800 ποδοσφαιριστές δεσμεύονται να στηρίξουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ παίκτες που είναι στην ντουλάπα

22/02/2021
από
ποδόσφαιρο, ποδοσφαιριστές, Γερμανία

Πάνω από 800 Γερμανοί ποδοσφαιριστές έχουν υποσχεθεί την υποστήριξή τους σε όλους τους συμπαίκτες τους, που μπορεί να αγωνίζονται με τη σεξουαλικότητά τους, και φοβούνται να κάνουν coming out.

ποδόσφαιρο, ομοφοβία

Μέχρι σήμερα, κανένας άντρας ποδοσφαιριστής δεν έχει κάνει coming out ενώ είναι εν ενεργεία παίκτης, ποτέ σε οποιοδήποτε από τα γερμανικά επαγγελματικά πρωταθλήματα, μια ανησυχητική αντανάκλαση της ομοφοβίας που είναι χαραγμένη στο άθλημα.

Αυτήν την εβδομάδα, εκατοντάδες παίκτες αποφάσισαν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

«Κανείς δεν πρέπει να αναγκαστεί να κάνει coming out. Αυτή είναι μια προσωπική απόφαση που πρέπει να λάβει κάθε άτομο», γράφουν οι παίκτες στο γερμανικό ποδοσφαιρικό περιοδικό 11Freunde. «Ωστόσο, θέλουμε, όποιος το αποφασίσει, να γνωρίσει ότι έχει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας».

Το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού περιλαμβάνει τους παίκτες της Μπουντεσλίγκα Max Kruse και Christopher Trimmel του Union Berlin, καθώς και τους Dedryck Boyata και Niklas Stark της Hertha Berlin, συνοδευόμενες από τις λέξεις «Ihr könnt auf uns zählen!» (“Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς!”)

Η εκστρατεία υπογράφηκε από ολόκληρες τις ομάδες πολλών συλλόγων της Μπουντεσλίγκα, συμπεριλαμβανομένων των Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Χόφενχαϊμ, Σάλκε, Βέρντερ Βρέμης και Φράιμπουργκ.

Στο μήνυμά τους, οι ποδοσφαιριστές υπόσχονται να αντισταθούν σε οποιαδήποτε φανατική επιβολή εναντίον ενός ΛΟΑΤ+ παίκτη ένα επιλέξει να κάνει coming out.

«Λέμε σε όλους όσους αγωνίζονται με την απόφαση να κάνουν ή όχι coming out: θα σας υποστηρίξουμε και θα σας ενθαρρύνουμε, και εάν είναι απαραίτητο, θα πολεμήσουμε ενάντια σε κάθε εχθρότητα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε» , δεσμεύονται. “Επειδή κάνεις το σωστό και είμαστε στο πλευρό σου.”

Μόνο δύο άντρες επαγγελματίες παίκτες έχει γίνει γνωστό ή έχουν μιλήσει ποτέ στη Γερμανία για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Ο πρώτος, ο Heinz Bonn, ο οποίος έπαιξε στην Bundesliga μεταξύ 1970 και 1973, όπου έγονε γνωστός ο σεξουαλικός του προσανατολισμός μετά τον θάνατό του.

Ο πρώην αστέρας της Στουτγκάρδης και της Aston Villa, Thomas Hitzlsperger, ο οποίος έκανε coming out ως γκέι, αφού τερμάτισε την ενεργή του καριέρα, γράφοντας στο Twitter ότι η εκστρατεία ήταν «ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Μπορώ να καταλάβω οποιονδήποτε θα προτιμούσε να μην το κάνει», σχολίασε ο επιθετικός του Union Berlin Max Kruse μετά την έναρξη της εκστρατείας. “Αλλά αν ένας από τους συμπαίκτες μου έκανε coming out, θα τον προστάτευα από τους ηλίθιους εκεί έξω.” 
Δες και αυτό!