Το πράσινο φως έδωσε τελικά η ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο σχετικά με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου (ΝΑΤΦ).
Θετικά ψήφισαν 171 βουλεύτριες και βουλευτές, αρνητικά 114, σε σύνολο 285 βουλευτών.
Το άρθρο 3 πέρασε με 124 θετικές ψήφους.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Σύριζα, το Ποτάμι, η ΔΗΣΥ αλλά και οι ΑΝΕΛ που ψήφισαν επί της αρχής, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Η διήμερη συζήτηση και η ψηφοφορία του νομοσχεδίου είχε εξελιχθεί σε πολιτικό θρίλερ, κυρίως λόγω του άρθρου 3 που δίνει τη δυνατότητα – με συγκεκριμένες προϋποθέσεις- αλλαγής του καταχωρισμένου φύλου από τα 15 έτη.
Η Ν.Α.Τ.Φ
Με τον νόμο αυτό αυτό εισάγονται ρυθμίσεις για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ορίζεται, ειδικότερα, ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα: α) Στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του, β) στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του.
Επίσης, προβλέπεται ότι ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά του, περιλαμβάνει, δε, την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου.
Ακόμη, ορίζεται ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρημένου φύλου, το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρημένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, την προσωπική αίσθηση του σώματος και την εξωτερική του εικόνα.