7 είδη “κραξίματος” που πρέπει να σταματήσεις τώρα

14/06/2017
από

Δυστυχώς η ομοφοβία, ο σεξισμός, ο μισογυνισμός και η μη αποδοχή συναντώνται συχνά ακόμη και μέσα στους κόλπους της LGBT+ κοινότητας. Αν θέλουμε, λοιπόν, να τα πάμε καλύτερα, πρέπει να σταματήσουμε να κράζουμε και να επιτρέπουμε και εμείς τη διαφορετικότητα να υπάρχει ελεύθερη και λαμπερή. Ορίστε, κάποια από τα πιο συνηθισμένα είδη κραξίματος (shaming) που πρέπει να κόψουμε άμεσα:

Fat Shaming (χονδροφοβία) 

Δεν υπάρχει τίποτα από το να κράζεις/κοροϊδεύεις ένα άτομο για το σώμα του. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθείς το μέγεθος της διαφορετικότητας είναι να αντιληφθείς την ποικιλομορφία των ανθρώπινων σωμάτων. Όλα τα σώματα είναι όμορφα και εσύ μάθε να σέβεσαι…


Femme Shaming (κράζοντας τη θηλυπρέπεια)

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ειρωνικό από έναν gay άνδρα που ειρωνεύεται έναν άλλο, επειδή είναι θηλυπρεπής. Με τα dating apps να έχoυν γεμίσει με “straightlooking” άτομα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η έκφραση φύλου είναι αυτή που είναι και είναι υπέροχη. Επίσης, κάθε σχόλιο σου προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει ότι είσαι μάλλον μισογύνης.


Slut Shaming (κράζοντας τη σεξουαλική υπερ-δραστηριότητα)

Καλό θα ήταν να σκεφτείς πριν σχολιάζεις αρνητικά ένα σεξουαλικά υπερδραστήριο άτομο. Τα ταμπού γύρω από το σεξ είναι δυστυχώς πολλά και κάθε φορά που κράζεις κάποιον/α για το πόσο εύκολα πέφτει στο κρεβάτι, αναπαράγεις και και εσύ κάποια απ΄αυτά. Και για να είμαστε και ειλικρινείς, είναι λίγο ειρωνικό δεν νομίζεις;


Bottom Shaming (το να είναι κάποιος μπότομ και να τ΄ακούει)

Στον (ρευστό) κόσμο των σεξουαλικών ρόλων, αυτοί που επιλέγουν να τον ρόλο του “μπότομ” αντιμετωπίζονται συχνά ως υποδεέστεροι έναντι των κυρίαρχων τοπ. Αλήθεια τώρα;


Misgendering

Το misgendering είναι λέξη που σημαίνει την χρήση αντωνυμιών, άρθρων και γενικά λέξεων που απευθύνονται σε διαφορετικό φύλο από το φύλο του ατόμου στο/για το οποίο μιλάς (συνήθως κάποιο τρανς άτομο). Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεσαι σ΄ένα άτομο μπορεί να είναι κακοποιητικός. Εάν έχεις φιλικά άτομα στο περιβάλλον σου που είναι τρανς ή άτομα που η ταυτότητα φύλου τους δεν είναι αρσενικό ή θηλυκό, ρώτησε τα για το τι λέξεις χρησιμοποιούν για τους εαυτούς τους. Άκουσε τι θα σου πουν και καλό είναι να το σεβαστείς. Και, επειδή είναι εύκολο να γίνουν λάθη, εάν κάνεις κάποιο, ζήτησε συγγνώμη και συνέχισε την κουβέντα σας.


Αge Shaming (όταν δεν αντιλαμβάνεσαι τη σχετικότητα του χρόνου)

Συχνά τα νεότερα μέλη της κοινότητας μας διακρίνουν κάποια άλλα, λόγω της (μεγαλύτερης) ηλικίας του, αλλά και το αντίθετο. Ποτέ η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί τίποτα παραπάνω απ΄ένα νούμερο.


HIV Shaming 

To να ασχολείσαι περιπαιχτικά με την οροθετικότητα κάποιου και να το κρίνεις με οποιονδήποτε τρόπο είναι κάτι εξαιρετικά κακόβουλο, αφού συμβάλλεις και εσύ στη διατήρηση του στίγματος που αντιμετωπίζει καθημερινά.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!