Εξαπλή δίωξη του Thessaloniki Pride για βλασφημία & καθύβριση

20/04/2017
από

Όχι μία ούτε δύο, αλλά έξι φορές διώκεται από πέρσι το 2ο μεγαλύτερο Pride της χώρας, Thessaloniki Pride.

Η υπόθεση στοιχειοθετήθηκε με αφορμή την περσινή αφίσα, που ωστόσο, δεν ήταν η επίσημη αφίσα των διοργανωτών. Η αφίσα του 5ου Thessalonoki Pride επισήμως είναι η παρακάτω:

Αφίσα Νο1 : Η επίσημη αφίσα του 5ου Thessaloniki Pride

Η μήνυση αφορά στην αφίσα που ακολουθεί και που δημιουργήθηκε, προφανώς, από κάποιον που εμπνεύστηκε από το μήνυμα και τα χρώματα της επίσημης:

Αφίσα Νο2

1η + 2η Δίωξη
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016: Δύο δικηγόροι Αθηνών καταθέτουν μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου για το αδίκημα της παράβασης του άρθρου 198 παρ.1 ΠΚ (κακόβουλη βλασφημία) και του άρθρου 199 ΠΚ (καθύβρισης θρησκεύματος) με αφορμή την Αφίσα Νο2. Εν συνεχεία, το ΑΤ Παγκρατίου κι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχηματίζουν δύο δικογραφίες για την υπόθεση σε βάρος του Thessaloniki Pride.

…την επόμενη μέρα…

3η Δίωξη
Πέμπτη 9 Ιουνίου του 2016: Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος δημοσιεύει στο προσωπικό του ιστολόγιο την είδηση, ότι κι ο ίδιος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Thessaloniki Pride για τα ίδια αδικήματα με αφορμή την ίδια αφίσα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Thessaloniki Pride, Θάνος Βλαχογιάννης σχολιάζει την επόμενη μέρα: “Η αφίσα δεν είναι του Pride. Όσο για τους απαξιωτικούς προς την LGBTQI κοινότητα της Ελλάδας χαρακτηρισμούς του μητροπολίτη, τους επιστρέφουμε και ευελπιστούμε σύντομα να λογοδοτήσει στην ελληνική δικαιοσύνη.

…μία εβδομάδα μετά…

4η+5η+6η Δίωξη
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016: Πολίτες καταθέτουν στο Αστυνομικό Τμήμα της Περιφέρειας της Καρδίτσας 3 πανομοιότυπες μηνύσεις σε βάρος του Thessaloniki Pride, για ακόμη μία φορά αναφορικά με τα ίδια αδικήματα κι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχηματίζει 3 επιπλέον ξεχωριστές δικογραφίες.

 

…σήμερα…

Το antivirus επικοινώνησε με τον Θάνο Βλαχογιάννη, νόμιμο εκπρόσωπο και εκπρόσωπο τύπου του Thessaloniki Pride, ο οποίος σχολίασε τα εξής:

Πρώτον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αφίσα για την οποία γίνεται λόγος δεν είναι η επίσημη αφίσα του Thessaloniki Pride. Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση που θα συζητούσαμε για την αφίσα που φέρεται ως δική μας, η άποψή μας είναι ότι δεν υπάρχει κάτι το προσβλητικό, που να αλλοιώνει ή να παραποιεί την εικόνα του Χριστού. Θα μπορούσε να σταθεί μάλιστα, ως μία δόκιμη αφίσα δημιουργημένη από LGBT Χριστιανούς. Αυτό που προσβάλει εδώ, επομένως, δεν είναι η εικόνα του εσταυρωμένου, αλλά το γεγονός ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της LGBT θεματικής. Για μας, λοιπόν, το LGBT κομμάτι μας δεν ενέχει τίποτε το προσβλητικό. Η κίνηση των μηνυτών μας είναι καταχρηστική και προκλητική, καθώς φαίνεται ότι θεωρούν πως έχουν το μονοπώλιο επίκλησης των ιερών συμβόλων.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) με αναλυτικό δελτίο τύπου στις 19/04/17 αναφέρεται στο γεγονός υπογραμμίζοντας ότι:

Η δίωξη γίνεται με βάση τα δύο άρθρα με τα οποία διώκεται η βλασφημία στην Ελλάδα. Εδώ και ενάμισι χρόνο, οι δύο Γενικοί Γραμματείς Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Κωστής Παπαϊωάννου και Μαρία Γιαννακάκη και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης της ίδιας κυβέρνησης Νίκος Παρασκευόπουλος έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένα όχι μόνο την ελληνική κοινή γνώμη και την ελληνική οργάνωση που συντονίζει τη διεθνή καμπάνια για την κατάργηση των άρθρων αυτών, αλλά και τα αρμόδια όργανα ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως τα άρθρα αυτά θα καταργηθούν. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ο ΟΗΕ έκανε τον Αύγουστο 2016 ρητή σύσταση στην Ελλάδα για την κατάργηση των άρθρων αυτών.”

 




Δες και αυτό!