7 παλιές ταινίες του Χόλιγουντ με LGBT χαρακτήρες

07/03/2018
από

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν παλιές τανίες του Χόλιγουντ που έγιναν γνωστές για τους LGBT χαρακτήρες τους.

Παρόλο που συχνά σκεφτόμαστε τις παλιές ταινίες ως πολύ straight και συντηρητικές, στα θέματα της σεξουαλικότητας και του φύλου συχνά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι LGBT χαρακτήρες εκπροσωπούνταν με έναν κωδικοποιημένο τρόπο και που σήμερα, ξαναβλέποντάς τες, μας γίνονται ξεκάθαροι οι συμβολισμοί τους.

Πάμε να δούμε 7 τέτοιες παλιές ταινίες του Χόλιγουντ με LGBT χαρακτήρες, που σας παροτρύνουμε να δείτε ή να ξαναδείτε:

1. Queen Christina, 1933

Η απόλυτη ντίβα Γκρέτα Γκάρμπο σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της πρωταγωνιστεί στην ταινία “Βασίλισσα Χριστίνα” σε σκηνοθεσία Ρουμπέν Μαμουλιάν μαζί με τον Τζον Γκίλμπερτ και τον Ιαν Κιθ.

Η Χριστίνα σε ηλικία μόλις πέντε χρονών ανεβαίνει στον θρόνο της Σουηδίας και στα χρόνια της βασιλείας της η χώρα της γίνεται κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη, στα τέλη του Τριακονταετή Πολέμου. Όπως κάθε άλλη στη θέση της, πιέζεται να κάνει έναν πολιτικά ορθό γάμο, μία προοπτική με την οποία διαφωνεί, και θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποφύγει.

Η Γκάρμπο ως Χριστίνα ενσαρκώνει με ρεαλισμό μία bi γυναίκα, με κυριαρχικό χαρακτήρα, που φιλά γυναίκες και της αρέσουν τα όπλα.


2. Morocco, 1930

Η ταινία “Μαρόκο” είναι αισθηματικό δράμα σε σκηνοθεσία Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μπενό Βινί “Amy Jolly” , το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Τζουλς Φέρθμαν. Πρωταγωνιστούν η Μαρλέν Ντίτριχ και ο Γκάρι Κούπερ. Η ταινία αποτελεί την πρώτη αμερικανική ταινία της Ντίτριχ και της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία προτάθηκε συνολικά για τέσσερα βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Το 1992 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

H Ντίτριχ χάρη στον ρόλο της αναπαριστά την αμφισεξουαλικότητα, φλερτάρει με τον Κούπερ, αλλά ταυτόχρονα και με μία άλλη γυναίκα σε μία σκηνή, και καταφέρνει επιτυχημένα να προκαλέσει τα πρότυπα των έμφυλων ρόλων της εποχής.


3. Lawrence of Arabia, 1962

Η ταινία “Ο Λόρενς της Αραβίας” είναι μία επική ιστορική βιογραφική κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λην, και πρωταγωνιστές τους Πήτερ Ο’ Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, κα. Συνδυάζει την περιπέτεια, την ιστορία και τη μελέτη των χαρακτήρων. Η ταινία ακολουθεί τη βιογραφία του Τόμας Έντουαρντ Λόρενς (Πήτερ Ο’ Τουλ), ενός αξιωματικού του βρετανικού στρατού, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανέλαβε αποστολή να κατασκοπεύσει τον άτακτο στρατό των διαφόρων αραβικών φυλών στη Σαουδική Αραβία, αλλά γοητεύθηκε από το πνεύμα της ερήμου, ένωσε αντιμαχόμενες αραβικές φατρίες σε τακτικό στρατό και τις οδήγησε σε νικηφόρες μάχες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ βραβεύθηκε με επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας (Ντέιβιντ Λην). Ο Πήτερ Ο’ Τουλ καθιερώθηκε με τον ρόλο του Λόρενς ενσαρκώνοντας με απόλυτη επιτυχία τη φυσιογνωμία αυτή έχοντας οδηγία από τον σκηνοθέτη του να παίξει τον ρόλο ως gay άνδρα, ενώ υπάρχει μία διακριτική έλξη μεταξύ του Λόρενς και του Αλί.


4. The Children’s Hour, 1961

Η ταινία “Οι Ψίθυροι” , όπως έχει αποδοθεί στα ελληνικά είναι μια διασκευή του ομώνυμου θεατρικού της Λίλιαν Χέλμαν. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Γουίλιαμ Γουάιλερ και πρωταγωνιστούν η Όντρεϊ Χέπμπορν, η Σίρλεϊ Μακ Λέιν κι ο Τζέιμς Γκάρνερ. Δύο φίλες είναι συνιδιοκτήτριες ενός σχολείου θηλέων. Η Κάρεν είναι αρραβωνιασμένη με το Τζο (Γκάρνερ), έναν νεαρό γιατρό. Όταν τα οικονομικά του σχολείου επιτέλους αρχίζουν να ανθίζουν, το ζευγάρι αποφασίζει να ορίσει ημερομηνία γάμου, γεγονός που κάνει τη Μάρθα να νιώσει ζήλια.

Κάποιο κακομαθημένο κοριτσάκι του σχολείου διαδίδει ότι τάχα οι δύο γυναίκες διατηρούν μεταξύ τους κρυφό δεσμό. Οι φήμες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα το σχολείο να χάσει την αξιοπιστία του και να κλείσει.

Η σκηνή που η Σίρλεϊ Μακ Λέιν εκφράζει τα συναισθήματά της για την Όντρεϊ Χέπμπορν είναι εκπληκτική.


5. Walk on the Wild Side, 1962

Η ταινία στα ελληνικά αποδίδεται με τον τίτλο “Το σπίτι της Αμαρτίας” σε σκηνοθεσία Έντουαρντ Ντμίτρικ και πρωταγωνιστούν οι Λώρενς Χάρβεϋ, Καπισίν, Τζέιν Φόντα, Μπάρμπαρα Στάνγουϊκ, Αν Μπάξτερ, Ρίτσαρντ Ραστ. Εκτυλίσσεται η ιστορία στη Νέα Ορλεάνη, δεκαετία του 1930. Στο Κουκλόσπιτο, ένα μπορδέλο, η Χέιλι είναι η κύρια ατραξιόν, τόσο για τους πελάτες. Η βολικά απεχθής ζωή της διακόπτεται με την άφιξη στην πόλη του Ντόουβ, της μεγάλης της αγάπης που τα τρία τελευταία χρόνια την αναζητούσε.

Όταν η Χέιλι αποφασίζει να φύγει, η τσατσά Τζο μένει συντετριμμένη και βαθιά πληγωμένη.


6. Some Like it Hot, 1959

Το “Μερικοί το προτιμούν καυτό” είναι μία αισθηματική κωμική ταινία σε σκηνοθεσία, παραγωγή και σενάριο Μπίλι Γουάιλντερ και με πρωταγωνιστές τους: Μέριλιν Μονρόε, Τόνι Κέρτις και Τζακ Λέμον. Η ταινία διαδραματίζεται στο 1929, όπου δυο μουσικοί μεταμφιέζονται σε γυναίκες προκειμένου να ξεφύγουν από το στόχαστρο της μαφίας, στο οποίο μπήκαν από τη στιγμή που αποτέλεσαν αυτόπτες μάρτυρες μιας δολοφονίας, ανάλογης με εκείνη της Σφαγής του Αγίου Βαλεντίνου. Στην προσπάθειά τους να σωθούν γίνονται μέλη ενός γυναικείου συγκροτήματος που περιοδεύει και βρίσκεται καθ’ οδόν για το Μαϊάμι.

Θεωρείται ως μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών και το 2000 έλαβε την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες κωμωδίες που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Έλαβε επίσης έξι υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά ένα για τα κοστούμια που σχεδίασε ο Όρι-Κέλι. Οι αναφορές της ταινίας στην παρενδυσία και στην ομοφυλοφιλία, που προβλήθηκε χωρίς να πάρει την έγκριση από το γραφείο λογοκρισίας, το οποίο εφάρμοζε τον Κώδικα του γερουσιαστή Χέιζ είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωσή του.

Το 1989 η ταινία επελέχθηκε να φυλαχτεί στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με αιτιολόγηση πως είναι πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.


7. Rebecca, 1940

Η ταινία “Ρεβέκκα” είναι μία αμερικανική ταινία μυστηρίουσε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ, βραβευμένη με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Δάφνη Ντι Μωριέ, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέιν και Τζούντιθ Άντερσον. Προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε δύο κι αποτελεί τη μοναδική ταινία του Χίτσκοκ που κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, καθώς και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στο Χόλιγουντ. Η ταινία άνοιξε την πρώτη τελετή του Διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου το 1951.

Μια νεαρή συνεσταλμένη γυναίκα, που δεν αναφέρεται ποτέ το όνομά της (Τζόαν Φοντέιν), η οποία είναι ορφανή και συνοδεύει την πλούσια δεσποτική και καυστική Αμερικανίδα κυρία Βαν Χόπερ στις διακοπές της, μετά από πρόταση γάμου από τον πλούσιο αριστοκράτη και χήρο Μαξιμίλιαν “Μάξιμ” Ντε Γουίντερ (Λόρενς Ολίβιε) αποφασίζει να μείνει στο Μονακό. Αλλά η πρώην σύζυγος του Μάξιμ, Ρεβέκκα, έχει πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο σε ατύχημα στη θάλασσα κι η οικονόμος του σπιτί φαίνεται ότι ήταν ερωτευμένη μαζί της, γεγονός που δημιουργεί μία σειρά από δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή του ζευγαριού.




Δες και αυτό!