Πως να απολαμβάνεις το πρωκτικό σεξ με ασφάλεια

13/09/2016

Χωρίς αμφιβολία το πρωκτικό σεξ αποτελεί μια καθημερινή απόλαυση για κάθε gay ζευγάρι (κι όχι μόνο). Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η απόλαυση αυτή θα πρέπει να γίνεται αψήφιστα και χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Πρώτος και ποιο σημαντικός κανόνας η χρήση προφυλακτικού. Όπως μας επισημαίνει ο πρωκτολόγος από το Χειρουργικο Ιατρείο Πρωκτού, κ. Απόστολος Σταματιάδης, “η χρήση προφυλακτικού κατά την πρωκτική επαφή είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε τη μόλυνση από τον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα του πρωκτού”.

Δεν είναι όμως μόνο η χρήση του προφυλακτικού που απαιτείται κατά την εξάσκηση του πρωκτικού σεξ, μιας κι αυτό δεν δύναται να μας προστατεύσει εντελώς από τα πάντα. “Ενώ η χρήση προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική, το προφυλακτικό δεν προστατεύει απόλυτα από την μόλυνση από τον ιό HPV. Ο HPV είναι πολύ συχνός στον πρωκτό των gay 70%) και οροθετικών (90%). Προκαλεί κονδυλώματα ή επίπεδες δυσπλασίες που μπορεί να είναι προκαρκινωματώδεις. Και πάλι να πούμε πως η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα. Επίσης, ότι ιός HPVμεταφέρεται εύκολα με τα χέρια και διάφορα αντικείμενα ή παιχνίδια και ότι μπορεί να μολύνει το στόμα και τον φάρυγγα.”

Πώς γίνεται λοιπόν να προστατευτούμε και τί πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να “απολαμβάνουμε” με ασφάλεια; Ο κ. Σταματιάδης μας δίνει κάποιες μικρές αλλά απαραίτητες συμβουλές.

  1. Η πρωκτική επαφή πρέπει να γίνεται βαθμιαία, με κατάλληλη χαλαρωτική προετοιμασία και με τη θέληση του/της συντρόφου. Η βία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς που διευκολύνει την εμφύτευση του ιού.
  2. Η χρήση υδατοδιαλυτού λιπαντικού είναι απαραίτητη. Εάν το λιπαντικό είναι λιποδιαλυτό, το προφυλακτικό μπορεί να σπάσει.
  3. Πότε μην επιχειρείτε διείσδυση εάν έχετε πάρει φάρμάκα ή ναρκωτικές ουσίες.
  4. Ποτέ μην χρησιμοποιείται αλοιφές με κορτιζόνη.
  5. Να αποφεύγετε το κάπνισμα γιατί ρίχνει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα την εκδήλωση κονδυλωμάτων.
  6. Κάθε έτος πρέπει να κάνετε έλεγχο με αιματολογικές εξετάσεις για μόλυνση με τον ιό HIV, τους ιούς της ηπατίτιδας και τη σύφιλη καθώς επίσης και καλλιέργειες πρωκτικού επιχρίσματος για το γονόκοκκο και τα χλαμύδια.
  7. Καθε τρία χρόνια (κάθε χρόνο για τους οροθετικούς) πρέπει να γίνεται έλεγχος με πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας για μόλυνση και δυσπλασίες οφειλόμενες στον ιό HPV.
  8. Ειδικά εάν έχετε ηλικία κάτω των 26 ετών, αλλά και παραπάνω, καλό είναι να κάνετε το τετραδύναμο εμβόλιο για προφύλαξη από τον ιό των κονδυλωμάτων HPV.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!