Μαγειρεύοντας με τον Χάρη: Γίγαντες φούρνου

Η καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και μπορείς να φτιάξει αυτό το παραδοσιακό πιάτο καλύτερα κι από την μαμά σου και να κάνεις τους πάντες να γλύφουν τα δάχτυλά τους. Αν ακολουθήσεις κατά γράμμα την συνταγή μου, θα μετατρέψεις το πιο “αντιπαθητικό” υλικό, τους γίγαντες δηλαδή, σε πραγματικό έδεσμα.

Υλικά που θα χρειαστείς:

500 γρ. γίγαντες
2 ξερά κρεμμύδια (χοντροκομμένα)
3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένα)
1 γλυκοπατάτα (ψιλοκομμένη)
1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο)
1 καρότο (ψιλοκομμένο)
500 περίπου γραμ. τριμένη τομάτα
3 κ.γ. πελτέ τομάτας
4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
Ελαιόλαδο
αλάτι
½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Πως να το φτιάξεις:

Απο το προηγούμενο βράδυ βάλε τους γίγαντες σε ένα βαθύ σκεύος, σκέπασε τα με νερό απο την βρύση και την μαγειρική σόδα. Ανακάτεψε καλά και σκέπασε με μια καθαρή πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν πιο αφράτοι και μαλακοί μέσα.

Την επόμενη το πρωί στράγγιξε τους, ξέπλυνε τους και βάλτους σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σκέπασε τους με νερό. Βάλε την κατσαρόλα σ΄ένα δυνατό μάτι και βράσε τους για 45 λεπτά.

Αν στην επιφάνεια του νερού μαζευτεί αφρός αφαίρεσε τον προσεκτικά με μια πλατιά κουτάλα.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα τηγάνι με 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρεις το κρεμμύδι, την γλυκοπατάτα, το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο. Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα πρόσθεσε τον πελτέ τομάτας και συνέχισε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήσε με το κρασί, ρίξε την τομάτα, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι και την καπνιστή πάπρικα. Ανακάτεψε το καλά, κατέβασέ το από την φωτιά και άστο στην άκρη.

Αφού περάσουν τα 45 λεπτά που βράζουν οι γίγαντες στράγγιξε τους και βάλτους κατευθείαν σε ένα πυρέξ ή ταψί. Από πάνω άπλωσε το μείγμα που έχεις στο τηγάνι και πρόσθεσε μισό ποτήρι νερό και 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακάτεψε καλά και βάλε το ταψί στο φούρνου για 40 περίπου λεπτά.

Έτοιμο!

Tips & Tricks

Αν θες να γίνει ακόμα πιο γευστικό και η διατροφή σου το επιτρέπει μπορείς να χοντροκόψεις μεταξύ των υλικών που μπαίνουν στο τηγάνι 10 – 15 φέτες μπέικον.

Επίσης 4 λεπτά πριν το βγάλεις απο το φούρνο μπορείς να το πασπαλίσεις με λευκό τυρί ή φέτα!

Όσο τα όσπρια βράζουν ΜΗΝ τους προσθέτεις κρύο νερό γιατι “σφίγγουν”. Βάλε απο την αρχή περισσότερο νερό.

 

Χάρης Αλεξανδρής

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαγειρεύω, πολλές φορές ακόμη και στον ύπνο μου.
Όταν ήμουν δεκάξι ήξερα ότι ήθελα πλέον να γίνω μάγειρας.
Μετά τις σπουδές μου, ακολούθησαν συνεργασίες με πολύ μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας και όχι μόνο. Πλέον παρέχω υπηρεσίες private chef και τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι με το food blogging (charisalexandres.com)




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!