Εμφύλιος δηλώσεων για τις έμφυλες ταυτότητες

12/02/2017
από

Μετά το σύμφωνο συμβίωσης, έρχεται τώρα η θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια της χώρας, για τις έμφυλες ταυτότητες, να προκαλέσει την μήνιν των εκπροσώπων της Εκκλησίας, μερίδας των μέσων, αλλά και μέρους της κοινωνίας.

Ενας ένας οι ιεράρχες προπαγανδίζουν την «πυρηνική οικογένεια» και με εμπρηστικές δηλώσεις καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ως «ψυχοπαθολογική εκτροπή» και «συμπεριφορά αντιανθρώπινη».

Αυτά και άλλα πολλά δήλωσε, προ ημερών, σε τηλεοπτική εκπομπή ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, δηλώσεις για τις οποίες το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας Athens Pride, η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), οι ΛΟΑΤ ΑμεΑ και το Blender Patras υπέβαλαν ηλεκτρονικά στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ μήνυση.

Ο μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος κάνει λόγο για «τρόπους ανωμαλοποιήσεως του μέλλοντος της πατρίδος μας», ο Σιατίστης Παύλος αμφισβητεί τη διαφορά μεταξύ βιολογικού και κοινωνικού φύλου, ενώ στην ηλεκτρονική σελίδα του ΛΟΑΤ περιοδικού Antivirus διαβάζουμε ότι ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου που τέλεσε για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, επικαλέστηκε τον νεκρό ήρωα της επανάστασης προκειμένου να πείσει τους πιστούς να αντιδράσουν στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να συμπεριλάβει στη θεματική εβδομάδα το ζήτημα των έμφυλων ταυτοτήτων.

Δηλώσεις απαλλαγής

Oι εκπρόσωποι της Εκκλησίας καλούν μάλιστα τους γονείς των μαθητών να υπογράψουν δήλωση απαλλαγής από τη θεματική εβδομάδα αλλά και τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν να διδάξουν «οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με την πίστη μας και τις αρχές του Ευαγγελίου», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος.

Σε σελίδα στο φέισμπουκ με την επωνυμία «MadatoForos» είναι αναρτημένη φωτογραφία με τη δήλωση απαλλαγής όπου χρήστες του μέσου σχολιάζουν με τον πλέον ομοφοβικό τρόπο, δείγμα ενός βαθιά ριζωμένου ρατσισμού.

«Πρεπει να μαθουμε να συμβιώνουμε μαζι τους διοτι πλεον υπαρχουν στην κοινωνία, αλλα ενα πραγμα να μην ξεχναν (ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ) και ιδιο θα μαθουμε και στα παιδια μας, οποιος έχει αντιθετη αποψη κουμαντο στο δικο του σπιτι» και «Η ανωμαλια δεν μπορει να ειναι σεβαστη και ποσο μαλλον σε αυτην την τρυφερη ηλικια. Στο κρεβατι τους ότι θελουν ας κανουν αλλα οχι δημοσια να δηλητηριαζουν τις αθωες παιδικες ψυχες και να προσπαθουν να το εξισωσουν με το φυσιολογικο. Ντροπη και αισχος!» (sic) είναι ένα μικρό δείγμα όσων γράφονται.

Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ) σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «“Θ-εμετική” εβδομάδα» και αντιτίθεται στην προβολή θεμάτων έμφυλης ταυτότητας στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι «εμφανώς προσβάλλει βάναυσα κάθε άνθρωπο ως πρόσωπο και υπόσταση».

Ο πρόεδρος του συλλόγου «ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης», Δημήτρης Μόσχος, από την άλλη υποστηρίζει: «Ζητήματα όπως η σχέση με το σώμα, ο ρόλος της κοινότητας στη διαμόρφωση ταυτότητας, ο ρόλος των φύλων στην κοινωνία, τα σχετικά στερεότυπα κ.λπ. έχουν πολλαπλές διαστάσεις σε μια σύγχρονη θρησκευτική αγωγή.

Η ίδια η εγκύκλιος, όμως, που μεταθέτει αυτά τα ζητήματα στο Γυμνάσιο, χαρακτηρίζεται από πολλές ασάφειες, που αφορούν τους αποδέκτες (μαθητές ή ευρύτερη τοπική κοινωνία), τους συντελεστές (η εθελοντική εμπλοκή εκπαιδευτικών γενικά είναι επαρκής;) και, τέλος, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα δεν προσδιορίζονται με συγκεκριμένο τρόπο», τονίζοντας ότι θα έπρεπε να προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία και προετοιμασία από την πλευρά του υπουργείου ώστε να μη δίνεται αφορμή για άσκοπες πολώσεις και ακραίες αντιδράσεις.

Η αναπτυξιακή φάση

«Η εστίαση του περιεχομένου της φετινής θεματικής εβδομάδας απορρέει από την κρίσιμη σημασία που αποκτούν οι εξεταζόμενες ενότητες κατά την αναπτυξιακή φάση της προεφηβείας και εφηβείας την οποία διέρχονται οι μαθητές/-τριες του Γυμνασίου. 

»Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα ζητήματα της διατροφής, της ανάπτυξης εθιστικών συμπεριφορών και των έμφυλων ταυτοτήτων συνδέονται άμεσα με την υπό διαμόρφωση σχέση των προέφηβων και έφηβων μαθητών/τριών με το σώμα τους, την αυτοεικόνα και την αυτοαντίληψή τους, με τους/τις συνομιλήκους/ες τους, αλλά και με τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα ο ίδιος στο CNN Greece υποστήριξε ότι κανείς γονέας δεν έχει το δικαίωμα να πάρει το παιδί του από τα σχολεία κατά τις συζητήσεις που θα γίνουν στη θεματική εβδομάδα:

«Γιατί αύριο θα μπορεί κανείς να πάρει το παιδί του αν δεν συμφωνεί με τη θεωρία του Δαρβίνου, μεθαύριο αν δεν συμφωνεί με το εγχειρίδιο της ιστορίας. Δεν γίνεται έτσι στη δημοκρατία», τόνισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση ορισμένων ιεραρχών.




Δες και αυτό!