Το gay σεξ στα χρόνια της Πομπηίας

23/07/2017

Οι πορνογραφικές εικόνες που βρέθηκαν στην Πομπηία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη στάση του χριστιανισμού απέναντι στη σεξουαλικότητα. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται ένας επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας που μάχεται για τη αποδοχή της LGBT κοινότητας στους κόλπους του χριστιανισμού.

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους λιωμένους βράχους, την ηφαιστειακή τέφρα και τα θανατηφόρα αέρια, μετά την έκρηξη του Βεζούβιου.

Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να κάνουν ανακαλύψεις στο χώρο της έκρηξης, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης που εμφανίζουν σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Ο επίσκοπος Steve Chalke, σε μια πρόσφατη ομιλία του εξηγεί πώς αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το περιεχόμενο της Βίβλου.

Σύμφωνα με τον Chalke, το gay σεξ ήταν κάτι κοινό στους ρωμαϊκούς χρόνους: “Στη Ρώμη το σεξ ήταν ένα σημαντικό πράγμα. Αν ήσασταν άντρας, τότε θα είχατε και σεξουαλικές σχέσεις εκτός από τη σύζυγό σας. Η σύζυγός σας θα έπρεπε να περάσει το χρόνο με την  οικογένεια, αλλά εσείς θα είχατε μια ερωμένη αλλά και ένα αγόρι με το οποίο θα κάνατε σεξ. Ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό.”

Ο Chalke υποστηρίζει ότι τα αποσπάσματα της Βίβλου που τιμωρούν τις ομοφυλοφιλικές πράξεις έχουν παρερμηνευτεί, καθώς το gay σεξ ήταν ταμπού μόνο μεταξύ δύο μελών της ίδιας κοινωνικής τάξης. “Αυτό που δε θα μπορούσατε να κάνετε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες,” λέει ο Chalke, “ήταν να κάνετε σεξ με έναν άλλο Ρωμαίο. Οι Ρωμαίοι πολίτες προστατεύονταν. Θα μπορούσατε μόνο να κάνετε σεξ με κάποιον κοινωνικά κατώτερο, με έναν σκλάβο ή έναν μονομάχο.”

Βασικά, οι Ρωμαίοι άνδρες μπορούσαν να κάνουν σεξ με όποιον τους άρεσε, εφ ‘όσον ήταν κατώτερης τάξης.

Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη για το διάσημο ζευγάρι της Πομπηίας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!