη.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνογραφία: Άννα Μαγουλιώτη
Κατασκευή Kοστουμιού Ειρήνης Αλεξίου: Φρόσω Σενδόνα
Μουσική επιμέλεια, Κλαρίνο: Λεονάρδος Μπατής
Βοηθός Χορογράφου: Δήμητρα Παπουρτζή
Οργάνωση Παραγωγής: Νάντια Σιώκου
Βίντεο: Γιώργος Γκουνέζος
Φωτογραφίες: Irina Vosgerau

Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αλεξίου, Λεονάρδος Μπατής, Γιώργος Σαχίνης

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 1-2-3, 8-9-10, 15-16-17 Ιουνίου στις 19:00
Αφετηρία*: οδός Πετσόβου 12, ισόγειο, λόφος Στρέφη.
Διάρκεια: 75 λεπτά
Τηλέφωνο Kρατήσεων: 6985 069 300
Τιμές εισιτηρίων: 8€, φοιτητικό/ανέργων 5€

*Η εισαγωγή της παράστασης είναι περιπατητική. Υπάρχει πρόβλεψη για άτομα με δυσκολία βάδισης.

Η παράσταση Γαβριέλλας rock επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Λίγα λόγια για το UrbanDig Project

Το UrbanDig Project είναι η καλλιτεχνική/ ερευνητική/ κοινοτική πλατφόρμα της ομάδας όχι παίζουμε. Είναι ένα μοντέλο δράσης που συνδυάζει ποιοτική έρευνα, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και κοινοτικές δράσεις στο δημόσιο χώρο και καταλήγει κάθε φορά σε μια site-specific παράσταση. Μετά το Δουργούτι και την Ομόνοια, η ομάδα «ανασκάπτει» το λόφο Στρέφη.

Το UrbanDig_Ushakova εμπνέεται από τη στάση της Γαβριέλλας απέναντι στον χρόνο και την παροιμιώδη φράση της «προπαντός, δε βιάζομαι». Με επίκεντρο τον φυσικό λόφο ως νησίδα άμεσης «απόδρασης» στην καρδιά της Αθήνας, διερευνά και δημιουργεί ρωγμές στην κανονικότητα του χρόνου, όπως τον αντιλαμβανόμαστε καθημερινά στη πόλη. Πέρα από την παράσταση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις δράσεις:

  • «Δοκιμές Ανάβασης»: εναλλακτικές επισκέψεις στο Λόφο Στρέφη με σκοπό την επανοικειοποίηση της περιοχής από κατοίκους και περαστικούς
  • “Πού βαδίζουμε, κύριοι”: κατασκευή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με στοιχεία performance ως εργαλείο για τη συλλογική λήψη αποφάσεων σε «κοινό» χρόνο.
  • Συμμετοχή στη Βαλέτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2018
  • Συμμετοχή στην Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018
  • Τον Μάιο ‘18 η ομάδα όχι παίζουμε φιλοξενήθηκε στη Μάλτα, στο Φεστιβάλ Altofest της διοργάνωσης Βαλέττα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2018 με το χορευτικό solo της Ειρήνης Αλεξίου “Ushakova”. Διερευνώντας την έννοια του σύγχρονου “θρυλικού ήρωα”, η παράσταση άντλησε στοιχεία από την τοπική κοινότητα, μεταφέροντας τη δράση της σ’ ένα χωμάτινο τοίχο 300 ετών στην ταράτσα της Katie Vella, μιας κατοίκου της περιοχής Zetjun. Συμμετείχαν: Δήμητρα Παπουρτζή και Katie Vella.

Γαβριέλλας rock
στο λόφο Στρέφη

Μια υπαίθρια παράσταση του UrbanDig Project
Ομάδα όχι παίζουμε
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης

1,2, 3 | 8, 9, 10 |15, 16, 17 Ιουνίου
Λόφος Στρέφη
Δες και αυτό!