Διεθνής Αμνηστία: Ο διχαστικός λόγος ενισχύεται απειλητικά -και παντού

22/02/2017
από

Για τη Διεθνή Αμνηστία, ο κόσμος έγινε λίγο σκοτεινότερος το 2016: Σε ετήσια μελέτη της για την κατάσταση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνει πως καταγράφεται ενίσχυση του διχαστικού λόγου που δαινομονοποιεί τον εκάστοτε «άλλο» και φτιάχνει ομάδες εξιλαστήρια θύματα. Η οργάνωση σημειώνει πως η εξέλιξη αυτή καταγράφεται ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, και στις ΗΠΑ και ακόμη και την Ευρώπη, αναφερόμενη ονομαστικά και στην ρητορική του Τραμπ.

Στην ετήσια έκθεσή της (αγγλικά), η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος «ντόμινο», καθώς πολλά ισχυρά κράτη υποχωρούν από τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι επιπτώσεις της ρητορικής του «εμείς εναντίον αυτών», η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, πυροδοτεί μια παγκόσμια οπισθοδρόμηση εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αποδυναμώνει τρομακτικά την παγκόσμια αντίδραση σε μαζικές θηριωδίες, αναφέρει η οργάνωση.

«Είτε πρόκειται για τον Τραμπ ή τον Ερντογάν, όλο και περισσότεροι πολιτικοί παρουσιάζονται ως αντι-συστημικοί και ακολουθούν ρητορική δαιμονοποίησης ολόκληρων ομάδων με ψηφοθηρικό σκοπό» γράφει χαρακτηριστικά η Αμνηστία.

Στην έκθεση γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για την «ξενοφοβική ρητορική μίσους του Τραμπ στις ΗΠΑ», τις πρακτικές των Ορμπάν, Ερντογάν, Ντουτέρτε, την παγίδευση προσφύγων στα νησιά Ναούρου και Μάνους από την Αυστραλιανή κυβέρνηση, στη μαζική λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής από την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, το Ιράν, την Ταϊλάνδη και την Τουρκία, στο παρατεταμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και στους «άνευ προηγουμένου καταστροφικού νόμους για την παρακολούθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η έκθεση επισημαίνει πως σημειώθηκε, επίσης, άνοδος της αντι-φεμινιστικής ρητορικής καθώς και εκείνης που στρέφεται εναντίον ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων ή τρανς. Παράδειγμα αυτών, αποτελούν οι προσπάθειες περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία, οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι το 2016, πολλές κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια σε εγκλήματα πολέμου, προώθησαν συμφωνίες που υπονομεύουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου, θέσπισαν νόμους που παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, υποκίνησαν δολοφονίες βασιζόμενες απλώς σε κατηγορίες για χρήση ναρκωτικών, δικαιολόγησαν βασανιστήρια και πρακτικές μαζικής παρακολούθησης και εκχώρησαν υπερεξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις.

Κάποιες κυβερνήσεις, συνεχίζει, στράφηκαν επίσης εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ομάδων, που εύκολα μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα. Η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει πώς 36 χώρες παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία επιστρέφοντας παράνομα πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες τα δικαιώματα τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Η Διεθνής Αμνηστία προβλέπει πως το 2017 θα προκληθούν συνεχείς κρίσεις, ως αποτέλεσμα της απουσίας πρωτοβουλιών εκ μέρους των ηγετών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια χαοτική παγκόσμια σκηνή. Η πολιτική του «εμείς εναντίον αυτών» έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και σε διεθνές επίπεδο, με την πολυμέρεια να αντικαθίσταται από μια πιο επιθετική και συγκρουσιακή παγκόσμια τάξη.

Η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει εγκλήματα πολέμου σε τουλάχιστον 32 χώρες μέσα στο 2016.

Παρά τις προκλήσεις, «η διεθνής αδιαφορία για τα εγκλήματα πολέμου έχει εδραιωθεί ως ο κανόνας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραμένει σε παράλυση λόγω αντιπαλοτήτων μεταξύ των μόνιμων κρατών-μελών» περιγράφει η οργάνωση.

«Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη απαντήσει με εκκωφαντική σιωπή στις αμέτρητες θηριωδίες που διαπράχθηκαν μέσα το 2016: τον σε ζωντανή μετάδοση τρόμο στο Χαλέπι, τις χιλιάδες δολοφονίες από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στο πλαίσιο του “πολέμου κατά των ναρκωτικών” στις Φιλιππίνες, τη χρήση χημικών όπλων και την πυρπόληση εκατοντάδων χωριών στο Νταρφούρ. Το μεγάλο ερώτημα για το 2017 θα είναι σε ποιο βαθμό ο κόσμος θα επιτρέψει τη διάπραξη φρικαλεοτήτων προτού δράσει για να τις αντιμετωπίσει», τονίζει στην έκθεση ο Σαλίλ Σετί γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έκθεση αναφέρεται στην «παράνομη», όπως την χαρακτηρίζει για μια ακόμη φορά η οργάνωση, συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα οι οποίοι, όπως αναφέρει, ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Σημειώνει δε τον ισχυρισμό της για «στοιχεία που αποδεικνύουν» ότι τουλάχιστον οκτώ σύροι πρόσφυγες επεστράφησαν εξαναγκαστικά στην Τουρκία.


Πηγές: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δες και αυτό!