Διάβημα στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου για δίωξη ομοερωτοφοβίας

07/06/2017
από

Τρεις οργανώσεις με σχετικό υπόμνημα και διάβημα στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου ζητούν συνάντηση με το Υπουργείο δικαιοσύνης για τα περιστατικά δίωξης ομοερωτοφοβίας.

Το Athens Pride, το Thessaloniki Pride και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι ζήτησαν συνάντηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή και τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη. Η συνάντηση δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί, καθώς οι εκπρόσωποι του Υπουργείου επικαλέσθηκαν απουσία τους στις Βρυξέλλες και φόρτο εργασίας. Οι τρεις ΜΚΟ ζήτησαν να προσδιορισθεί οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αίτημα που παραμένει, δυστυχώς, μέχρι σήμερα αναπάντητο.

Παρατίθεται το Υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που υπογράφουν ο Παναγιώτης Δημητράς, η Andrea Gilbert κι ο Θάνος Βλαχογιάννης καθώς και το Διάβημα που δημοσιεύτηκε από κοινού από τις οι τρεις οργανώσεις:

Διάβημα σε Εισαγγελία Αρείου Πάγου για δίωξη ομοερωτοφοβίας
– Άρνηση συνάντησης από Υπουργείο Δικαιοσύνης

 5 Ιουνίου 2017

Εν όψει την φετινών εκδηλώσεων του Athens Pride και του Thessaloniki Pride οι οργανώτριες μαζί με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι συναντήθηκαν την 1 Ιουνίου 2017 με τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη για να του εκθέσουν την επικρατούσα ατιμωρησία για ομοερωτοφοβικό λόγο που έχει προκαλέσει επικριτικές συστάσεις από τους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε βάρος της Ελλάδας. Ζήτησαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να συμβάλει με τον καταλληλότερο τρόπο στην υλοποίηση των συστάσεων αυτών ώστε να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματική δίωξη των ομοερωτοφοβικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, περιλαμβανόμενης ενδεχόμενης έκδοσης εγκυκλίου προς τις εισαγγελικές αρχές και ανάσυρσης από το αρχείο των δικογραφιών που σχηματίσθηκαν συνήθως με πρωτοβουλία της Εισαγγελέα για τα Ρατσιστικά Εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά αρχειοθετήθηκαν από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Υπέβαλαν δε το υπόμνημα που ακολουθεί στο οποίο τεκμηριώνεται πως όταν καταγγελλόμενοι για ομοερωτοφοβία είναι λαϊκοί, εφαρμόζονται οι νόμοι του κοσμικού κράτους και, ακόμα και αν οι καταγγελλόμενοι επικαλούνται δήθεν θέσεις της Εκκλησίας, διώκονται και ενίοτε καταδικάζονται για ομοερωτοφοβία. Αν όμως οι καταγγελλόμενοι είναι κληρικοί κάποιοι εισαγγελείς επικαλούνται δήθεν θέσεις της Εκκλησίας (που δεν υπάρχουν αφού κανένας ποτέ δεν προσκόμισε επίσημο έγγραφο της Ιεράς Συνόδου με αυτές) για να μην ασκηθεί δίωξη, ακόμα και σε υποθέσεις μετά από μηνυτήριες αναφορές για τις οποίες η αρμόδια Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας σχημάτισε δικογραφίες με βάση τις δηλώσεις αυτές, αλλά άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί προχώρησαν σε αρχειοθετήσεις.

Ανάλογη συνάντηση για την εβδομάδα 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2017 ζητήθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή και τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, που αρνήθηκαν να συναντηθούν με τις ΜΚΟ. Επικαλέσθηκαν απουσία τους στις Βρυξέλλες μεταξύ 31 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2017 και φόρτο εργασίας για την προετοιμασία του ταξιδιού αυτού στις 29 και 30 Μαΐου 2017. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη να παραστεί σε δημόσια εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στις 30 Μαΐου 2017. Η άρνηση συνάντησης επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι ζητήθηκε στη συνέχεια από τις ΜΚΟ (στις 15 Μαΐου 2017) να προσδιορισθεί οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία για τη συνάντηση, αίτημα που παρέμεινε μέχρι σήμερα αναπάντητο. Κατόπιν αυτού, Athens Pride, Thessaloniki Pride και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι καλούν δημόσια τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων να μελετήσουν το υπόμνημα που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και, ως εκπρόσωποι της ελεγχόμενης διεθνώς ελληνικής κυβέρνησης, να απαντήσουν ποιες ενέργειες θα κάνουν για να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματική δίωξη της ομοερωτοφοβίας στην Ελλάδα.



Υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
 

Θέμα: Ατιμωρησία για ομοερωτοφοβία παρά μεγάλο αριθμό αναφορών σε εισαγγελίες

 1 Ιουνίου 2017

 Εισαγωγή

Οι ΜΚΟ Athens Pride και Thessaloniki Pride συνεργάζονται με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και υποστηρίζουν το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων στα πλαίσια του οποίου έχει υποβληθεί σημαντικός αριθμός μηνύσεων για ομοερωτοφοβικό λόγο και ομοερωτοφοβική βία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα καμιά από τις μηνύσεις αυτές, ή και οποιεσδήποτε άλλες μηνύσεις για ομοερωτοφοβικό λόγο, δεν έχει οδηγήσει τους φερόμενους δράστες σε δίκη, ενώ έχουν αντίθετα εκδοθεί πράξεις αρχειοθέτησης που συνιστούν κατά την άποψή μας (και όχι μόνο τη δική μας άποψη) ατιμωρησία.

Αντίθετα, η Thessaloniki Pride έχει δεχθεί (μέχρι στιγμής) έξι μηνύσεις για βλασφημία στη βάση αφίσας – παρωδίας από τρίτο άτομο της επίσημης αφίσας του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας του 2016 (Σχετικό 1). Χωρίς να έχει ευθύνη για την αφίσα – παρωδία, η οποία πάντως κάθε άλλο παρά βλάσφημη είναι. Δεδομένου ότι το περιεχόμενό τους είναι παρόμοιο και ακραία ομοερωτοφοβικό, επισυνάπτεται η μία, του Μητροπολίτη Αμβρόσιου (Σχετικό 2).

Ανησυχίες και συστάσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου Ευρώπης για ομοερωτοοφβία και ατιμωρησία

Στις 26 Απριλίου 2017, δημοσιεύθηκε η Ετήσια Έκθεση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης Nils Muižnieks. Σε αυτή μεταξύ άλλων ο Επίτροπος αναφέρει: «Σημειώνοντας με σοβαρή ανησυχία την αύξηση των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ομοερωτοφοβικού χαρακτήρα, ο Επίτροπος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου κατά των εγκλημάτων μίσους, να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν πιο συστηματικά τα στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους και να υπάρξει ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της παροχής συστηματικής, συνεχούς κατάρτισης για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε όργανα επιβολής του νόμου, εισαγγελείς και δικαστές». Επίσης, τον Αύγουστο 2016, «Η Επιτροπή [του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων] καλεί το συμβαλλόμενο κράτος να λάβει μέτρα αποτελεσματικής πρόληψης, καταπολέμησης και τιμωρίας της ρατσιστικής ρητορικής μίσους και των ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους». Νωρίτερα, το Νοέμβριο 2015, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποφάνθηκε ότι «Το συμβαλλόμενο κράτος οφείλει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία του ώστε να διασφαλίζεται ότι οποιασδήποτε μορφής υποστήριξη εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους θα απαγορεύεται δια νόμου και ότι όλες οι περιπτώσεις ρατσιστικά υποκινούμενης βίας θα διερευνώνται συστηματικά, ότι οι δράστες θα διώκονται και θα τιμωρούνται, και ότι θα παρέχεται η ενδεδειγμένη αποζημίωση στα θύματα». Το Φεβρουάριο 2015, «Η ECRI [Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας] συνιστά στις αρχές να συζητήσουν με την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ηθική της υπόσταση για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ομιλιών μίσους, καθώς και κατά των ΛΟΑΤ. Η ECRI συνιστά στις αρχές να κάνουν μια δημόσια δήλωση που καταδικάζει τις ομο-/τρανσφοβικές ομιλίες μίσους. Συνιστά επίσης σε όλα τα πολιτικά κόμματα να λάβουν σταθερή δημόσια θέση κατά του ομο-/τρανσφοβικού λόγου από τους εκπροσώπους τους.»

Αίτημα προς την Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Παρακαλείται η Εισαγγελία Αρείου Πάγου να συμβάλει με τον καταλληλότερο τρόπο στην υλοποίηση των συστάσεων αυτών ώστε να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματική δίωξη των ομοερωτοφοβικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, περιλαμβανόμενης ενδεχόμενης έκδοσης εγκυκλίου προς τις εισαγγελικές αρχές και αιτήματος ανάσυρσης από το αρχείο των δικογραφιών που σχηματίσθηκαν συνήθως με πρωτοβουλία της Εισαγγελέα για τα Ρατσιστικά Εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά αρχειοθετήθηκαν από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, που θα παρουσιασθούν στη συνέχεια.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Δημητράς Andrea Gilbert Θάνος Βλαχογιάννης
Εκπρόσωπος Εκπρόσωπος Εκπρόσωπος
ΕΠΣΕ Athens Pride Thessaloniki Pride


Διαβάστε περισσότερα εδώ.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!