10 LGBTI έρωτες στα χρόνια της Aναγέννησης

23/10/2016

Δεν είναι καθόλου έκπληξη που κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανόρθωσης της Ευρωπαϊκής Aναγέννησης, αρκετοί ήταν αυτοί που αισθάνθηκαν ελεύθεροι και βγήκαν από τη ντουλάπα του Μεσσαιώνα, εξερευνώντας τη σεξουαλικότητά τους.

1. King Edward II &Piers Gaveston

Οι “υποθέσεις” του King Edward II τροφοδότησαν σχόλια ανά τους αιώνες. Οι “ιστορικές” φήμες έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς κυρίως μέσω της ομοφοβικής προπαγάνδας στην ταινία του Mel Gibson, “Braveheart”. Αλλά ο πραγματικός έρωτας του Edward ΙΙ δεν ήταν ο στρατιωτικός σύμβουλος που “πετάχτηκε” από το παράθυρο. Ήταν ο πρώτος κόμης της Κορνουάλλης, Piers Gaveston. Ο Βασιλιάς Edward Ι (ο πρώτος) κάλεσε τον Gaveston για να υπηρετεί τον γιο του. Αλλά όταν οι δυο τους ήρθαν πολύ κοντά, ο Gaveston εξορίστηκε. Μετά το θάνατο του Edward Ι, τον τίτλο παίρνει ο γιος του και ο Gaveston επιστρέφει ως σύμβουλος. Οι ιστορικοί κάνουν λόγο για έναν μεγάλο έρωτα, ο οποίος έλαβε τέλος όταν πολέμιοι του Gaveston, ενοχλημένοι από την προνομιακή αντιμετώπιση του, τον καταδίωξαν.

2. Marsilio Ficino & Giovanni Cavalcanti

Ο Marsillio Ficino, ένας πνευματικός αρχηγός της Ιταλικής Αναγέννησης και ο άνθρωπος που πρώτα έγραψε για την “πλατωνική αγάπη” , έτρεφε έντονα συναισθήματα (όχι πλατωνικά) για τον όμορφο Giovannie Cavalcanti. Η επίδραση του έρωτά τους αποτυπώθηκε σε πολλές ερωτικές επιστολές, σύμφωνα με τον ιστορικό Rictor Norton. Ένας μελετητής που μετέφρασε πολλά από τα λόγια των αρχαίων Ελλήνων, ο Finico ένιωσε την έλξη με τους Έλληνες διανοούμενους εν μέρει γιατί μοιράστηκε μαζί τους αυτή την ερωτική επιθυμία. “Αν και δεν είναι σίγουρος ότι μπορώ να ακολουθήσω τα βήματα τέτοιων ανδρών στην επουράνια τους διαδρομή, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να ήθελα τόσο μέσα από τη μελέτη της φιλοσοφίας και της αλήθειας: την απολαυστική ανδρική παρέα”, έγραψε ο ίδιος στον Cavalcanti. Οι δυο άνδρες έζησαν μαζί για πολλά χρόνια.

3. Leonardo Da Vinci & Fioravante di Domenico

Ο άνθρωπος – πεμπτουσία της Αναγέννησης – Leonardo Da Vinci μπορεί να ήταν ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης και επιστήμονας της γενιάς του, αλλά σε μια εποχή που έπρεπε να καταπιέσει την ομοφυλοφιλία του, αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι έζησε τη μεγαλυτέρη ζωή του ως άγαμος. Σύμφωνα όμως με το βιβλιό του Michael White’s, Leonardo: The First Scientist, βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο του νεαρού καλλιτέχνη Fioravante di Domenico, που φοιτούσε στην Ακαδημία την εποχή του Leonardo στη Φλωρεντία.

4. Federico Gonzaga & Pietro Aretino

‘Ενας ανοιχτά bisexual άνδρας στην εποχή του νόμου “περί σοδομισμού”, ο ποιητής Pietro Aretino ανακύρηξε τον εαυτό του “σοδομιστή από τη γέννηση”, σύμφωνα με τον ερευνητή Rictor Norton. Γράμματα από τον επι χρόνια σύντροφό Federico Gonzaga αποκάλυψαν μια πολύπλοκη σχέση. Αδερφός ενός καρδιαναλίου, ο Gonzaga δυσκολευόταν να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του, δεν είχε δυσκολία όμως να παίζει τον ρόλου του gay νταβατζή, βρίσκοντας στον Aretino ερωτικούς συντρόφους.

5. Michelangelo & Tommaso dei Cavelieri

Ως ο μεγαλύτερος γλύπτης της Αναγέννησης, ο Michelangelo απολάμβανε αρκετή δύναμη με το Βατικανό, χωρίς να χρειάζεται να κρύψει ομοφυλοφιλικές του τάσεις. (Είναι πιθανόν να βοήθησε τον Πάπα Julius II, που ήταν επίσης ομοφυλόφιλος.) Αλλά ο Michelangelo άφησε λίγα αρχεία σχετικά με τους εραστές του. Η μεγαλύτερη εξαίρεση μπορεί να είναι το άγαλμά του “Victory”, με μοντέλο τον Cavelieri, έναν εραστή του που αναφέρεται επίσης στην ομοφυλοφιλική ποίηση του Michelangelο.

6. Michel Eyquem de Montaigne & Etienne de La Boetie

Ο Γάλλος δοκιμιογράφος Michel Eyquem de Montaigne έγραψε το Les Essais, το οποίο εορτάστηκε στα χρόνια του και χρησιμοποιήθηκε και από τον William Shakespeare στο “The Tempes”. Στον πυρήνα του έργου περιλαμβάνεται και μια συλλογή με τίτλο “De l’amitie” (“On Friendship”). Ο La Boetie απολάμβανε ένα ορισμένο επίπεδο φήμης, μέσω πολιτικών λόγων, όταν συνάντησε τον Montaigne περίπου το 1557. Οι δύο τους θα περάσουν τέσσερα χρόνια μαζί. Δυστυχώς ο La Boetie θα πέσει θύμα της πανούκλας με τον Montaigne θα γράφει ότι ποτέ δεν ένιωσε ξανά τέτοια αγάπη.

7. Sir Philip Sidney and Hubert Languet

Ο Γάλλος διπλωμάτης Hubert Languet και ο Άγγλος αυλικός Sir Philip Sidney γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνη στιγμής, σύμφωνα με τον ιστορικό Rictor Norton. Ο Languet ήταν υποστηρικτής των Ουγενότοι μέχρι που η ομάδα σφαγιάστηκε, με τον Languet και τον Sidney να φεύγουν μαζί για τη Γαλλία. Οι άνδρες θα ζήσουν μια ήσυχη ζωή στη Φρανκφούρτη και αργότερα στη Βιέννη.

8. Marc-Antoine Muret & Memmius Fremiot

Η πόλη του έρωτα δεν ήταν αρκετά ανεκτική για να δεχτεί τον Γάλλο ανθρωπιστή Marc-Antoine Muret το 1500. Σύμφωνα με τον ιστορικό Gary Ferguson, ο Muret και ο Memmius Fremiot αντιμετώπισαν κατηγορίες για σοδομισμό. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν την πόλη ξεχωριστά και καταδικάστηκαν ερήμην, αλλά ο Muret συνέχισε να επικοινωνεί με τον Fremiot. O Muret θα φύγει για τη Βενετία και αργότερα για τη Ρώμη.

9. William Shakespeare & Mr. WH

Η πρώτη έκδοση της σονέτας του βάρδου δημοσιεύτηκε με μια αφιέρωση στον Mr. WH, μια μυστηριώδη φιγούρα. Ενώ τα πρώτα 77 ποιήματα παραμένουν λιγότερο σεξουαλικά, αυτά που ακολουθούν είναι αφιερωμένα πιθανώς στην ερωμένη του Σαίξπηρ “Dark Lady”. Τα πρώιμα όμως έργα τους περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο ρομαντικά αποσπάσματα όλων των εποχών, όπως την περίφημη σονάτα 18. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη πολλών  απαγορευμένων επιθυμιών του Shakespeare, όπως η ομοφυλοφιλική τάση. Είναι ο Μr. WH ένα νεαρός κόμης, όπως ο William Herbert ή ο Henry Wriothesley; Ή ίσως κάποιος που ο Σαίξπηρ γνώριζε τυχαία; Αυτό το μυστικό τον ακολούθησε μέχρι τον θάνατο.

10. Queen Christina & Ebba Sparre

Το μόνο παιδί του βασιλιά Gustav II, διάδοχος του θρόνου που προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως άνδρας και με πολλούς ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι η Χριστίνα είναι intersex. To σίγουρο είναι πάντως οτι διατήρησε μια μακρά σχέση με την Ebba Sparre. Ακόμη και μετά τον γάμος της, η Sparre συνέχισε να συνομιλεί με γράμματα με τη βασίλισσα.

 

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!