Τι ακριβώς γίνεται στην Αυστραλία με την ισότητα στον γάμο;

11/08/2017
από

Έχετε μπερδευτεί; Κι εμείς! Ευτυχώς, το GSN μάζεψε όλα τα γεγονότα, που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή στην Αυστραλία, σχετικά με την ισότητα στον γάμο.

Να τα βάλουμε, επιτέλους, σε μία σειρά πια, μήπως και καταλάβουμε τι παίζει και ποιο είναι εν τέλει το πρόβλημα!

Είχαμε ορισμένες ενδιαφέρουσες εξελίξεις από την Παρασκευή που οδήγησαν σε μία ταραχώδη εβδομάδα για το θέμα της ισότητας των γάμων στην Αυστραλία.

Συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας, ότι και τα άτομα ηλικίας 16-17 ετών θα μπορούν να ψηφίσουν επί του θέματος.

Εδώ είναι μια ανακεφαλαίωση των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα:

Οι θέσεις της κυβέρνησης και των συνηγόρων:

Πέρυσι, η φιλελεύθερη κυβέρνηση δεσμεύθηκε να θέσει το ζήτημα σε δημόσια ψηφοφορία, που ονομάστηκε δημοψήφισμα – αλλά αυτό δεν άρεσε στη Γερουσία. Ωστόσο, η κυβέρνηση παρέμεινε στις θέσεις της, ώστε το θέμα να επιλυθεί με κάτι άλλο, που ονομάστηκε μη δεσμευτικό δημοψήφισμα (παρά με ελεύθερη ψηφοφορία για τη νομοθεσία μέσα στο κοινοβούλιο).

Όμως, οι υποστηρικτές της ισότητας στον γάμο θέλουν η έγκριση του νομοσχεδίου να έρθει με ελεύθερη ψηφοφορία για τη νομοθεσία από και στο κοινοβούλιο επειδή:

1. Αυτός είναι ο ακριβής ρόλος της κυβέρνησης και αυτή είναι η δουλειάς της.
2. Το δημοψήφισμα δεν θα είναι δεσμευτικό.
3. Μια τέτοια δημόσια ψηφοφορία υπάρχει η πιθανότητα να θέσει τους ΛΟΑΤ ανθρώπους σε ευάλωτη θέση.
4. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να νομοθετούνται κι όχι να ψηφίζονται με δημοψήφισμα.

Η πλειοψηφία των Αυστραλών υποστηρίζει την ισότητα στον γάμο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί πολύ γρήγορα.



Μια σύντομη περίληψη του 2017:

Οι gay βουλευτές, οι γερουσιαστές κι οι υποστηρικτές της ισότητας των γάμων εργάστηκαν παρασκηνιακά για να πείσουν το κόμμα τους να προχωρήσει σε ελεύθερη ψηφοφορία. Ένας βουλευτής μάλιστα, ο Christopher Pyne, δήλωσε ότι οι Αυστραλοί θα μπορούσαν να είχαν την ισότητα των γάμων «πολύ νωρίτερα» .


Την περασμένη εβδομάδα:

Το ζήτημα τέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, οπότε ο πρωθυπουργός Turnbull κάλεσε έκτακτη συνάντηση για να αποφασίσει, μία για πάντα, τη θέση του κόμματος.

Ο γερουσιαστής Dean Smith συνέταξε ένα νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμων, που έδινε πολλές απαλλαγές στους θρησκευτικούς κύκλους, ώστε να αρνούνται να τελούν ομόφυλους γάμους.

Οι πολίτες ήταν αισιόδοξοι, ότι το κόμμα θα ψήφιζε, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο. Αυτό δεν συνέβη. Μόλις 7 βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτού.

Οπότε, η κυβέρνηση δήλωσε, ότι θα πιέσει (και πάλι) για δημοψήφισμα κι εάν αυτό αποτύχει (ξανά), τότε (αναγκαστικά) θα διεξαχθεί δημόσια ψηφοφορία για το θέμα.


Χθες, Πέμπτη 10/08/17:

Το δημοψήφισμα απορρίφθηκε για 2η φορά από τη Γερουσία, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, οπότε, η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόταση διεξαγωγής ταχυδρομικής ψηφοφορίας, με ψηφοδέλτια, που θα ταχυδρομηθούν στις 12 Σεπτεμβρίου. Πολλοί καταδίκασαν αυτήν τη μη υποχρεωτική δημόσια ψηφοφορία, ως παράνομη και άδικη.

Οι δικηγόροι ισχυρίστηκαν, ότι υπήρχαν πολλά ανεπίλυτα ερωτήματα σχετικά με την ψηφοφορία: Πώς θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό, πώς θα γίνει η προστασία από την απάτη, πώς θα κριθεί η αντιπροσωπευτικότητα της ψηφοφορίας σε σχέση με τον πληθυσμό, όταν οι ταχυδρομικές ψήφοι έχουν αξιοσημείωτα χαμηλά ποσοστά απόκρισης, κα.

Εν τω μεταξύ, όλες κι όλοι μπερδεύτηκαν, γιατί αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να ενημερώσουν τις πληροφορίες τους στον εκλογικό κατάλογο.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου θα διεξάγει το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής κι όχι η Αυστραλιανή Εκλογική Επιτροπή, οπότε και το δημοψήφισμα αυτό χαρακτηρίζεται απλά ως «έρευνα» .

Οι LGBTI ακτιβιστές Felicity Marlowe, Shelley Argent κι ο βουλευτής Andrew Wilkie κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο πρόταση με σκοπό να σταματήσει η διαδικασία. Ομοίως έπραξε κι η ομάδα προώθησης της ισότητας των γάμων “The Equality Campaign” καθώς κι η γερουσιαστής των Πρασίνων Janet Rice.

Ο Πρωθυπουργός κ.Turnbull δήλωσε ότι εάν αποτύχει η ταχυδρομική έρευνα, δεν θα υπάρξει ελεύθερη ψηφοφορία για το ίδιο ζήτημα σ’ αυτή κυβέρνηση ξανά.

Σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της ταχυδρομικής ψηφοφορίας, ξεκίνησε και το δηλητήριο. Ο πρώην πρωθυπουργός Tony Abbott δήλωσε, ότι ο κόσμος θα πρέπει να ψηφίσει «όχι» εάν μισεί την πολιτική ορθότητα κι αν υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου.

Η Christine Forster, λεσβία κι αδερφή του Abbott, απάντησε μέσω του twitter: “Αν θέλεις ο άνθρωπος που αγαπάς να είναι μέλος της οικογένειάς σου: ψήφισε ναι” . Μάλιστα, έκανε καραόκε στο Stonewall την Τρίτη αφιερώνοντας το «Killing Me Softly» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το βράδυ της ίδιας μέρας:
Οι υποστηρικτές της ισότητας των γάμων φαίνεται ότι έχουν ένα καλό προβάδισμα.


Παρασκευή 11/08/17:

Υπήρξε μια σύντομη έκρηξη ενθουσιασμού, όταν κάποιοι νόμιζαν, ότι η κυβέρνηση είχε επιτρέψει σε άτομα ηλικίας 16 και 17 χρονών να ψηφίσουν στην έρευνα. Αυτό θα πρόσθετε όλους 47.000 δυνητικούς ψηφοφόρους. Αλλά οι ελπίδες εξαφανίστηκαν γρήγορα όταν η AEC επιβεβαίωσε ότι οι έφηβοι δεν θα ψηφίσουν τελικά.

Παρά την όλη συζήτηση στην LGBTI κοινότητα, σχετικά με το αν θα μποϋκοτάρουν την έρευνα, η εκστρατεία για την ισότητα επιβεβαίωσε, ότι τελικά θα ψηφίσει και θα αγωνιστεί για το «ναι» .

Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε αμφότερες τις προκλήσεις για την ταχυδρομική έρευνα σχετικά με την ισότητα των γάμων. Το θέμα θα προσέλθει στο δικαστήριο στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα των διαδικασιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν επιχειρήσει να προχωρήσει στην ταχυδρομική έρευνα.




Δες και αυτό!