«ΛΟΑΤ πρόσφυγες και μετανάστες: η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

03/05/2017
από

Το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο «ΛΟΑΤ πρόσφυγες και μετανάστες: η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», την Τρίτη, 9 Μαΐου 2017 και ώρες 09.00- 15.30 στο ξενοδοχείο President (Λεωφ. Κηφισίας 43, Αθήνα). Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου “EpsiLon: Equipping Professionals for Supporting LGBT Refugees”, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την έναρξη εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει η Δρ. Αντωνία Τορρένς, Πρόεδρος του ΚΜΟΠ, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κος Ιωάννης Μουζάλας, η κα Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κα Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και από το Δήμο Αθηναίων, η κα Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, καθώς και ο κος Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης.

Στη συνέχεια, θα γίνουν παρουσιάσεις για την κατάσταση των ΛΟΑΤ προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και στη Νορβηγία από την κα Ελένη Πετράκη από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου και από την κα MonicaStrandKorgerud, ακτιβίστρια ΛΟΑΤ, αντίστοιχα.

Ακολούθως, θα γίνει παρουσίαση του έργου “EpsiLon” από την κα RosaHeimer, EqualitiesProjectCoordinator του Διεθνούς Ινστιτούτου IARS (Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και των αποτελεσμάτων της έρευνας «ΛΟΑΤ πρόσφυγες και μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Ελλάδα» από τους εταίρους του Έργου.

Θα ακολουθήσουν δύο πάνελ ομιλητών· το πρώτο με θέμα «Υποδοχή και Υποστήριξη ΛΟΑΤ Προσφύγων και Μεταναστών» με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Σωματείο Υποστήριξης Διευμφυλικών και τις οργανώσεις ColourYouth, Praksis, SolidarityNow, Γιατροί Χωρίς Σύνορα και LGBTAsylumSupportFoundation. Στο δεύτερο πάνελ ΛΟΑΤ πρόσφυγες και μετανάστες θα μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη.


Σχετικά με το Έργο “EpsiLon

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR, 2017), το 2015 έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1.015.078 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2016 ήταν 362.376 άτομα. Η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση ανθρώπων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών φτάνει στην Ευρώπη δια θαλάσσης, κυρίως στην Ελλάδα – 1.030.173 άτομα το 2015 και το 2016 (UNHCR, 2017) – και στην Ιταλία – 335.278 άτομα το 2015 και το 2016 (UNHCR, 2017) – και έπονται η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Ανάμεσα στις αιτίες μετακίνησης τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών συγκαταλέγονται καταρχάς ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος, η συνεχιζόμενη βία στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής. Συνεπώς, η άσκηση βίας τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο είναι ουσιαστικά η κινητήρια δύναμη που αναγκάζει αυτά τα άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Επιπλέον, η καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η ελευθερία στην επιλογή σεξουαλικής ταυτότητας αποτελεί έναν ακόμα σοβαρό λόγο που οδηγεί πολλά άτομα ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Τρανς) να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, δεδομένου ότι υφίστανται διακρίσεις, υπόκεινται βία και συχνά διώκονται εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Έργο “EpsiLon: EquippingProfessionalsforSupportingLGBTRefugees”, στοχεύει να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ΛΟΑΤ προσφύγων και μεταναστών, που αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες στη σύγχρονη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτυχθεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται σε επαγγελματίες και εθελοντές που προφέρουν υπηρεσίες σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρώπη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των ΛΟΑΤ μεταναστών και προσφύγων, θα βοηθήσει επαγγελματίες και εθελοντές, ώστε αντιμετωπίζουν καλύτερα θέματα αξιοπρέπειας, σεβασμού, ενσωμάτωσης και διακρίσεων της ομάδας στόχου.

Για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου, το ΚΜΟΠ συνεργάζεται με Ευρωπαϊκούς Εταίρους με πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη περιθωριοποιημένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα, συντονιστής του έργου είναι το Διεθνές Ινστιτούτο IARS (Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ συμμετέχουν και φορείς από την Ιταλία (Anziani e Non Solo) την Ολλανδία (Movisie) και την Κύπρο (CARDET).

Σχετικά με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ)

Το ΚΜΟΠ είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1977. Σκοπός της είναι η στήριξη ατόμων που απειλούνται ή διαβιούν κάτω από συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ανέργων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και η δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών και ψηφιακών εργαλείων για παιδιά και νέους.




Δες και αυτό!