Οι Gay βασιλείς της Αγγλίας από τη Μαίρη μέχρι τον Ριχάνδρο

17/03/2017
από

Οι Βρετανοί βασιλείς εκδήλωναν συχνά το ομόφυλο ερωτικό ενδιαφέρον τους. Ο Γουλιέλμος ΙΙ, ο Ριχάρδος Ι ο Λεοντόκαρδος κι ο ήρως-βασιλιάς του Ρομπέν των Δασών, ο Εδουάρδος ΙΙ, είχαν τη φήμη ότι ήταν gay.

Ο Ιάκωβος I, ξάδελφος και διάδοχος της Ελισάβετ της Αγγλίας, διασκέδαζε με το να απολαμβάνει την θέα των νεαρών της αυλής. Ένας από τους αγαπημένους του ήταν ο Τζορτζ Βιλιέρς, που αργότερα του έδωσε τον τίτλο του δούκα του Μπάκιγχαμ.

Ένας σύγχρονός του έγραψε για τη σχέση του βασιλιά με τον Μπάκιγχαμ, αλλά και με τον Λόρδο του Σόμερσετ:

«Λοιπόν, αφού δεν φαινόταν να υπάρχει άλλος λόγος για τον οποίο επελέγησαν παρά μόνο για την ομορφιά τους, η αγάπη που τους έδειχνε ο βασιλιάς εκφραζόταν ερωτικώς σαν να είχε κάνει λάθος στο φύλο τους και τους νόμιζε για γυναίκες. Άλλωστε έχω δει τον Σόμερσετ και τον Μπάκιγχαμ να προσπαθούν να τους μοιάσουν στη θηλυκότητα των φορεμάτων τους. Ωστόσο, σε πρόστυχη εμφάνιση και έκφυλες χειρονομίες, ξεπερνούσαν κάθε εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου με το οποίο έχω συνομιλήσει».

Η μεγαλύτερη κόρη του Ιακώβου ΙΙ, η πριγκίπισσα Μαίρη πριν ακόμη παντρευτεί και γίνει βασίλισσα της Αγγλίας ήταν σφοδρά ερωτευμένη με την κατά εννέα χρόνια μεγαλύτερή της Φράνσις Άπσλι, την κόρη του φροντιστή γερακιών του βασιλιά. Σε δεκάδες γράμματα, η Μαίρη αποκαλούσε τη Φράνσις «Αουρέλια» και της απευθυνόταν ως «σύζυγό» της.

Σε ένα από αυτά τα γράμματα γράφει η πριγκίπισσα στην αγαπημένη της:

«όλα τα βιβλία του κόσμου δεν θα μπορούσαν να περιέχουν τη μισή αγάπη που έχω για σένα, λατρευτή, λατρευτή, αγαπημένη Αουρέλια».

Τα λόγια της ξεχείλιζαν από ενθουσιασμό, αλλά σε ορισμένα σημεία άγγιζαν τα όρια του μαζοχισμού. Γράφει σε ένα από αυτά: «Είμαι η ταπεινή υπηρέτριά σου για να φιλάω το χώμα όπου πηγαίνεις. Ναι, είμαι το σκυλάκι σου με το λουρί, το ψάρι σου μέσα στο δίχτυ, το πουλί σου στο κλουβί, η ταπεινή σου πέστροφα» !

Κάποια στιγμή η Φράνσις άρχισε να απομακρύνεται από την πριγκίπισσα Μαίρη η οποία επανερχόταν με καινούργια γράμματα, που εξέφραζαν την αγάπη της ακόμη πιο έντονα:

«Ω, δείξε λίγο έλεος για μένα και αγάπησε με ξανά ή σκότωσέ με εντελώς με τη σκληρότητά σου, γιατί δεν μπορώ να ζήσω με την αδιαφορία σου, αγαπημένο, πολυαγαπημένο πλάσμα, γοητευτική, πρόθυμη, γλυκιά, αγαπημένη Αουρέλια».

Η πριγκίπισσα Μαίρη ,όμως έχασε κάθε ελπίδα πια, όταν της ανακοινώθηκε ότι ήταν υποχρεωμένη να παντρευτεί τον ξάδελφό της, Γουλιέλμο της Οράγγης και να μείνει μαζί του στην Ολλανδία. Η πριγκίπισσα έκλαιγε απαρηγόρητα για μέρες, αλλά τελικά υπάκουσε στο θέλημα της οικογένειάς της.

Αυτό που της έκαναν όμως δεν το ξέχασε ποτέ παρόλο που έφυγε από την πατρίδα της. Έτσι, βοήθησε τον άνδρα της να σφετεριστεί τον θρόνο του πατέρα της το 1688.

Πηγή: Από το βιβλίο “A Treasury of Royal Scandals” του Michael Farquhar, συγγραφέα και συντάκτη στην εφημερίδα Washington Post, ειδικό σε θέματα ιστορίας.
Κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο “Βασιλικά Σκάνδαλα” από της εκδόσεις Ενάλιος, σε μετάφραση της Κάτιας Σπερελάκη.




Δες και αυτό!