Η queer κοινότητα στην Κένυα είναι έτοιμη να κάνει το πρώτο της μεγάλο βήμα

03/03/2018

Όταν ο John Mathenge τελείωσε το δημοτικό στις αρχές της δεκαετίας του 90, ονειρευόταν να γίνει δικηγόρος. Αλλά τα όνειρά του έγιναν κομμάτια, όταν η ζωή του έδειξε τι σημαίνει να είσαι gay στην Κένυα.

Ο σεξουαλικός του προσανατολισμός θεωρείται “αμαρτωλός” στη χώρα που γεννήθηκε. Ο πατέρας του αρνήθηκε να πληρώσει τα λεφτά για να συνεχίσει το σχολείο, με τον Mathenge να βρίσκεται σε μια στιγμή άστεγος και χωρίς τη δυνατότητα βιοπορισμού (λόγω του νεαρού της ηλικίας του). Η μόνη του λύση ήταν η εργασία στο σεξ.

Ο 37χρονος – σήμερα Μathenge, δηλώνει ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει πολλές φορές στον παρελθόν, αφού οι ιδιοκτήτες τον έδιωχναν κάθε φορά που ανακάλυπταν ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Πολύ συχνά η έξωση συνοδευόταν από σωματική και λεκτική κακοποίηση.

“Έχω εκδιωχθεί από επτά σπίτια. Έχω φύγει αρκετά μακριά, ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι να με γνωρίζουν. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το περιβάλλον, ώστε να μπορώ να ζήσω όπου θέλω”, δηλώνει ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters.

O Mathenge είναι ένα από τα χιλιάδες LGBT+ άτομα στην Κένυα που περιμένουν με αγωνία μια ετυμηγορία σε μια υπόθεση ορόσημο που επιδιώκει να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία, η οποίο τιμωρείται με 14 χρόνια φυλάκισης στο συντηρητικό αυτό έθνος.

Η ομοφυλοφιλία είναι ταμπού σε ολόκληρη την Αφρική και η δίωξη των ομοφυλόφιλων είναι μεγάλη. Οι σεξουαλικές μειονότητες κακοποιούνται τακτικά, προσβάλλονται από όχλους, βιάζονται από την αστυνομία και “υποδουλώνονται” από εγκληματίες.

Η Εθνική Επιτροπή Gay και Λεσβιών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (NGLHRC) είναι μια από τις συλλογικότητες που ζήτησαν από το δικαστήριο να καταργήσει τμήματα ενός Ποινικού Κώδικα αποικιακής εποχής, ο οποίος παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα της ισότητας, της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικότητας.

LGBT αγωνιστές, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμμετέχουν σ΄αυτη την τριήμερη ακροαματική διαδικασία. Το δικαστήριο δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ανακοινώσει στις 26 Απριλίου την ημερομηνία κατά την οποία θα εκδώσει την απόφασή του.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα οδηγούσε στη νομιμοποίηση των gay γάμων, κάτι που δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο της ηπείρου εκτός από τη Νότια Αφρική.

“Υπάρχει μια δικαιολογημένη υποψία ότι αυτό θα μπορούσε να καταλήξε σε γάμο”, δήλωσε  στο δικαστήριο η Jennifer Gitiri, δικηγόρος στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα. “Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θα ήταν παραβίαση του συντάγματος”.

ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ

Ο διευθυντής του NGLHRC, Eric Gitari, δήλωσε ότι ο νόμος χρησιμοποιείται καθημερινά για να διακρίνει τους LGBT ανθρώπους – από τη δουλειά, την ενοικίαση κατοικιών ή την πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση.

“Εάν καταργηθεί ο νόμος, οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πολεμήσουν από ένα σημείο νομικής εμπιστοσύνης”, δήλωσε.

Οι “ομοφυλοφιλικές πράξεις” είναι παράνομες σε 32 από τις 54 αφρικανικές χώρες και μπορούν να οδηγήσουν σε φυλάκιση ή ακόμη και στη θανατική ποινή, σύμφωνα με το International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans &  Intersex Association.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της LGBT κοινότητας της Κένυας, σύμφωνα με τις ομάδες δικαιωμάτων, επειδή πολλοί άνθρωποι φοβούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Η Κένυα άσκησε δίωξη σε 595 LGBT ατόμα στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα από το 2010 έως τις αρχές του 2014, ανέφερε η κυβέρνηση.

“Ο νόμος αυτός δίνει τόση δύναμη στα χέρια της αστυνομίας και του εισαγγελέα”, δήλωσε Gitari, του οποίου η οργάνωση παρέχει νομική υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν δίωξη.

“Εάν καταργηθεί ο νόμος, όλες οι ποινικές υποθέσεις εναντίον ανθρώπων θα καταρρεύσουν ή θα είναι άκυρες”.

Παρά την έντονη oμοφοβία, ο Mathenge παραμένει αισιόδοξος

“Ακόμα κι αν τα δικαστήρια αποφασίσουν ενάντια στην εύνοιά μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”, δήλωσε. “Ίσως αυτή η υπόθεση να γίνει το ερέθισμα ώστε οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν LGBT στην Κένυα”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!