“Άγριος ξυλοδαρμός στο Ρέθυμνο: Τελικά ποιος δέχτηκε την επίθεση;” Με αυτόν τον τίτλο ξεκινά ανακοίνωση της ομάδας Rainbow Project – Ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στην Κρήτη, με αφορμή την άγρια επίθεση που δέχτηκε διδακτορικός φοιτητής στην πόλη του Ρεθύμνου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στην Ελλάδα του 2017, το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι πραγματικότητα. Ο νόμος όμως δεν είναι η κοινωνία και η κοινωνία στην Ελλάδα παραμένει ανεκτική στο μίσος για τους συνανθρώπους μας.

Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο Ρέθυμνο, δύο άνθρωποι βγαίνουν να φάνε κάπου στην Πατριάρχου Γρηγορίου. Καθώς περπατούν αμέριμνοι τους ορμούν τρεις νεαροί. Χτυπούν τον ένα στον κρόταφο και τον ρίχνουν σε ένα πέτρινο τοιχείο. Ζαλισμένος, καταφέρνει να αποφύγει το δεύτερο χτύπημα και προσπαθεί να ξεφύγει τρέχοντας. Γυρνώντας πίσω βλέπει το φίλο του πεσμένο, να τον κλωτσάνε άγρια στο κεφάλι και να τον γρονθοκοπούν με τέτοια μανία, τέτοια ορμή που δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που βλέπει. Αυθόρμητα βγάζει το πορτοφόλι του και φωνάζει πλησιάζοντας: ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΡΕ, ΒΟΗΘΕΙΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ! Ένας απ΄τους νεαρούς κατευθύνεται προς το μέρος του, γυρνά προς του άλλους και με χαλαρό βήμα τους παίρνει και φεύγουν. Χάνονται σε ένα στενό. Αιμόφυρτος ο φίλος του τρεκλίζει και τρέχει μακριά νομίζοντας ότι είναι ακόμη ένας από αυτούς. Δε βλέπει καθαρά από τις κλωτσιές στο πρόσωπο, τον πόνο και την παραζάλη.

Παίρνει τον φίλο του και τον πηγαίνει με τα πόδια μέχρι το νοσοκομείο που ευτυχώς είναι κοντά. Εισάγεται αμέσως στα επείγοντα και στη χειρουργική. Όσο περιμένει έξω ενημερώνει την αστυνομία και η ανταπόκριση είναι άμεση. Σύντομα δίνει την πρώτη κατάθεση κι έπειτα ο ξυλοκοπημένος φίλος του. Μετά το πρώτο μούδιασμα ακούγοντας για την επίθεση, κινητοποιούνται άμεσα και επισκέπτονται τον τόπο του ξυλοδαρμού.Το επόμενο πρωί και ενώ ο φίλος του είναι ακόμη νοσοκομείο, δίνει τη δεύτερη κατάθεση. Η αξιωματικός υπηρεσίας στην οποία δόθηκε η κατάθεση εξαιρετική και επαγγελματίας. Πολλαπλές κακώσεις προσώπου, κάκωση οφθαλμού, κεφαλαιμάτωμα. Πέρασαν 12 ώρες από την υπερένταση και το τρέξιμο και κάνει και αυτός εξετάσεις: Φαίνεται πιθανό κάταγμα.

Τελικά ποιος δέχθηκε την επίθεση; Ήταν ο γιος, ο αδερφός, η ανιψιά, η θεία, ο ξάδερφός μας: Το θύμα είμαστε εμείς. Η βία και το μίσος δεν έχει λογική, δεν εξαιρεί κανένα. Ξεκινά στο μυαλό των ανθρώπων και πιάνει τόπο στα πιο εύπλαστα νεαρά μυαλά, γιατί οι νεαροί αυτοί από κάπου έμαθαν πως είναι εντάξει να μισείς και να σκοτώνεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα χτυπήματα με λύσσα στο κεφάλι μπορούσαν να αποβούν μοιραία. Είναι καιρός ν’ αρχίσουμε να μιλάμε απέναντι στο μίσος. Νηφάλια και υπομονετικά να στεκόμαστε απέναντι σε όλες και όλους αυτούς, στη δουλειά, στη γειτονιά, στην οικογένεια, που μισούν τους ανθρώπους γιατί είναι διαφορετικοί απ’ αυτούς.

Η σιωπή είναι συνενοχή.

The Rainbow Project
Ανθρώπινα δικαιώματα στην Κρήτη

Επικοινωνία:
rainbowproject.gr@gmail.com

facebook: The Rainbow Project