Η στοιχειώδης σεξουαλική αγωγή αποτελεί υποχρέωση του Ελληνικού Κράτους και μια πάγια διεκδίκηση της κοινότητάς μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016 με τίτλο “Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων κατά το Σχολικό Έτος 2016- 2017.”. Η εγκύκλιος συγκεκριμενοποιεί πως η θεματική εβδομάδα θα πρέπει να καταπιαστεί με ζητήματα κοινωνικού φύλου, ενώ προτείνει και την ενασχόληση με το γενικότερο ζήτημα του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.

Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας δε θα μπορούσε παρά να χαιρετήσει την έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου και να συγχαρεί το Υπουργείο Παιδείας για την κίνησή του αυτή. Υπενθυμίζει, μολαταύτα πως αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ένα πρώτο μικρό βήμα, καθώς η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για εισαγωγή σχολικού μαθήματος για την σεξουαλική αγωγή με ορθή και αμερόληπτη γλώσσα, το οποίο θα καταπιάνεται με τα γενικότερα ζητήματα της σεξουαλικότητας και του φύλου.[1]

H συζήτηση για αυτά τα θέματα θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος, στο οποίο θα υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα και ευκαιρία για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Παράλληλα, θα συνέβαλε στη διεύρυνση των οριζόντων των παιδιών, στην αντιμετώπιση των αρνητικών στερεοτύπων σχετικά με το φύλο, το σώμα και τη σεξουαλικότητα των ατόμων και μακροπρόθεσμα στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής και ηθικής κοινωνίας, στην οποία θα υπάρχει περισσότερος σεβασμός για την αξία του ανθρώπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η προκλητική, σπασμωδική και επιθετική αντίδραση του συντηρητικού τμήματος της κοινωνίας και των media στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας δεν μας εκπλήσσει πλέον καθόλου. Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που απέστειλε και επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, δεν έχει κρύψει ποτέ τα αρνητικά συναισθήματά του για τα LGBTQ άτομα. Πάντα, όμως, θα αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που τον τρομάζει και τον κάνει να ασχολείται τόσο έντονα με τις ζωές μας και να εκφράζεται με τόσο μίσος στο δημόσιο λόγο του. Θέλουμε σε κάθε περίπτωση να του υπενθυμίσουμε πως το κράτος μας οφείλει να είναι κοσμικό και πως η εκκλησία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε ζητήματα εκπαίδευσης.

Η Colour Youth, με την υποστήριξη της GLSEN, του Πολύχρωμου Σχολείου και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) σκοπεύει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 να διεξάγει έρευνα για το σχολικό κλίμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να αναδείξει ακόμα περισσότερο και με επιστημονικό τρόπο το ζήτημα συμπεριληπτικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και του σχολικού εκφοβισμού.

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας:

Να μην υποκύψει στις φωνές του συντηρητισμού, συναισθανόμενο τις ευθύνες του για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση, και να μην αποσύρει την εγκύκλιο Φ20.1/220482/Δ2.
Να εκδώσει άμεσα εξειδικευμένη εγκύκλιο προς τις σχολικές μονάδες για διαχείριση ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου όπως αυτή περιγράφεται σε επιστολή της οργάνωσης Πολύχρωμο Σχολείο που συνυπογράφεται από τις θεσμικές οργανώσεις προάσπισης των LGBTQI δικαιωμάτων και απεστάλη το Σεπτέμβριο του 2016 στο Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Να εισαγάγει σχολικό μάθημα για την σεξουαλική αγωγή, τις διάφορες σεξουαλικότητες και την ταυτότητα φύλου, με ορθή και αμερόληπτη γλώσσα. Το εν λόγω μάθημα προτείνεται να διδαχθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανεξαρτήτως ειδικότητας, όλοι/ες οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί να έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Kλείνοντας, παραθέτουμε την ολοκληρωμένη ατζέντα της Colour Youth για θέματα εκπαίδευσης http://colouryouth.gr/agenda/education/ την οποία και έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας.

Colour Youth, Κοινότητα LGBTQ Νέων ΑΘήνας

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να ακυρωθεί η προσπάθεια αυτή ενημέρωσης των μαθητών. Αφήστε τα παιδιά στην άγνοια. Αφήστε το παιδί που συνειδητοποιεί την διαφορετικότητα του να πάρει υπεύθυνες απαντήσεις από την εκκλησία, τα πορνοπεριοδικά και τις πορνοιστοσελιδες. Τι πειράζει που θα περάσει κάποια χρονια αγωνίας, στρες, ανασφάλειας και αυτοκτονικών τάσεων?? Μεγαλώνοντας θα μάθει να υποκρίνεται πως είναι ετεροφυλόφιλο και θα συμμορφωθεί με τις επιταγές του αρρωστημένου καθωσπρεπισμού και της κακώς εννοούμενης ηθικής. Αφήστε τα παιδιά στο σκοτάδι. Αφήστε τα να χλευάζουν και να περιθωριοποιούν το διαφορετικό παιδί. Αφήστε το γλυκό σκοτάδι της άγνοιας και της ομοφοβιας να καλύψει τα μυαλουδάκια τους. Μόνο έτσι θα συνεχίσουμε να έχουμε δυστυχισμένους, κομπλεξικούς και συναισθηματικά ανώριμους πολίτες… Το λέει εξάλλου και η θρησκεία πως η ομοφυλοφιλία είναι βδέλυγμα, η γη επίπεδη και ηλικίας 4000 ετών.
    Αφήστε τα διαφορετικά παιδιά να ζουν σε καθεστώς φόβου, τρόμου, απόγνωσης και δυστυχίας γιατί μια μερίδα σκοταδιστών αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αφήστε το γλυκό σκοτάδι της άγνοιας και του φόβου να συνεχίσει να καλύπτει τον ρημαγμένο αυτό τόπο. Εξάλλου, μια τέτοια εκστρατεία ενημερωσης μπορεί να αποφανη επιζήμια για τη νέα γενειά καθώς οποιονδήποτε σκοταδιστή ρωτήσετε θα σας πει πως η ομοφυλοφιλια και μεταδοτική είναι αλλά και διδάσκεται….

Comments are closed.