Καταγγελία από LGBT οργανώσεις της Σερβίας για το σποτ του κόμματος των προοδευτικών

10/03/2017
από

Οι LGBT ακτιβιστές της Σερβίας ανέφεραν ότι το τελευταίο διαφημιστικό σποτ της εκστρατείας της προεδρικής εκλογής του Aleksandar Vucic παραβιάζει το νόμο, επειδή χρησιμοποιεί έναν υποτιμητικό όρο για τους gay.

Ένα σύνολο LGBT οργανώσεων της Σερβίας, που ονομάζεται Da sezna (Ας γίνει γνωστό), έστειλε επίσημη καταγγελία στον ρυθμιστικό φορέα για τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης (REM).

Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το πρόσφατο βίντεο της καμπάνιας του Aleksandar Vucic, που είναι υποψήφιος για την προεδρία, περιέχει προσβλητικό λόγο.

Serbian PM Aleksandar Vucic – Photo: Beta

Το βίντεο δείχνει τον Vucic σε ένα μπαρ να δέχεται ερωτήσεις από ένα νεαρό άνδρα σχετικά με τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του. Κάθε φορά που απαντά ο Vucic απαριθμεί κι από μια επιτυχία, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι στο bar υψώνουν τα ποτήρια τους. Στο τέλος του βίντεο, μια τηλεόραση στη γωνία του μπαρ μεταδίδει έναν αγώνα ποδοσφαίρου και ακούγονται οι φίλαθλοι να φωνάζουν: “Vucic, αδερφή!” Το σποτ έχει στόχο να σατιρίσει ένα περιστατικό, που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2014, όταν φίλαθλοι ποδοσφαίρου φώναζαν αυτή τη φράση σε διεθνή αγώνα Σερβίας-Αλβανίας στο Βελιγράδι.

Ο Dragoslava Barzut από την Da sezna δήλωσε, ότι το βίντεο προωθεί ομοφοβικό λόγο και κάλεσε τον REM να αναλάβει δράση.

Πιστεύουμε ότι η απόφαση του [Προοδευτικού] κόμματος [με επικεφαλής τον Vucic], η οποία υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές αξίες, δεν θα πρέπει να υιοθετεί λεξιλόγιο που στιγματίζει τα LGBT άτομα σε πολιτικό λόγο», είπε ο Barzut.

Ο δικηγόρος Milos Stojkovic, που συμμετείχε στη σύνταξη των νόμων σχετικά με τη διαφήμιση, τη ψηφιακή επικοινωνία και τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι το βίντεο του Vucic πράγματι παραβαίνει το νόμο για τη διαφήμιση, ο οποίος ορίζει ρητά ότι τα σποτ απαγορεύεται να διαδίδουν το μίσος ή τη μισαλλοδοξία.

Ο Stojkovic προσθέτει ότι αν ένας τηλεοπτικός σταθμός μεταδώσει αυτό το βίντεο, ο REM θα πρέπει να αναλάβει δράση από μόνος του, κι όχι μόνο επειδή έγινε η καταγγελία και επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να ζητηθεί από το YouTube να αφαιρεθεί το βίντεο, λόγω του προσβλητικού λόγου που περιέχει.

Ούτε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Vucic ούτε ο REM έχουν κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.




Δες και αυτό!