7 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου περνάει κρίση

30/03/2017
από

Όλα τα ζευγάρια έχουν τα πάνω και τα κάτω τους κι ειδικά οι μακροχρόνιες σχέσεις θέλουν μεγάλο αγώνα και κόπο για να λειτουργήσουν.

Υπάρχουν συμπεριφορές και σημάδια, που χτυπάνε το καμπανάκι και αφορούν σε προβλήματα που βρίσκονται βαθιά κρυμμένα και που, αν θέλεις να κρατήσει αυτό που χτίζετε, τότε ετοιμάσου να γίνεις Lara Croft ή Sherlock Holmes και να αρχίσεις να ψάχνεις… Μην παίρνεις φόρα! Δεν είπαμε να αρχίσεις να ψάχνεις κινητά, laptop, τσέπες και σακάκια. Αυτό που ψάχνεις είναι βαθιά κρυμμένο μέσα στη σχέση σας, στην επικοινωνία σας και στα σημεία επαφής σας.

Για δες αρχικά, μήπως κάποιο από τα παρακάτω σου θυμίζει κάτι από την δική σου καθημερινότητα και μετά ξεκίνα την αλλαγή πρώτα από τον εαυτό σου και μετά στο μαζί.

1. Επανειλημμένως μαλώνετε για τα ίδια ακριβώς πράγματα
Όταν τα ζευγάρια μαλώνουν για ασήμαντες αφορμές, αυτό που συμβαίνει, πίσω από το προφανές, είναι ότι αποφεύγουν ασυνείδητα να μαλώσουν για κάτι πιο βαθύ, πιο σημαντικό και που πονάει. Έτσι, ένας πολύ σημαντικός λόγος για τσακωμό του τύπου: “Δεν με προσέχεις αρκετά, όταν πραγματικά χρειάζομαι την υποστήριξή σου” , μεταμορφώνεται σ’ ένα χαζό παράπονο του στυλ: “Γιατί πάντα ξεχνάς να βάλεις το πιάτο σου στο νεροχύτη;” Όπως είναι φυσικό, αν δεν συζητήσετε αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί, αυτό που σας πονά ή σας πληγώνει, προφανώς δεν θα λυθεί ποτέ. Δεν πρέπει να φοβάστε, ότι αν μιλήσετε ανοιχτά γι’ αυτά που σας πληγώνουν, θα φτάσετε στον χωρισμό. Σε τέτοιες στιγμές είναι που δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη στη σχέση σας κι αξίζει τον κόπο.

2. Υπάρχει σημαντικό χάσμα στη λίμπιντο
Όλα τα ζευγάρια περνούν περιόδους στην κοινή τους ζωή, που η λίμπιντο συντονίζεται και χτυπάει κόκκινο, οπότε δεν θέλουν να αποχωριστούν ο ένας τον άλλον, όπως υπάρχουν και στιγμές που δεν έχουν και πολύ όρεξη για ερωτικά παιχνίδια. Ο σκοπός είναι να μιλήσετε γι’ αυτές τις στιγμές και να βρείτε τρόπους να ικανοποιείτε ο ένας τον άλλον, ακόμη κι όταν κάποιος από τους δυο έχει πιο δυνατή λίμπιντο, ενώ ο άλλος μπορεί να είναι αγχωμένος, ή να είχε μία δύσκολη μέρα.

3. Κτητικότητα
Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι η κτητικότητα δεν είναι χαρακτηριστικό των gay ατόμων, αλλά είναι πανανθρώπινο θεματάκι. Επίσης, παρόλο, που πολλές φορές βολεύει να ρίχνουμε το φταίξιμο στον κτητικό σύντροφο… το θέμα αφορά και τους δύο. Το πρόβλημα εδώ είναι ξεκάθαρα η έλλειψη εμπιστοσύνης. Την επόμενη φορά όμως, που ο φίλος σου θα μπει σε υστερία, πριν τον βγάλεις τρελό, σκέψου λίγο. Τι μπορεί να έκανα ή να είπα; Μήπως κάτι δεν έκανα, ή δεν είπα; Αυτή η κτητικότητα τώρα, έρχεται για να με ελέγξει, ή του βγαίνει, επειδή φοβάται μη με χάσει; Μήπως η ανάγκη μου για ανεξαρτησία με κάνει να δείχνω συναισθηματικά αλλού; Αυτά τα ερωτήματα θα σε βοηθήσουν να διαβάσεις το πίσω κείμενο της ιστορίας και να καταλάβεις τι συμβαίνει, πέρα από το προφανές, ώστε να το αλλάξεις.

4. Ποιοτικός χρόνος NOT
Αν δεν επιδιώκετε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, υπάρχει ήδη μια ρήξη στη σχέση. Αν ο πιο αποστασιοποιημένος σύντροφος στη σχέση αισθάνεται ότι συχνά κατακρίνεται από τον άλλο, μπορεί να αποφεύγει τον ποιοτικό χρόνο, επίτηδες ή υποσυνείδητα, με τον φόβο, ότι θα πληγωθεί. Τα περισσότερα ζευγάρια περνούν μία περίοδο που είναι σαν μήνας του μέλιτος και στη συνέχεια, όταν επανέρχονται στην καθημερινή ρουτίνα τους, ξαφνιάζονται και τα πιάνει ο πανικός του δήθεν βαλτώματος. Ούτε βαλτώνει, έτσι γρήγορα, μία σχέση ούτε η ρουτίνα πρέπει να παραμερίζει τον χρόνο που περνάτε παρέα. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε λίγο one-on-one ποιοτικό χρόνο, χωρίς φίλους, δουλειά, τηλέφωνα κι οικογένεια να τρέχουν γύρω γύρω ή μέσα στο μυαλό σας.
5. Απότομη & Σκληρή Επικοινωνία
Η ειλικρίνεια κι η ευθύτητα, όταν εκδηλώνονται με τρόπο απότομο, σκληρό και χωρίς να αναλογιζόμαστε τα συναισθήματα του άλλου, τότε εκτός από αγενές, έχουμε κι ένα πρώτης τάξεως σημάδι, ότι υπάρχει θέμα. Και πάλι εδώ, αποφεύγετε να αγγίξετε κάποιο σημείο που σας πληγώνει και για το λόγο αυτό, το πρόβλημα εκδηλώνεται με σκληρότητα. Ακόμη, η παραπάνω συμπεριφορά μπορεί να είναι χειριστική με σκοπό τον έλεγχο του άλλου. Όπως και να έχει, δεν είναι οκ να συμβαίνει και καλό είναι να το κόβουμε από την αρχή.

6. Έντονη Κριτική & Καμία Υποστήριξη
Το να συνομιλείτε με τρόπο που μειώνει, υποβιβάζει και δεν στηρίζετε ο ένας τον άλλον, μπορεί να οδηγήσει τη σχέση σε τέλμα, χωρίς επιστροφή. Οι λέξεις πληγώνουν. Αν ο σύντροφό σου είναι ανίκανος να συνδέσει το πώς οι λέξεις του σε επηρεάζουν, τότε υπάρχει θέμα επικοινωνίας. Προσπαθήστε να βρείτε το σημείο, που η επικοινωνία σας χάνεται. Σταματήστε και ελέγξτε τι προκάλεσε αυτήν τη διακοπή. Όταν αναγνωρίσετε το πρόβλημα σε βάθος, τότε θα μπορέσετε να καταλάβετε τον σύντροφό σας και να επικοινωνήσετε πιο ουσιαστικά.

7. Ευθυνοφοβία & Συγγνώμη Ποτέ
Αναγνωρίζοντας το λάθος σε μία συμπεριφορά, ή σε κάτι που λέμε, ή κάνουμε, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση. Αν συνεχώς το ίδιο άτομο αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συγκρούσεις του ζευγαριού, ενώ το άλλο πρόσωπο σπάνια παίρνει την ευθύνη, δημιουργείται ανισορροπία, που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική και φυσική απόσταση, ακόμη και σε χωρισμό. Όσο σημαντικό όμως είναι να λέμε συγγνώμη, άλλο τόσο – κι ακόμη πιο σημαντική – είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά μας. Ο δείκτης, που μετρά το πόσο ένα ζευγάρι μπορεί να μείνει μαζί σε βάθος χρόνου, είναι το πόσο διαθέσιμοι είναι να αλλάξουν, κάτι που έρχεται πρώτα-πρώτα από την ανάληψη της ευθύνης των λαθών μας.




Δες και αυτό!