Η Τσετσενία αντιμέτωπη με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για γενοκτονία

18/05/2017
από

Οι οργανώσεις για τα LGBTQI δικαιώματα ελπίζουν να δουν τον Τσετσένο ηγέτη Ramzan Kadyrov να καταδικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Χάγη.

Η Ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας κατηγορείται, ότι ακολουθεί πολιτική “γενοκτονίας” κατά των γκέι ανδρών σε καταγγελία που υπέβαλαν τρεις γαλλικές LGBT ομάδες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ένας δικηγόρος των οργανώσεων κατηγορεί τον Τσετσένο ηγέτη Ramzan Kadyrov για την οργάνωση κρατικής εκστρατείας δίωξης κατά των γκέι, μετά από πολυάριθμες αναφορές από μάρτυρες για βασανιστήρια, κακοποιήσεις και φόνους τιμής στην περιοχή, αναφέρει η Le Monde.

Ο Etienne Deshoulières, που εκπροσωπεί τις LGBT οργανώσεις Stop Homophobia, Mousse και Idaho France Committee, δήλωσε ότι ο Kadyrov ήταν ο «συντονιστής» της «γενοκτονίας» κι «ο διοργανωτής στρατοπέδων βασανισμού με την επιθυμία εξολόθρευσης των γκέι» .

Οι αναφορές για τις διώξεις εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές Απριλίου, με εκπρόσωπο του Kadyrov να αρνείται τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι άνδρες στη δημοκρατία.

Μετά από τη διεθνή κατακραυγή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε έρευνα σχετικά με την καταγγελλόμενη καταστολή νωρίτερα τον ίδιο μήνα, αλλά οι γαλλικές LGBT οργανώσεις απέρριψαν την εσωτερική αυτή έρευνα, επικαλούμενες τα ομοφοβικά σχόλια που έγιναν στο παρελθόν από την αντιπρόσωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Tatiana Moskalkova, η οποία θα είχε και την ευθύνη για την έρευνα αυτή.

Ο Alexandre Marcel, ο πρόεδρος της Idaho France committee, δήλωσε ότι η προώθηση της υπόθεσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ήταν “ο μόνος τρόπος να αποδοθεί” δικαιοσύνη για τους ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία.

Με έδρα στη Χάγη, στις Κάτω Χώρες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένα όργανο που έχει τη δικαιοδοσία να διώκει τα άτομα για εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Είναι σε θέση να ασκεί τη δικαιοδοσία του μόνο όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως όταν τα εθνικά δικαστήρια δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να διώξουν τους εγκληματίες ή όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή μεμονωμένα κράτη παραπέμπουν τις έρευνες στο Δικαστήριο.

Εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρόκειται να ενεργήσει για την καταγγελία, θα πρέπει να το πράξει γρήγορα: η Ρωσία αναμένεται να αποσυρθεί από τη δικαιοδοσία της τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!