Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τις αιμορροΐδες

07/12/2016

Οι αιμοροίδες, δηλαδή η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν απ’ αυτές,

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Oι αιμορροΐδες στον πρωκτό είναι φλέβες σαν μαξιλάρια που είναι γεμάτες με αίμα και βοηθούν στην συγκράτηση των κοπράνων και στην αφόδευση. Συχνά, η διόγκωση τους (όταν μεγαλώνουν πολύ) οφείλεται στην δυσκοιλιότητα, που οδηγεί σε εγκλωβισμό του αίματος σε αυτές και αιμορραγία. Ανάλογα με πόσο έχουν μεγαλώσει κατατάσσονται σε 4 βαθμούς: 1ου (είναι μόνο εσωτερικές), 2ου (αποκαλύπτονται κατά την αφόδευση αλλά επανέρχονται εσωτερικά αυτόματα), 3ου (βγαίνουν έξω από τον πρωκτό στην αφόδευση και επανέρχονται με βοήθεια) και 4ου (παραμένουν και κρέμονται πάντοτε έξω).

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται από δυσκοιλιότητα (χρήση της τουαλέτας για πάνω από 5 λεπτά), ορθοστασία, έντονη γυμναστική (βάρη και squat) και σωματική ταλαιπωρία. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια εξετάζεται και το ενδεχόμενο της κληρονομικότητας. Οι αναβολές της αφόδευσης λόγω έλλειψης χρόνου ή κοινωνικών περιστάσεων και η παραμονή στην τουαλέτα για πάνω από 5 λεπτά είναι πολύ επιβαρυντικές. Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ επανέρχονται συνήθως μετά το τέλος της.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα από τις αιμορροίδες περιλαμβάνουν αρχικά την παρουσία αίματος στον πρωκτό. Το αίμα στα κόπρανα όμως πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση. Οι αιμορροΐδες συχνά αιμορραγούν με αποτέλεσμα την απώλεια αίματος και αναιμία με χαμηλό σίδηρο. Η αιμορραγία δεν προκαλείται μόνο από αιμορροΐδες αλλά μπορεί να προέρχεται και από το παχύ έντερο (πχ. Πολύποδες, καρκίνος, εκκολπώματα), γι’ αυτό και πρέπει να γίνονται και άλλες εξετάσεις. Εάν κάποιος παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα του ή στον πρωκτό, θα πρέπει απαραίτητα να επισκεφθεί τον θεράποντα ιατρό του ώστε να διευκρινιστεί επαρκώς το πρόβλημα.

Πρωκτική επαφή

Η πρωκτική επαφή δεν προκαλεί απαραίτητα αιμορροΐδες, από μία πλευρά μπορεί και να προφυλάσσει από την πάθηση αυτή. Ο βίαιος όμως τραυματισμός του πρωκτού μπορεί να προκαλέσει σημαντικό ερεθισμό και διόγκωση των αιμορροΐδων, για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

Κατά την άποψη μου η ραγάδα του πρωκτού, που είναι μία πολύ επώδυνη πάθηση είναι σπανιότερη στους gay, επειδή η σχετική χαλάρωση των σφιγκτήρων εμποδίζει τον σπασμό που χαρακτηρίζει την ραγάδα και την εμποδίζει να επουλωθεί.

Επιπλέον, σε περίπτωση περίσφιγξης των αιμορροΐδων προκαλείται έντονος πόνος, ενώ άλλα συμπτώματα είναι η δυσφορία, η ψηλάφηση μικρών ή μεγάλων όγκων στην περιοχή (μοιάζουν με μπαλάκια που κρέμονται από τον πρωκτό) , η εμφάνιση και η απώλεια υγρών από τον πρωκτό και η φαγούρα. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως έντονος πόνος μπορεί να υπάρχει και από τη δημιουργία ενός θρόμβου στις εξωτερικές αιμορροΐδες (μοιάζει με μία μελανή κουκίδα μπλε ή κόκκινου χρώματος), που συχνά συνοδεύεται από πρήξιμο. Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες περιέχουν αίμα που έχει χυθεί από φλέβα της περιοχής που έχει σπάσει. Μετά από 3-4 ημέρες το αίμα απορροφάται και τα συμπτώματα γίνονται πιο ήπια. Ο συνεχής πόνος για μεγάλο διάστημα δεν οφείλεται σε αιμορροΐδες αλλά σε ραγάδα. Πόνος με ταυτόχρονη φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση και απόστημα. Η συνεχής αίσθηση ανάγκης για αφόδευση με πιθανή εκροή υγρών (αίμα και πύον) και πόνος μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από γονόρροια, έρπη ή χλαμύδια.

Τι κάνουμε για πρόληψη;

Στην πρόληψη των αιμορροΐδων παίζει σημαντικό ρόλο η αλλαγή συνηθειών, διατροφής, τρόπου ζωής και άσκησης. Ο σωστός τρόπος αφόδευσης είναι σημαντικός, καθώς δεν πρέπει να παραμένουμε στην τουαλέτα περισσότερο από πέντε λεπτά. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται ελάχιστο χαρτί και η καθαριότητα της περιοχής (που δεν πρέπει να είναι υπερβολική) πρέπει να γίνεται με άφθονο νερό (χλιαρό ή ελαφρώς ζεστό), ενώ η χρήση σαπουνιού, μωρομάντηλων ή άλλων υγρών (betadine, dettol, οινόπνευμα κλπ.) είναι λανθασμένη. Καλό είναι να αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα μέσω της σωστής δίαιτας (πολλές φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα) και πίνοντας μεγάλες ποσότητες νερού. Η μείωση του σωματικού βάρους (μείωση της πίεσης στην περιοχή του πρωκτού) και η αποφυγή κάποιων ασκήσεων όπως ποδηλασία, ιππασία, ορειβασία, άρση βαρών, μπέιζμπολ, γκολφ και ασκήσεις που περιλαμβάνουν βαθιά καθίσματα, θεωρούνται πολύ σημαντικές..

Διάγνωση – Εξέταση;

Για τη σωστή διάγνωση των αιμορροΐδων πρέπει να γίνεται απευθείας κλινική εξέταση από το γιατρό και πρωκτοσκόπηση. Με τη βοήθεια αυτών των μεθόδων, ο γιατρός θα αποφασίσει τον τρόπο θεραπείας των αιμορροΐδων (συντηρητικά ή χειρουργικά). Η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε περίπτωση.


Απόστολος Σταματιάδης, πρωκτολόγος από το Χειρουργικο Ιατρείο Πρωκτού




Δες και αυτό!