We Need Books: μια πολυγλωσσική και πολύχρωμη βιβλιοθήκη

Στο μικρό αστικό μας οικοσύστημα και συγκεκριμένα στην καρδιά του, την Κυψέλη (Ευβοίας 7), βρίσκεται μια πολύχρωμη και πολυγλωσσική κουκίδα, που σαν γαλατικό χωριό συνεχίζει να συνιστά καταφύγιο από την κοινωνική βία του αποκλεισμού. Ο λόγος για τη βιβλιοθήκη We Need Books.

Το 2016 η Ιωάννα Νισυρίου και ο Ναντίρ Νούρι σκέφτηκαν: «Γιατί όχι; Γιατί να μη δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου οι γλώσσες και οι ιστορίες ενώνονται, όπου η διαφορετικότητα γίνεται δύναμη και η γνώση είναι δικαίωμα για όλους;» και δημιούργησαν το We Need Books «με στόχο να βελτιωθεί η υποδοχή των προσφύγων. Τα πρώτα χρόνια, στέλναμε βιβλία σε camps, για να δημιουργήσουμε μικρές βιβλιοθήκες εκεί, και πάντα θέταμε ως προτεραιότητα να βρούμε βιβλία στις γλώσσες που μιλούν οι πρόσφυγες. Τώρα ονειρευόμαστε μια καλή συλλογή στα Σομαλικα και στα Ούρντου. Πάντα αξιολογούμε υψηλά την πρόσβαση στη γνώση, και την εκπαίδευση για όλους, αλλά και τη δημιουργία μιας κοινότητας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα γνωριστούν μεταξύ τους, θα δημιουργήσουν σχέσεις, θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», μας αναφέρει η βιβλιοθηκονόμος Emma Raibaut.

Το We Need Books είναι μια κοινοτική βιβλιοθήκη. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 16.000 βιβλία σε 56 γλώσσες, ενώ μετρά 500 μέλη και 90 επισκέψεις ημερησίως. Το προσωπικό πολλές φορές γνωρίζει ονομαστικά τα άτομα που επισκέπτονται τον χώρο. Η Emma είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας ορισμένες ιστορίες που αποκαλύπτουν το προσωπικό δέσιμό των επισκεπτών με την πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. «Έχουμε εφήβους που αισθάνονται αρκετά ελεύθεροι για να τραγουδήσουν, στη βιβλιοθήκη. Έχουμε έναν δεκάχρονο αγοράζει από τα βιβλία που πουλάμε με “ ελεύθερη συνεισφορά ”, πληρώνοντας 10 λεπτά το βιβλίο, και χαίρεται τόσο πολύ που μπορεί να φτιάξει τι δική του συλλογή βιβλίων με αυτόν τον τρόπο. Μια φορά ένα παιδί είπε,  “Περνάω καλά στη βιβλιοθήκη!”, ένιωσα σαν να μου είπε το εκπληκτικό πράγμα που έχω ακούσει ποτέ. Έχουμε ένα δεκατετράχρονο παιδί που μας έφτιαξε μια μινιατούρα που αναπαριστά το λογότυπό μας. Ένα παιδί που πέρσι ήταν εδώ κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, και τώρα ζει στη Γερμανία, αλλά τηλεφωνεί συχνά και το πρώτο πράγμα που ρωτάει είναι “Πώς είναι η βιβλιοθήκη, ποιος είναι εκεί σήμερα;”».

Βασική αρχή για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης αποτελεί εκείνη της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση. «Η γνώση είναι δύναμη. Το να διαβάζεις κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες, ιστορία, να ανακαλύπτεις την τέχνη και τη λογοτεχνία, οξύνει τη σκέψη σου. Σου δίνει εφόδια, ώστε να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και τους άλλους. Το διάβασμα καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, μαθαίνουμε για άλλες ιστορίες, άλλους πολιτισμούς», αναφέρει η Emma. Και το σημαντικότερο όλων; Το We Need Books αποτελεί safe place. «Μπορείς να έρθεις και να νιώσεις ασφάλεια, να ονειρευτείς, να σε φροντίσουν, να έχεις την αίσθηση της κοινότητας, να είσαι ο εαυτός σου χωρίς φόβο, ντροπή, ή προσδοκίες, και χωρίς να ξοδέψεις χρήματα, σου δίνει χώρο να αναπτυχθείς και να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Σε κάνει να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνο σου», σημειώνει η βιβλιοθηκονόμος.

Η βιβλιοθήκη μάλιστα σκοπεύει να επενδύσει περισσότερο στο queer κομμάτι. «Η ύπαρξη βιβλίων σε όλες τις γλώσσες είναι και ενδυνάμωση. Δείχνει ότι κάθε πολιτισμός είναι σημαντικός και έχει αξία. Ομοίως, αν έχουμε queer βιβλία, από queer συγγραφείς δείχνουμε στα queer άτομα ότι ανήκουν εδώ, ότι είναι σημαντικά, ορατά και αναγκαία. Για αυτό όμως χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας δώσουν περισσότερα queer βιβλία! Και γενικά χρειαζόμαστε εκδοτικούς οίκους με queer βιβλία για όλες τις ηλικίες, και μεταφραστές που θα τα μεταφράζουν.

«Είμαστε επίσης ένας τόπος φροντίδας και χαράς. Αν θέλεις να δοκιμάσεις ένα άλλο όνομα, αν θες να κάνεις coming out, να πεις ότι είσαι ερωτευμέν@, ότι θες να  παντρευτείς  ή να έχεις παιδια με τ@ σύντροφ@ σου, έλα στη βιβλιοθήκη. Θα σε γιορτάσουμε όπως πρέπει. Και αν θες να πεις ότι είσαι συντετριμμέν@, ότι είσαι θυμωμέν@, οτι δυσκολεύεσαι να βρεις ελπίδα, είμαστε εδώ και για αυτό. Θα βρούμε ποίηση, τέχνη, ζεστό τσάι, και παρηγορητικά λόγια, δραστηριότητες, συλλογικότητες στις οποίες μπορείς να απευθυνθείς και πορείες διαμαρτυρίας όπου μπορείς να εκφραστείς», σημειώνει η Emma και μας κάνει να πιστεύουμε πως η έννοια της κοινότητας και της αλληλεγγύης για τη βιβλιοθήκη We Need Books, δεν αποτελούν απλά λήμματα που οδηγούν σε ορισμένους ταξινομητικούς αριθμούς στα ράφια της αλλά το μεδούλι της ύπαρξής της.

Πληροφορίες: 

Βιβλιοθήκη We Need Books
Διεύθυνση: Ευβοίας 7 Κυψέλη
Site: https://weneedbooks.org/


φωτογραφίες: Γιώργος Κασαπίδης




Δες και αυτό!