Ο «Σχοινοβάτης» του Ζαν Ζενέ σε σκηνοθεσία Ζωής Μαντά 

17/11/2017

O καλλιτέχνης «Σχοινοβάτης» μέσα από την ποιητική ματιά του Ζαν Ζενέ και τη σκηνοθετική υπογραφή της Ζωής Μαντά ζωντανεύει στη σκηνή του Small Argo full of Art για να περπατήσει στο τεντωμένο σχοινί της δύσβατης επιλογής του: ο Σχοινοβάτης πάνω στο σχοινί πρέπει να βιώσει την απόλυτη μοναξιά.

Την ίδια ώρα ο Ζενέ καταθέτει ένα «εγχειρίδιο ζωής» για τον καλλιτέχνη απέναντι στην τέχνη, και για τον άνθρωπο απέναντι στον κόσμο.

Ο Σχοινοβάτης πρέπει να απελευθερωθεί από το εγώ του και να προσφέρει στους πεινασμένους θεατές του Τσίρκου μια βίαιη ομορφιά και ίσως έναν βίαιο θάνατο. Να μπορέσει να αναμετρηθεί με το απόλυτο. Να χορεύει στο σχοινί σαν ένας άλλος όσο φωτίζουν οι προβολείς του Τσίρκου. Στο ρόλο του Σχοινοβάτη η Βάλια Παπαχρήστου κι ο Λευτέρης Παπακώστας που ως ηθοποιοί- «ακροβάτες της καρδιάς» μπροστά στα μάτια των θεατών ζωντανεύουν την ποιητική του Ζενέ με το λόγο και το σώμα.
 
Σχετικά με την ιστορία πίσω από το Σχοινοβάτη:
Το κείμενο του Ζαν Ζενέ, γραμμένο το 1955, και με στοιχεία από την ποίηση, την αφήγηση και το δοκίμιο, βασίζεται στην πραγματική ιστορία της σχέσης του ίδιου συγγραφέα με τον 20χρονο ακροβάτη Αμπντάλα Μπεντάγκα, στον οποίο αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι, πληρώνοντας τους καλύτερους εκπαιδευτές και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη σκηνοθεσία του σόου του επάνω στο τεντωμένο σκοινί. Η ιστορία τους όμως δεν είχε αίσιο τέλος. Έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό του Μπεντάγκα σε μια περιοδεία, ο Ζενέ τον παρατάει. Εκείνος αυτοκτονεί και ο Ζενέ πέφτει σε βαριά κατάθλιψη. Θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1967.


Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία/Μετάφραση/Διασκευή: Ζωή Μαντά
Επιμέλεια από τη γαλλική γλώσσα: Michele Valley
Εικαστικό περιβάλλον-κοστούμια: HOPE
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Video Art- Μουσική: COM.ODD.OR /Τσέλο: Φωτεινή Καλλιανού
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Πάλλης
Ερμηνεύουν: Βάλια Παπαχρήστου, Λευτέρης Παπακώστας
Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης
Παραγωγή: Θέατρο Αργώ


INFO
Ο Σχοινοβάτης

του Ζαν Ζενέ

Πρεμιέρα: Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017
Παραστάσεις:
26 Οκτωβρίου – 15 Δεκεμβρίου 2017, κάθε Πέμπτη – Παρασκευή στις 21:30
Εισιτήρια: €12, €10 (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων viva.gr & στο ταμείο του θεάτρου

A Small Argo full of Art, Θεάτρο Αργώ
Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο
Ταμείο θεάτρου: 210 520 1684
Website: www.asmallargofullof.art

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!