Δάσκαλος κάνει coming out & χάνει τη δουλειά του στο Κεντάκι

19/07/2017
από

Αμφί δάσκαλος έκανε coming out για να βοηθήσει τις μαθήτριες και τους μαθητές του, που σκέφτονται την αυτοκτονία, αλλά τελικά έχασε τη δουλειά του.

Ένας δάσκαλος από το Κεντάκι έχασε τη δουλειά του, όταν έκανε coming out ως αμφιφυλόφιλος σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις μαθήτριες και τους μαθητές του, που είχαν αυτοκτονικούς ιδεασμούς.

Ο κ. Nicholas Breiner άρχισε να διδάσκει στη χορωδία πριν από τρία χρόνια στο Γυμνάσιο McNabb Middle School στην περιφέρεια Montgomery, στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε δήλωση που έκανε στα μέσα εξήγησε:

«Για χρόνια η γνώμη μου ήταν, ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου ήταν δική μου υπόθεση και κανενός άλλου. Όταν όμως ένα παιδί είναι έτοιμο να τερματίσει τη ζωή του, επειδή αγαπάει διαφορετικά από όσους βρίσκονται γύρω του, πρέπει να δώσει κανείς προτεραιότητα στην ασφάλειά του κι όχι στην προσωπική ιδιωτική του ζωή» .

Εξήγησε ότι πριν από αυτό φοβόταν, ότι η τοπική κοινότητα δε θα τον δεχόταν για το ποιος είναι. Μετά από μια δεκαετία που πέρασε κρύβοντάς το, αποφάσισε να κάνει coming out με την ελπίδα να βοηθήσει τις/τους LGBTI μαθήτριες/μαθητές του, που σκέφτονται την αυτοκτονία.

«Είχα παραμείνει στη ντουλάπα για χρόνια. Αλλά είχα δύο μαθητές που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν φέτος. Έχω παρέμβει σ’ άλλους πέντε μαθητές πριν απ’ αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μαθητών είναι LGBT. Αποφάσισα ότι δεν ήταν πλέον ηθικό να κρύβομαι, όταν υπάρχει μια πιθανότητα η δική μου ορατότητα να μπορεί να με κάνει πιο προσιτό στις μαθήτριες και στους μαθητές που σκέπτονται να αυτοκτονήσουν» , εξήγησε ο κ. Breiner.

Το να βλέπει κανείς ένα νέο άτομο να έχει τάσεις αυτοκτονίας είναι «πραγματικά τρομακτικό», είπε στην GSN.

Ο κ. Breiner μίλησε ακόμη για τη δική του σχολική εμπειρία:

«Ήμουν κι εγώ αυτοκτονικός στο κολέγιο. Έφτασα στο σημείο να μαζέψω τα πράγματά μου και να κάνω απόπειρα. Ευτυχώς, είχα ανθρώπους στη ζωή μου, που με υποστήριξαν και με βοήθησαν. Τόσοι πολλοί από τους μαθητές μου και τις μαθήτριές μου αισθάνονται, ότι δεν έχουν κανέναν. Είναι 12, 13, 14 ετών. Κι αισθάνονται ότι η μόνη εύλογη επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους είναι να μην υπάρχουν πια. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό» , εξήγησε στην GSN.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Breiner είχε τις καλύτερες προθέσεις, το coming out που έκανε είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα του. Χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, ο κ. Breiner απομακρύνθηκε από την τάξη και κλήθηκε να «ανέβει για μια συνομιλία» με την διευθύντρια. Αυτό συνέβη την επόμενη ημέρα, ακριβώς μετά το coming out του.

«Υποψιάστηκα, δεδομένου του κλίματος, που αντιμετώπισα όταν έκανα coming out, ότι θα με ειδοποιούσε σχετικά με την άρση της ανανέωσης. Αμέσως τηλεφώνησα στην εκπρόσωπο του συνδικαλιστικού οργάνου καθηγητών και μπόρεσα να την έχω μαζί μου στη συνάντηση, γεγονός που εκνεύρισε την διευθύντρια.
Η διευθύντριά μου με πληροφόρησε, ότι η σύμβασή μου δεν θα ανανεωθεί, αρνούμενη να δώσει συγκεκριμένους λόγους, όταν τη ρώτησα. Της υπενθύμισα την απόδοσή μου ως καθηγητής, που είχε βαθμολογηθεί συνολικά ως “υποδειγματική” για δύο χρόνια. Ακολούθησε μια μεγάλη, αμήχανη παύση. Τελικά, χαμογέλασε κι είπε “ναι, ευχαριστώ πολύ, κύριε” και τελείωσε τη συνάντησή μας
.”

Όταν η Gay Star News ρώτησε τον κ. Breiner εάν πιστεύει, ότι το coming out του είχε αντίκτυπο στην απόφαση του σχολείου είπε ότι «γίνεται όλο και πιο σαφές σε μένα ότι ήταν καθοριστικός παράγοντας» .

Ο κ. Breiner εξήγησε, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του ήταν όλες κι όλοι τους «εξαιρετικές/οί», δυστυχώς παραμένει «απογοητευμένος από την απάντηση της διοίκησης» προσθέτοντας ότι:

«Οι μαθητές προτιμούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους από το να είναι ανοιχτά ο εαυτός τους. Η ατυχής αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους ανθρώπους, που έχουμε τοποθετήσει σε υψηλού επιπέδου διοικητικούς ρόλους, έχουν πολύ μικρή σχέση με την κοινότητά μας. Για κάποιους, η ανάγκη να αποφευχθεί μία διαμάχη ξεπερνά την ανάγκη να κάνουμε ό, τι είναι σωστό για την κοινότητά μας και για τα παιδιά μας» .

Το Κεντάκι επί του παρόντος δεν έχει νόμους κατά των διακρίσεων με βάρος των LGBTI ατόμων στο χώρο εργασίας κι η διορθωτική θεραπεία εξακολουθεί να είναι νόμιμη. Οι μαθητές του κ. Breiner στο Γυμνάσιο έχουν επίσης βιώσει ένα «τρενάκι λούνα παρκ συναισθημάτων».

Μία ομάδα μαθητών διοργάνωσαν διαμαρτυρία στις 17 Ιουνίου στα σκαλιά του τοπικού δικαστηρίου. Ο κ. Breiner δήλωσε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εξοργιστεί από την άποψη, ότι η απόλυση μου οφείλεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό μου» .

Πιστεύει ακόμη, ότι η συμπεριφορά που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος «δημιουργεί μια τοξική ατμόσφαιρα, εξαιτίας της οποίας οι μαθητές προτιμούν να δίνουν τέλος στη ζωή τους, παρά να είναι ανοιχτά ο εαυτός τους» .

Το Συμβούλιο Εκπαίδευσης έχει μια πολιτική μη διακρίσεων: «Υποσχέθηκε να προστατεύσει τους σπουδαστές και τους υπαλλήλους από διακρίσεις που βασίζονται στη φυλή, το χρώμα του δέρματος, την εθνική προέλευση, την ηλικία, τη θρησκεία, την οικογενειακή κατάσταση, το φύλο ή την αναπηρία» . Ο επιθεωρητής της Montgomery Matthew Thompson ισχυρίζεται, ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του coming out του κ. Breiner και του ότι έχασε τη δουλειά του.

Σε μια δήλωσή του προς την GSN, ο Thompson δήλωσε:

«Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με αυτή την κατάσταση. Ο κ. Breiner “δεν απολύθηκε ούτε διακόπηκε η δουλειά του. Η απόφαση για την απασχόληση, που αφορούσε τη μη ανανέωσή του δεν ήταν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Ωστόσο, δεν μπορώ να απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη μη ανανέωση λόγω εμπιστευτικότητας ».




Δες και αυτό!