“ΑΛΦΑ”: Χορός, μουσική, χρώματα & η ποίηση του Έλιοτ σε μία σκηνή

11/04/2017
από

Οι Εξ’ αφορμής, με την ποίηση από τα “Τέσσερα Κουαρτέτα” του Τ.Σ. Έλιοτ και τον χορό εξερευνούν χέρι χέρι τον άνθρωπο μέσα στο χρόνο.

Ό,τι θα μπορούσε να συμβεί είναι μια αφαίρεση
που παραμένει μια διαρκής δυνατότητα…
μόνο σ’ έναν κόσμο από εικασίες.
Ό,τι θα μπορούσε να συμβεί και ό,τι συνέβη
δείχνουν σ’ ένα τέλος που είναι πάντοτε παρόν.”

Η παράσταση είναι ένα ταξίδι, ένα ταξίδι ανίχνευσης. Μέσα από αυτό το ταξίδι διερευνάται και αναλύεται, ενώ παράλληλα δοκιμάζεται, με εργαλεία το χορό και την ποίηση του Έλιοτ, μια από τις επανεμφανιζόμενες έννοιες στην ιστορία της ανθρώπινης ανίχνευσης: η έννοια του χρόνου.


Η παράσταση ξετυλίγεται γύρω από ένα installation, που καλύπτει το μέγεθος της σκηνής. Οι χορευτές καλούνται να αλληλεπιδράσουν με την εγκατάσταση καθώς αυτή παίζει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής του έργου. Η παράσταση χωρίζεται σε τρία μέρη, οι τρεις διαστάσεις της ηρωίδας, η πορεία της, η εξέλιξη κι η αποπλάνηση της – παραπλάνηση της – με συνοδοιπόρο τον χρόνο.

Η αποπλάνησή της μέσα σε αυτόν τον κόσμο καθορίζεται από μια σειρά από αντικείμενα κι ακούσματα που φέρουν κάθε φορά καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της δράσης και στην πορεία της ηρωίδας μέσα στο έργο. Συσχετίζεται δε με το συνθετικό ποίημα “Τέσσερα Κουαρτέτα” σε αντιστοιχία με τις ενότητες του και τα στοιχεία αέρας, γη, νερό, φωτιά στην συμβολική τους κίνηση.

Στόχος των Εξ’ Αφορμής είναι να συναντηθούν επί σκηνής τρεις τέχνες εκείνη του λόγου, του χορού και της μουσικής. Στις 20 Απριλίου του 2017 θα παρουσιάσει την καινούργια του παραγωγή με τίτλο «ΑΛΦΑ» στο Θέατρο ΠΟΡΤΑ. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Μίρκα Κρεστενίτη, με χορογράφο την εμπνεύστρια του «ΑΛΦΑ», Αντωνία Οικονόμου. Μαζί τους θα βρίσκονται 13 ταλαντούχοι χορευτές και ηθοποιοί. Το «ΑΛΦΑ» είναι μια διασκευή πάνω στο ποιητικό έργο «Τέσσερα Κουαρτέτα» του Τ.Σ. Έλιοτ.

Τα “Τέσσερα Κουαρτέτα” του Τ.Σ. Έλιοτ

Συνθετικό έργο με μουσικότητα και δύναμη. Με κίνηση και λόγο βαθύ,  μέσα από αλληγορίες της εξωτερικής ζωής, φτάνει στην ουσία της ύπαρξης και του σκοπού της ζωής, συνοψίζοντας το σύνολο της ανθρώπινης περιπέτειας. Ο Έλιοτ με την ποιητική του πρόζα στέλνει ένα μήνυμα με ένα τρόπο σχεδόν προφητικό. Ένα μήνυμα για την αλλαγή που χρειάζεται τόσο πολύ η ανθρωπότητα. Δεν μπορεί όμως αυτή η αλλαγή να επιβληθεί εξωτερικά, παρά μόνο να επιτευχθεί μέσα από κάθε άτομο. Ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η Γνώση, η εσωτερική πορεία κι η αυτοσυγκέντρωση είναι το μυστικό της ανθρώπινης υπόθεσης στην εξέλιξη της. Διατυπώνει την ανάγκη της επιστροφής του ανθρώπου στις πρωταρχικές πηγές μετά από το τέλος μιας μακριάς και γεμάτης περιπέτειας-περιπλάνησης. Πάλι η πρώτη Αρχή. Αυτήν την περιπλάνηση βιώνει η ηρωίδα του «ΑΛΦΑ» αρθρώνοντας την ποίηση του Έλιοτ.

Στο ακίνητο σημείο του κόσμου που γυρίζει
Στην αρχή μου βρίσκεται το τέλος μου
Στο τέλος μου βρίσκεται η αρχή μου”

Έτσι, η έννοια του τέλους συνυπάρχει στη γέννηση του ανθρώπου μέσα σε μία συνεχή ροή, αλλεπάλληλων κύκλων. Η άγονη χώρα της καθημερινότητας εξαντλεί το άτομο και το απομακρύνει από την πραγματική εσωτερική ζωή και την ενέργεια του, μέσα στην αιωνιότητα του χρόνου (παρελθόν-παρόν-μέλλον) που προχωρά και δεν ξανακερδίζεται. Η πορεία της ηρωίδας είναι μια τελετουργική διαδικασία που την μυεί να συμμετάσχει στην τελετουργία του κόσμου. Η ηρωίδα διατρέχει όλη την ανθρώπινη κατάσταση με τα κίνητρα, τις προσκολλήσεις, τις επιθυμίες και τα σφάλματα της μέχρι την κάθαρση. Μία διαδρομή στο χρόνο που εξελίσσεται.

«Ο παρών χρόνος και ο παρελθών χρόνος
είναι ίσως και οι δύο παρόντες στο μέλλοντα χρόνο
και ο μέλλων χρόνος να περιέχεται στον παρελθόντα χρόνο.
Αν όλος ο χρόνος είναι αιωνίως παρών
όλος ο χρόνος δεν μπορεί να πληρωθεί.”


Μέχρι να φτάσουμε στο “ΑΛΦΑ”

Η εφαλτήρια ιδέα του «ΑΛΦΑ» δόθηκε από το performance installation «Living Amongst Mirrors» της Έλλης Αντωνίου και της Αντωνία Οικονόμου, που διεξήχθει στο Romantso, στις 9 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια του event της οργάνωσης ΟΟΝΟ (διττή σημασία: “αυτό εκεί” στην περσική γλώσσα & “ένα/ uno” στην ιταλική). Το performance installation του «ΑΛΦΑ» βασίστηκε στην κοινωνιολογική Θεωρία Συμβολικής Αλληλεπίδρασης, η οποία αναπτύχθηκε από τον G.Herbert Mead στις αρχές του 20ού αιώνα.

Με τη σειρά της, η παράσταση «ΑΛΦΑ», εξερευνά το πώς η ταυτότητα ενός ατόμου κατά την διάρκεια της ζωής του, από το σημείο Α στο σημείο Α’, εξελίσσεται αποκλειστικά μέσα από τις αλληλεπιδράσεις ατόμου και κοινωνίας, η οποία λειτουργεί σαν καθρέφτης. Χωρίς αυτόν τον καθρέφτη το άτομο δεν έχει αντίκρισμα για να εξελιχθεί, προσαρμοστεί και μεταμορφωθεί. Το άτομο δρα. Η κοινωνία αντιδρά στην δράση του και έτσι διαμορφώνονται οι ταυτότητες των ατόμων που αποτελούν το σύνολο και οι ταμπέλες που κουβαλά ο καθένας από εμάς.


Στο «ΑΛΦΑ» το άτομο ξεκινάει από το κουτί «Α» και κατά την διάρκεια της παράστασης, ο υπόλοιπος θίασος χρωματίζει με πινέλα το άτομο που βγαίνει από το κουτί και κάνει την πορεία του μέχρι το κουτί «Α’». Η φύση του Action Painting ενσωματώνει ιδανικά την έννοια της Θεωρίας Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης. Πίσω από το δρώμενο και τα δύο κουτιά, υπάρχει ένας μεγάλος πλαστικός καμβάς, ο οποίος χρωματίζεται κατά την στην πορεία των ηρώων συμβολίζοντας όλη την διαδικασία και το αποτέλεσμα, αποτυπώνοντας κοινωνικές επιρροές.

Η μουσική της παράστασης αποτελείται από το Οriginal Soundtrack «ΑΛΦΑ», το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της παράστασης, από τους: Πιλάβιος Παντελής (Lancaster University), Γουάστωρ Νικόλας (Trinity Laban), Γουάστωρ Ιάσωνας (S.U.N.Y Purchase) και από την πρωτόλεια μουσική του Sound Engineer Milad Halvei. Το Οriginal Soundtrack θα εκτελείται ζωντανά επί σκηνής. Ο Παντελής Πιλάβιος δήλωσε:

Κάθε κομμάτι του Soundtrack συντέθηκε με μία αρχική ιδέα που πήγαζε από τις διαφορετικές θεματικές του έργου. Οι χορογραφίες βασίζονται σε αυτές τις ιδέες και στον ρυθμό των κομματιών αλλά και στη δεξιοτεχνία της χορογράφου να δει και να δημιουργήσει μοτίβα με τους χορευτές, ενίοτε τελείως ξεχωριστά από αυτά που παρατηρούσαμε εμείς. Επιπλέον, η αλληλεπίδραση μας με τους χορευτές στα πλαίσια των προβών βοήθησε τις χορογραφίες να αποκτήσουν έναν ενιαίο χαρακτήρα, ένα τέρας με δύο κεφάλια. Αυτός είναι για μας ένας από τους πυλώνες μίας επιτυχημένης συνεργασίας.”

Το installation (εγκατάσταση) υπογράφει η Έλλη Αντωνίου η οποία ζει στο Λονδίνο και αποφοιτά από το Goldsmiths University με πτυχίο Fine Art/Art History. Την σκηνογραφία έχει αναλάβει η Δάφνη Πανοτοπούλου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών). Το ενδυματολογικό κομμάτι αναλαμβάνει ο Χρήστος Μπουμάκης (Θεατρικές Σπουδές στο Τμήμα Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου/ Communication Major στο American College of Greece DEREE). Τέλος, την διαδρομή προβών και την παράσταση «ΑΛΦΑ» θα απαθανατίζει ο φωτογράφος Ευάγγελος Καραλής.


Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Μίρκα Κρεστενίτη
Xορογραφία: Αντωνία Οικονόμου
Κείμενο: «Τέσσερα Κουαρτέτα» Τ.Σ. Έλιοτ
Μετάφραση: Έφη Αθανασίου
Εκδόσεις: ΙΚΑΡΟΣ
Δραματουργική Επιμέλεια: Μίρκα Κρεστενίτη

Installation: Έλλη Αντωνίου
Κουστούμια: Χρήστος Μπουμάκης
Σκηνικά: Δάφνη Πανοτοπούλου
Φωτισμοί: Αντωνία Οικονόμου
Original Score:Παντελής Πιλάβιος,Νικόλας Γουάστωρ,Ιάσονας Γουάστωρ,Milad Halvei
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζέτα Ξαφάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: Αντωνία Οικονόμου
Βοηθός Παραγωγής: Χρήστος Μπουμάκης
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Digital Work Experts
Φωτογραφία: Ευάγγελος Καραλής

Ερμηνεύουν: Ζέτα Ξαφάκη, Δημήτρης Τσίκουρας
Χρώματα: Γιάννης Μήτσος, Νικόλας Καλύβας, Παύλος Πιερόπουλος, Χριστίνα Γαζή / Αντωνία Οικονόμου
Κορυφαία: Ξένια Ταμπούρλου
Χορός: Αγγελική Αναργύρου, Ιωάννα Κερασοπούλου, Παναγιώτης Πολίτης, Ραφαέλα Πετράι, Σοφία Κουρτέση, Φλώρα ΚαραβελατζήINFO
Χοροθέατρο : Εξ’ Αφορμής
Τίτλος Έργου: ΑΛΦΑ
Ημερομηνίες: 20-21 & 27-28 Απριλίου 2017
Ώρα Έναρξης: 21:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο)

Θέατρο ΠΟΡΤΑ
Μεσογείων 59, 11526 Αθήνα


Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης
Δες και αυτό!