Δεύτερη αναβολή για τη δίκη του Ηλία και σήμερα, Τρίτη 25.08.2020. Η δίκη, είχε αναβληθεί κι από χθες. Η αναβολή που πήρε αυτή τη φορά είναι για την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου του 2020 στις 9:00.

Θυμίζουμε ότι το βράδυ της Δευτέρας (24.08.2020), ο Ηλίας, μέσω του δικηγόρου του, δημοσίευσε την απάντησή του για το περιστατικό, περιγράφοντας αναλυτικά το τι έζησε και κάνοντας λόγο για “αναίτια σύλληψη” και “κατασκευασμένο εις βάρος του κατηγορητήριο.”

Ακολουθεί, το κείμενο του δικηγόρου του Γιώργου Ζήση:

Σε συνέχεια της άδικης σύλληψης και δίωξης του εντολέα μου και κατηγορουμένου Ηλία Γκιώνη (Ilias Gkionis) από την ΕΛ.ΑΣ., το δικαστήριο, καθώς ο μηνυτής δεν παρέστη, ανέβαλε τη συζήτηση της υποθέσεως για την 4η Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:00 το πρωί, ενώπιον του Β’ Αυτοφώρου Μονομελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών, κτίριο 3, πρώην σχολής Ευελπίδων.

Η θέση της υπεράσπισης είναι ξεκάθαρη:

Ο θεμελιώδης ρόλος της αστυνομίας οφείλει να είναι η απαράμιλλη προστασία του πολίτη και όχι η ρατσιστική επίθεση, λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Αντ’ αυτού, τα θεσμικά όργανα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους Νόμους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, προέβησαν σε ομοφοβικούς, σεξιστικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κατά του κατηγορουμένου εντολέα μου, ενώ, παράλληλα, επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, τη στιγμή που εκείνα θα έπρεπε να βρίσκονται ενώπιον του Νόμου.
Τέλος, ρητώς ο εντολέας μου επιφυλάσσεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ενώπιον κάθε αρμόδιας Αρχής, Αστικών, Ποινικών και Διοικητικών δικαστηρίων.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ηλία

«Χαίρομαι, γιατί θέλω να περπατάω ελεύθερος και να απαντώ στην ομοφοβία. Παλεύουμε για τα αυτονόητα, για να έχουμε θέση στον δημόσιο χώρο» , δήλωσε προχτές στην «Εφ.Συν.» στην αίθουσα του αυτόφωρου.

«Το τελευταίο διάστημα, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας με την αυξημένη αστυνομική παρουσία, τα περιστατικά ομοφοβίας είναι καθημερινά. Δεν κρύβω τη σεξουαλική μου έκφραση. Ντύνομαι όπως θέλω, μπορεί να έχω ροζ μαλλιά, βαμμένα νύχια ή να περπατάω χέρι χέρι στο δρόμο με το αγόρι μου. Αυτό με κάνει συχνά στόχο επιθέσεων, πολύ συχνά από αστυνομικούς. Οταν βγαίνω από το σπίτι, έχω αυτιά και μάτια στην πλάτη, δεν φοράω ακουστικά, έχω πάντα στο κινητό μου μπαταρία για να τραβήξω βίντεο αν χρειαστεί ή για να επικοινωνήσω. Την Κυριακή ένιωσα ότι δεν αντέχω άλλο» , ανέφερε ο Ηλίας.

«Οι αστυνομικοί αυθαιρετούν κατά των πολιτών επειδή έχουν το ελεύθερο. Οταν δέχεσαι επίθεση από πολίτη, καλείς την αστυνομία να σε προστατέψει. Οταν σου κάνει επίθεση η αστυνομία, τότε σου φορτώνει κατηγορίες για να προστατευτεί» , σημείωσε.

Τέλος πρόσθεσε: «Τι θα γινόταν αν δεν ήμουν γνωστός ακτιβιστής, αν ήμουν ένα παιδί αδύναμο χωρίς δικηγόρο, χωρίς οικονομική δυνατότητα και χωρίς οικογένεια να το στηρίξει, που δεν ξέρουν οι δικοί του ότι είναι γκέι; Πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν ότι, όπως ακούμε καθημερινά ότι ένας ομοφυλόφιλος δέχτηκε επίθεση, έτσι θ’ αρχίσουν να ακούνε ότι ένας αστυνομικός άκουσε μιαν απάντηση. Για να παίρνουν δύναμη και τα υπόλοιπα παιδιά που ίσως κάποτε αδικήθηκαν ή να ξέρουν πώς να αντιδράσουν, αν τους συμβεί στο μέλλον.» 

Όσα είπε από χθες ο δικηγόρος του

Ο δικηγόρος του, Γιώργος Ζήσης, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αγγελίδη της «Εφ.Συν.» δήλωσε: «Είναι ανεπίτρεπτο, το 2020 να συλλαμβάνεται ένας άνθρωπος, λόγω έκφρασης φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εν γένει λόγω της εμφάνισής του. Είναι ανεπίτρεπτο να συλλαμβάνεται, διότι αντέδρασε σε ομοφοβικά σχόλια που δέχτηκε. Η αστυνομία προέβη σε σύλληψη προκειμένου να φιμώσει τέτοιου είδους φωνές.» 

Η απάντηση του Ηλία μέσα από το Τμήμα Εξαρχείων για το περιστατικό

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.