Τι θα δούμε σήμερα στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

25/03/2017

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με την προβολή οχτώ νέων ταινιών αλλά και τριών που θα παιχτούν σε δεύτερη προβολή για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν νωρίτερα. Οι κινηματογράφοι ASTOR και ΔΑΝΑΟΣ, καθώς και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, φιλοξενούν ταινίες εντός και εκτός του διαγωνιστικού τμήματος, καθώς και την αξιομνημόνευτη ταινία του 1972 “Σεζάρ και Ροζαλί”, η προβολή της οποίας σκοπεύει να αναδείξει το ρόλο της μουσικής στο γαλλικό κινηματογράφο.

Το σημερινό πρόγραμμα προβολών:

  1. Le voyage de Fanny (Το Ταξίδι της Fanny) – της Lola Doillon 

Η δωδεκάχρονη Fanny και οι δύο μικρότερες αδερφές της κρύβονται σε ένα σπίτι μακριά από τους γονείς τους, μαζί με άλλα εβραιόπουλα που φυγαδεύτηκαν από τις οικογένειές τους. Η Fanny, αναγκασμένη να το σκάσει βιαστικά, αναλαμβάνει να ηγηθεί μιας ομάδας από οχτώ παιδιά και ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας την κατεχόμενη Γαλλία μέχρι τα Ελβετικά σύνορα.

Κινηματογράφος ASTOR, 16:00
Έγχρωμο, 94 λεπτά

2. Ce sentiment de l’été (Εκείνο το καλοκαίρι) – του Mikhaël Hers 

Το καλοκαίρι, η τριαντάχρονη Sasha, πεθαίνει ξαφνικά. Ο σύντροφός της, ο Lawrence, και η αδερφή της, η Joe, αν και γνωρίζονται λίγο, έρχονται πιο κοντά. Μοιράζονται όπως μπορούν τον πόνο και το βάρος της απώλειας, μεταξύ Βερολίνου, Παρισιού, και Νέας Υόρκης.

Κινηματογράφος ASTOR, 18:00
Έγχρωμο, 106 λεπτά

3. Baby(a)lone (Βαβυλώνα) – του Donato Rotunno 

Η ιστορία της ταινίας Βαβυλώνα εκτυλίσσεται στην καρδιά μιας μοντέρνας Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που στοιχιμάτισε ότι θα προσέφερε τα πάντα στις νέες γενιές. Ωστόσο, τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα υπολόγιζε…

Κινηματογράφος ASTOR, 20:00
Έγχρωμο, 90 λεπτά

4. Ma Loute (Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ) – του Bruno Dumont 

https://www.youtube.com/watch?v=4lU1dR9X9VY

Καλοκαίρι 1910, στις όχθεις του ποταμού Slack στα βόρεια της Γαλλίας. Μια σειρά ανεξήγητων εξαφανίσεων έρχεται να ταράξει την περιοχή. Ο επιθεωρητής Machin και ο οξυδερκής Malfoy διερευνούν την υπόθεση. Οι δυο τους θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια παράξενη ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ma Loute, γιο μιας οικογένειας ψαράδων με περίεργες συνήθειες και την Billie της οικογένειας Βαν Πετεγκέμ, μιας μεγαλοαστικής και λίγο εκφυλισμένης οικογένειας από την Lille.

Κινηματογράφος ASTOR, 22:00
Έγχρωμο, 122 λεπτά

5. Victoria (Βικτώρια) της Justine Triet 

Η ποινικολόγος Βικτώρια συναντάει σε ένα γάμο τον φίλο της Vincent και ένα πρώην βαποράκι που είχε ξελασπώσει, τον Sam. Την επόμενη, ο Vincent κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας. Η Βικτώρια αναλαμβάνει με βαριά καρδιά να τον υπερασπιστεί ενώ προσλαμβάνει τον Sam ως οικιακό βοηθό. Αυτή είναι και η αρχή της λαίλαπας για εκείνη.

Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ, 18:00
Έγχρωμο, 97 λεπτά

6. Tour de France του Rachid Daidjani 

Ο Far’Hook είναι ένας εικοσάχρονος ράπερ. Ύστερα από ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αναγκάζεται να επιστρέψει στο Παρίσι για ένα διάστημα. Ο παραγωγός του, ο Bilal, του προτείνει τότε να τον αντικαταστήσει και να συνοδεύσει τον πατέρα του σε ένα ταξίδι ερνώντας από τα λιμάνια της Γαλλίας. Ακολοθώντας τα χνάρια του ζωγράφου Joseph Vernet.

Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ, 22:00
95 λεπτά

7. Rock’n Roll (αχ, αυτά τα 40!) – του Guillaume Canet

Ο σαραντατριάχρονος Guillaume έχει τα πάντα για να είναι ευτυχισμένος. Ωστόσο ο εγωισμός του θίγεται όταν μία νεαρή δημοσιογράφος του μιλάει μονάχα για τον Pierre Niney και τον Gaspad Ulliel ως την ανερχόμενη γενιά. Η Camille, μία νεαρή εικοσάχρονη ηθοποιός με την οποία γυρίζει μία ταινία, θα του υπενθυμίσει επίσης επίμονα την ηλικία του. Για τον Canet, αυτή η περίοδος είναι περίοδος ενδοσκόπησης και ο ίδιος αρχίζει να φέρεται παράξενα δυσαρεστώντας τη γυναίκα του και τους δικούς του.

Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ, 22:00
Έγχρωμο, 123 λεπτά

8. Louise en hiver (Η Λουίζ τον Χειμώνα) – του Jean-François Laguionie

Στο τέλος του Καλοκαιριού, η Λουίζ βλέπει το τελευταίο τρένοτ ης σεζόν να απομακρύνεται χωρίς εκείνη. Από τη μικρή παραθαλάσσια αποβάθρα του Biligen. Η πόλη ερημώνει. Ο καιρός χειροτερεύει και μεγάλες παλίρροιες της ισημερίας κόβουνε το ηλεκτρικό ρεύμα και τα μέσα επικοινωνίας. Η Λουίζ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στο Χειμώνα. Όμως εκείνη, ατρόμητη, αντιμετωπίζει την εγκατάλειψή της σαν ένα στοίχημα.

Γαλλικό Ινστιτούτο (IFG), 16:30
Έγχρωμο, 75 λεπτά

9. César & Rosalie (Σεζάρ και Ροζαλί) – του Claude Sautet

Η ιστορία ενός ερωτικού τρίο και μιας εκκολαπτόμενης φιλίας. Ο Σεζάρ αγαπάει τη Ροζαλί. Υπάρχει επίσης και ο Νταβίντ, ένας καλλιτέχνης που κάποτε υπήρξε εραστής της Ροζαλί. Οι δύο άντρες, διεκδικώντας την ίδια γυναίκα, καταλήγουν να γίνουν φίλοι.

Γαλλικό Ινστιτούτο (IFG), 18:00
Έγχρωμο, 110 λεπτά

10. Fleur de Tonnerre (Άγγελος Θανάτου) – της Stéphanie Pillonca

Το 1800, η Βρετανία έχει γονατίσει, εξαντλημένη από το υπάρχον καθεστώς και τον παντοδύναμο κλήρο. Σ’αυτό το περιβάλλον, μια μιρκή κοπελίτσα που υποφέρει, μεγαλώνει με πολλές δυσκολίες, απομονωμένη, ταλαιπωρημένη από τη ζωή που της φέρθηκε αμείλικτα και τη γαλούχησε με νοσηρότητα. Αυτή η μικρή κοπέλα είναι η Hélène Jegado που η μητέρα της την φώναζε «Άγγελο Θανάτου» και η οποία ευθύνεται για τουλάχιστον 25 θανάτους από δηλητηριασμό.

Γαλλικό Ινστιτούτο (IFG), 20:00
Έγχρωμο, 100 λεπτά

11. L’Outsider (Το Αουτσάιντερ) – του Christophe Barratier 

https://www.youtube.com/watch?v=lfCng-ZmTnk

Το Outsider, οικονομικό θρίλερ τύπου «Wall Street», αποκωδικοποιεί το διεθνές οικονομικό σύστημα μέσα από την πορεία του τριανταενάχρονου επενδυτή Jérôme Kerviel, του οποίου οι ριψοκίνδυνες αποφάσεις παραλίγο να γκρεμίσουν, το 2008, την Société Générale και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Γαλλικό Ινστιτούτο (IFG), 22:00
Έγχρωμο, 117 λεπτά

 

CHRISTINA MICHALOU

Γεννήθηκα στο Harrogate, ζω στην Ελλάδα. Διηγήματά μου έχουν βραβευτεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τις Εκδόσεις Πατάκη, την Ευρωπαϊκή Ένωση Επαιδευτικών και το Υπουργείο Παιδείας. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο μου δοκίμιο από τις Εκδόσεις Πατάκη και εν συνεχεία συμμετείχα σε τρεις ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Μαίανδρος. Από το 2011 είμαι επίσημο μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης. Έχω σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Μετάφραση, και έχω παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας στο London School of Journalism και μαθήματα Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχω συνεργαστεί με διάφορα μέσα ενημέρωσης (Vice, Lifo, Protagon, Huffington) και επίσης ασχολούμαι με την παραγωγή βίντεο. Βρείτε με στο [email protected] .




Δες και αυτό!