Αν ψάχνει κάποιος να βρει λογική εξήγηση στον αποκλεισμό των τρανς ανθρώπων από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, δεν υπάρχει, όπως καταλαβαίνουμε κι από τη σχετική ανακοίνωση της APA (American Psychological Association).


Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία αμφισβητεί το σκεπτικό πίσω από το αίτημα του Προέδρου Trump να απαγορεύσει στα τρανς άτομα να υπηρετούν στο στρατό. Δεν έχουμε δει επιστημονικά στοιχεία, που να δείχνουν, ότι τα τρανς άτομα, που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη στρατιωτική ετοιμότητα ή στη συνοχή της μονάδας. Ως εκ τούτου, ζητάμε να επιτρέπεται στα τρανς άτομα να υπηρετούν στη χώρα τους ” , δήλωσε ο Πρόεδρος της APA Antonio E. Puente, PhD.

Οι ανησυχίες του κ. Trump σχετικά με το «τεράστιο ιατρικό κόστος και την αναστάτωση που θα προκαλούσαν τα τρανς άτομα στο στρατό» είναι από τα επιχειρήματα εκείνα, που αντικατοπτρίζουν το προηγούμενο «δεν ρωτάω» , δήλωσε ο κ. Puente. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην έρευνα του Aaron Belkin, PhD, κορυφαίου μελετητή και διευθυντή του Palm Center, η οποία δεν βρήκε γενικά αρνητικές επιπτώσεις στη στρατιωτική ετοιμότητα ή το ηθικό.

Μια αναφορά RAND από το 2016, διαπίστωσε ότι τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για την εκμίσθωση τρανς ατόμων, που υπηρετούν ανοιχτά στο στρατό θα αυξάνονταν μόνο κατά 0,13%.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι διακρίσεις αποτελούν σημαντική πηγή άγχους για τις λεσβίες, τους gay, τα αμφί και τα τρανς άτομα και έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τους. Για δεκαετίες, η APA έχει ασχοληθεί με την εφαρμογή της ψυχολογικής επιστήμης για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των LGBT ανθρώπων.

Η APA παρότρυνε τους ψυχολόγους να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον τερματισμό των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου και ζήτησε περισσότερη έρευνα σε όλες τις πτυχές της ταυτότητας και της έκφρασης των φύλων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της APA ενέκρινε το 2008 ψήφισμα για τη στήριξη της πλήρους ισότητας των τρανς ατόμων και των ατόμων με ποικιλίες φύλου καθώς και της νομικής και κοινωνικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλων των ανθρώπων.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, στην Ουάσιγκτον DC, είναι η μεγαλύτερη επιστημονική και επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί την ψυχολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην APA συμμετέχουν περίπου 115.700 γυναίκες και άνδρες ερευνητές, εκπαιδευτικοί, κλινικοί ιατροί, σύμβουλοι και φοιτητές. Μέσω των διαιρέσεων σε 54 υποπεδία ψυχολογίας και με συνδέσμους σε 60 επαρχιακές ενώσεις, η APA εργάζεται για να προωθήσει τη δημιουργία, την επικοινωνία και την εφαρμογή της ψυχολογικής γνώσης, προς όφελος της κοινωνίας και της βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων.