Η τελευταία ομιλία του Ομπάμα: “Το να σας υπηρετήσω ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου”

11/01/2017

Έπειτα από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρέτησε τον αμερικανικό λαό, με ομιλία που πραγματοποίησε στο Σικάγο (την πόλη όπου εκλέχθηκε γερουσιαστής).

«Νέος σε αυτή την πόλη, προσπαθούσα να καταλάβω και να μάθω ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων. Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη της αλλαγής, πώς αυτή έρχεται όταν εμπλακούν και την απαιτήσουν οι απλοί άνθρωποι»,

Στην ομιλία του, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που υποστήριξε ανοιχτά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναφέρθηκε συχνά στις νίκες υπέρ της LGBTI κοινότητας καθώς και στον αγώνα για ισότητα. Παράλληλα, τόνισε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, την ομοφοβία, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα και την απομόνωση «στον δικό τους κόσμο» των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, «σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε στη σύζυγό του. «Μισέλ, για τα προηγούμενα 25 χρόνια υπήρξες όχι μόνο η σύζυγός μου και η μητέρα των παιδιών μου αλλά και η καλύτερη μου φίλη. Ανέλαβες ένα ρόλο τον οποίο δεν ζήτησες και τον έκανες δικό σου με χάρη, στυλ και καλό χιούμορ. Έκανες τον Λευκό Οίκο ένα μέρος που ανήκει σε όλους».

«Με έκανες περήφανο. Μας έκανες όλους περήφανους», πρόσθεσε την ώρα που οι παρευρισκόμενοι όρθιοι χειροκροτούσαν την πρώτη κυρία.

Ο ίδιος έκλεισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως κάνατε πριν από οκτώ χρόνια».

«Έχω μια τελευταία χάρη να σας ζητήσω: Να πιστέψετε. Όχι στη δική μου ικανότητα να φέρω την αλλαγή, αλλά στη δική σας», είπε.

“Ναι, μπορούμε. Ναι, το καταφέραμε, Να, μπορούμε. Το να σας υπηρετήσω ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου, σας ευχαριστώ», ήταν τα τελευταία λόγια του.

 
Δες και αυτό!