“enter sandman” του Θέμελη Γλυνάτση στο θέατρο Skrow

26/01/2017
από

Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με πλούσιες ακαδημαϊκές θεατρικές σπουδές και ξεχωριστές καλλιτεχνικές συνεργασίες (Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Θέατρο οδού Κυκλάδων, Γιώργος Κουμεντάκης), επιστρέφει στο Skrow, δυο χρόνια αργότερα μετά την όπερα δωματίου «Cendrillion» της Pauline Viardot, για να παρουσιάσει από τις 21 Φεβρουαρίου την παράσταση enter sadman βασισμένη στη νουβέλα Ο Ζάντμαν του E. T. A. Hoffmann.

Η νουβέλα του Χόφμαν, αριστούργημα του ύστερου Γερμανικού ρομαντισμού, είναι ένα από τα πρώτα δείγματα νουβέλας τρόμου. Παγιδευμένος από το ψυχικό τραύμα του μυστηριώδους θανάτου του πατέρα του, ο Ναθάνιελ φεύγει από το σπίτι του για σπουδές, όπου παγιδεύεται σε μια αλλόκοτη ερωτική ιστορία που τον οδηγεί στο έγκλημα και στην τρέλα. Μέσα σε ένα κείμενο που συνδυάζει με απαράμιλλη δεξιοτεχνία την ειρωνεία, το χιούμορ και τον τρόμο, ο Χόφμαν πλάθει μια συναρπαστική ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στο παραμύθι και την ψυχιατρική μελέτη. Διόλου τυχαίο, που η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί τον πυρήνα του δοκιμίου του Ζίγκμουντ Φρόιντ, «Το Ανοίκειο».


Πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθεί η παράσταση, που υπόσχεται να μεταδώσει την αίσθηση του εφιάλτη και της ψύχωσης, αλλά και του γκροτέσκο και του χιούμορ στο κοινό. Η διχασμένη ψυχή του Ναθάνιελ, αποδομένη από δύο ηθοποιούς, εξομολογείται την ιστορία του σε ένα ψυχίατρο, που σταδιακά μεταμορφώνεται στον χειρότερό του εφιάλτη, το τέρας Ζάντμαν που βγάζει τα μάτια από τα παιδιά που δεν πέφτουν για ύπνο όταν πρέπει. Γύρω από αυτούς τους δυο χαρακτήρες στέκουν οι οικείες φιγούρες του Ναθάνιελ, όπως ο εγκάρδιος φίλος του Λόταρ και η αρραβωνιαστικιά του Κλάρα, που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι πραγματικοί ή προβολές και φαντασιώσεις του. Η παράσταση θα βασιστεί σε ένα μοναδικό σκηνικό τοπίο όπου ένα έντονο φωτιστικό περιβάλλον, μια ιδιαίτερα σύνθετη ηχητική σύμβαση και μια ξεχωριστή παρέμβαση μέσω animation θα επιχειρήσουν να μεταφράσουν την αίσθηση του παραμυθιού, του τρόμου και της τρέλας σε ένα σύγχρονο κοινό.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Γιάννης Καλιφατίδης, Σκηνοθεσία/Διασκευή: Θέμελης Γλυνάτσης, Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Animation: Μάριος Γαμπιεράκης – Χρυσούλα Κοροβέση, Bοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου, Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής


Παίζουν αλφαβητικά: Σοφιάννα Θεοφάνους (Κλάρα), Πάνος Κούγιας (Ναθάνιελ 1), Βασίλης Λιάκος (Ναθάνιελ 2), Κατερίνα Μαούτσου (Ολύμπια), Μάιρα Μηλολιδάκη (Μητέρα), Σταμάτης Πακάκης (ο Ζάντμαν), Γιάννης Φίλιας (Πατέρας/Λόταρ)


Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 στις 21:00

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00 (έως 04 Απριλίου 2017)
Διάρκεια: 100 λεπτά, Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 8 € φοιτητικό & ανέργων

θέατρο Skrow: Αρχελάου 5, Παγκράτι, Τηλ. κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!