Τι απαντά η 1η Πρωθυπουργός της Σερβίας στις ομοφοβικές κριτικές;

30/06/2017
από

Η 1η LGBT και γυναίκα Πρωθυπουργός της Σερβίας απαντά στις ομοφοβικές κριτικές με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο.

Η Ana Brnabic, 41 ετών, είναι πια η 1η γυναίκα & ανοιχτά λεσβία Πρωθυπουργός της Σερβίας! Η υποψηφιότητά της εγκρίθηκε χθες (Πέμπτη 29/06/17) με ψηφοφορία (157 υπέρ και 55 κατά), παρά τη φωνητική αντίθεση.

Ήταν υποψήφια για την πρωθυπουργική θέση πριν δύο εβδομάδες, μετά από πρόταση του Προέδρου Aleksandar Vučić.

Πέρσι, η Brnabic ήταν η 1η λεσβία που με ορατότητα υπηρέτησε ως Υπουργός, όταν ο Vučić της ζήτησε να αναλάβει το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.


Οι αντιδράσεις

Η υποψήφιότητά της για την πρωθυπουργική θέση έχει ξεσηκώσει μισογυνικές και ομοφοβικές αντιδράσεις, καθώς και επιθέσεις από όσους την χαρακτηρίζουν ως μαριονέτα του Προέδρου Vučić.

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που επιτίθενται στον ίδιο τον Vučić για την επιλογή της Brnabic θεωρώντας ότι το κάνει απλά για να παρουσιάσει μία επίπλαστη εικόνα, να επιδείξει μέσω του προσώπου της ίδιας, ότι η Σερβία είναι πολύ προοδευτική και να μπορέσει να έχει μία καλύτερη πιθανότητα να ενταχθεί η χώρα του στην ΕΕ.


Η απάντηση της Ana Brnabic

Δυο μέρες πριν (Τετάρτη 28/06/17) σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο η Brnabic αντέστρεψε τις κατηγορίες που την θέλουν πολιτικά άπειρη και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα, ενώ για να ανταπαντήσει στους εχθρούς της πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει εκλεγεί σε καμία θέση.

Αντιμετωπίζοντας τις προσβολές ως πρόκληση, σύμφωνα με το The New York Times δήλωσε ακόμη:

Περιμένω να τις λάβω και στο μέλλον. Θα απαντήσω με αλήθειες και δεδομένα και θα αμυνθώ με αξιοπρέπεια. Έχω θέσει υψηλούς στόχους για το μέλλον. Ας αφήσουμε όλοι μαζί το παρελθόν εκεί όπου ανήκει – στο παρελθόν.

Μετά τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση του Προέδρου Vučić τη χρονιά που μας πέρασε είχε δηλώσει:

Δεν είμαι υπεύθυνη επικοινωνίας της LGBT κοινότητας. Δεν θέλω να με χαρακτηρίζουν ως gay υπουργό, όπως κι οι συνάδελφοί μου δεν χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι είναι straight. Το μόνο που θέλω είναι να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ.


Τι λένε οι ακτιβιστικές φωνές;

Την ιστορική υποψηφιότητά της στηρίζουν οι ακτιβιστικές οργανώσεις της τόσο συντηρητικής Σερβίας, που σταμάτησε να θεωρεί την ομοφυλοφιλία ασθένεια μόλις το 2008. Δύο χρόνια μετά από αυτή την απόφαση, τα 2/3 των ανθρώπων στη Σερβία εξακολουθούν να θεωρούν την ομοφυλοφιλία ασθένεια.

Η Brnabic ωστόσο δεν είναι ακτιβίστρια. Πέρσι αρνήθηκε να δώσει την υποστήριξή της στην πρόταση για να προωθηθεί η νομιμοποίηση της ισότητα στον γάμο στη Σερβία.

Η Zoe Gudovic, 40 ετών, ακτιβίστρια της χώρας για την κοινωνική δικαιοσύνη, δήλωσε στη The New York Times:

Το μόνο κοινό που έχω με την Ana Brnabic είναι ότι είμαστε κι οι δυο λεσβίες.”

Δήλωσε ακόμη ότι η Brnabic αξίζει “να πάρει credit για την διάλυση των βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων σχετικά με το πώς μία γυναίκα πρέπει να είναι και να δείχνει σε μία υψηλή κυβερνητική θέση, τι πρέπει να φοράει και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε μία ομοφοβική κοινωνία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγκρίνει την υποψηφιότητα της Brnabic και συνεχίζει:

Μου είναι αδύνατο να δεχτώ ότι είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στο εθνικιστικό, αυταρχικό καθεστώς που θα καταστρέψει την οικονομία μας, θα πουλήσει τη χώρα μας στους ξένους και θα καταργήσει ό, τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος” .

Η εκλογή της είναι προάγγελος αλλαγής ή μήπως η αλλαγή έχει ήδη συμβεί;




Δες και αυτό!