Η τοποθέτηση του Α. Τσίπρα στη βουλή με αφορμή το ν/σ για την αναδοχή

09/05/2018
από

Στη σημερινή συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο που – μεταξύ άλλων – προβλέπει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, βρέθηκε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός, ανέφερε:

“Η δημοσιότητα εστιάστηκε, κακώς κατά τη γνώμη μου, σε ένα μόνο άρθρο, που δεν το θεωρώ ασήμαντο, αλλά το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά. Ο λόγος που κατατέθηκε αυτό το νομοσχέδιο κι έγινε σοβαρή μελέτη και δουλειά ήταν για να σταματήσει αυτό το όργιο της γραφειοκρατίας και τον εμποδίων και να μην στερηθούν τα παιδιά για πάντα, αυτό που άδικα έχασαν. Ιδίως όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι για κάθε παιδί που τα στερείται, υπάρχουν την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι για τα προσφέρουν είτε ως ανάδοχοι είτε ως θετοί γονείς. Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτές οι πλευρές να βρεθούν μαζί; Το νομοσχέδιο είναι θεσμική τομή, γιατί σ’ αυτά τα ερωτήματα απαντά. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ποια σκοπιμότητα μπορεί να κάνει κάποιον να πει όχι; […] Τι έρχεται να επιλύσει το νομοσχέδιο; Το πρώτο πράγμα που επιλύει είναι ότι τα παιδιά που ζουν στα ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα. Είναι θλιβερό σήμερα να αδυνατούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό αυτών των παιδιών. Δημιουργούμε ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία του κάθε παιδιού ξεχωριστά, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε εν συνόλω το σύστημα με στόχο: κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα. […]

Και την ίδια στιγμή διασφαλίζεται και κάτι πιο σημαντικό. Θα μπορεί το παιδί μεγαλώνοντας να αναζητήσει, αν το θελήσει, τις ρίζες του. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που επιλύουμε είναι οι διαδικασίες που έρχονται αντιμέτωποι οι υποψήφιοι γονείς. Προχωρούμε σε μία σειρά από ρυθμίσεις, ώστε η επίπονη και ψυχοφθόρα αναμονή να είναι το πολύ 8-12 μήνες, αντί για χρόνια, αντίστοιχα και για την υιοθεσία και θα εκκρεμεί μόνο η δικάσιμος. Άρα μετατρέπουμε μία υπόθεση που είναι φθορά ψυχής, σε μία διαδικασία που θα ολοκληρώνεται σε ένα μόνο έτος. Κι αυτό νομίζω είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά απέναντι στους συνανθρώπους μας κι είναι ανθρώπινο χρέος. Θα αναφερθώ στη σύγχυση ανάμεσα στη αναδοχή και την υιοθεσία. Κάποιοι ταυτίζουν τις δύο έννοιες. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους βιολογικούς του γονείς κι αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού. […] Το νομοσχέδιο καθιστά ενιαίο το πλαίσιο καταλληλότητας των γονέων με αδιάβλητο τρόπο με επιστημονικά κριτήρια, ώστε οι υποψήφιοι γονείς να ελέγχονται και να δίνουν μαθήματα γονεϊκότητας και όλο αυτό θα εποπτεύεται. Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου. Να διευκολύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να δώσουν αγάπη σ’ αυτά τα παιδιά σε ένα περιβάλλον αγάπης και φροντίδας.

Τώρα όλες αυτές τις εβδομάδες δεν συζητάμε για την ουσία και συζητάμε για μία λεπτομέρεια μόνο, κι αυτό είναι ένα ερώτημα που θα προσπαθήσω να το απαντήσω. Μια μερίδα συναδέλφων μας και πολιτικών δυνάμεων το κάνει αυτό, επειδή αρέσκεται στο να αναπαράγει στερεότυπα και συντηρητικά αντανακλαστικά. Μία άλλη μερίδα το κάνει, γιατί τρέφει το μίσος κι όχι την αγάπη, το μίσος για τον αλλόθρησκο, τον διαφορετικό, ακόμη κι η αγάπη για την πατρίδα είναι ψεύτικη. Γιατί την αγάπη για την πατρίδα δεν μπορείς να την στηρίζεις στο μίσος για την πατρίδα του άλλου. Υπάρχει όμως κι άλλη μία κατηγορία που αναπαράγει με υποκρισία  φοβικά σύνδρομα στο όνομα μάλιστα μίας θρησκείας, που είναι δομημένη στη αγάπη, εξού κι η υποκρισία.

Αλλά δεν θα σταθώ σε όλα αυτά, θα πω μόνο ότι η πολιτεία μας κι εμείς, που νομοθετούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίζουμε τις συνθήκες, ώστε τα παιδιά να βρεθούν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και φροντίδας. Αυτό αφορά σε μία σειρά κριτηρίων, αλλά σίγουρα δεν αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων. Θα είμαστε απόλυτα συνεπείς, αν κι η Nέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη μας κάνει μαθήματα για το ποιος είναι λαϊκιστής και ποιος είναι αληθινά, με την κοινωνική έννοια, φιλελεύθερος. Να μας πει όμως, ποιος είναι προοδευτικός και ποιος συντηρητικός; Ένα θα πω. Τον ευχαριστούμε, γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά, γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι βαθιά συντηρητικός και φλερτάρει επικίνδυνα με τον ακροδεξιό χώρο. Θα συνεχίσουμε εμείς με βάση τις αρχές μας. Όπως κάναμε άλλωστε και σε μία σειρά από νομοθετικές πράξεις. Νόμος για την ιθαγένεια, για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου. Εμείς θα παραμείνουμε συνεπείς στην αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας, που συγκροτούν τα θεμέλια της Ελλάδας της προόδου και της δικαιοσύνης σε μία κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δε θα μας σταματήσει κανείς.”




Δες και αυτό!