To gay ζευγάρι που απέκτησε τρίδυμα: «Τα παιδιά μας, είναι η ευτυχία μας!»

12/09/2016

Πριν από μερικές βδομάδες, η είδηση για το πρώτο gay ζευγάρι που απέκτησε τρίδυμα μέσω παρένθετης μητέρας έκανε τον γύρο του κόσμου. Σήμερα, δυο μήνες μετά τον ερχομό των παιδιών τους, ο κυπριακής καταγωγής Christo Menelaou μιλά στο «Down Town» και τον Παντελή Παναγιώτου για την έντονη επιθυμία του ίδιου και του συντρόφου του, Theo, να γίνουν γονείς. Περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να γεννηθούν τα τρίδυμα και ανακοινώνει την απόφασή του να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κύπρο με την οικογένειά του.

Ήθελες πολύ να γίνεις μπαμπάς;

Ναι! Τα παιδιά είναι για μένα ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει σ’ αυτό τον κόσμο. Μου έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή. Όταν αντιμετωπίζεις μια δυσκολία ή έχεις μια άσχημη μέρα, η σκέψη και μόνο των παιδιών σου σε κάνει να αισθάνεσαι αυτομάτως καλά. Η μυρωδιά τους, το χαμόγελό τους, το άγγιγμά τους… Όλα!

Πώς πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε στην απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας;

Με τον Theo, τον σύντροφό μου, θέλαμε πάντα να αποκτήσουμε παιδιά γι’ αυτό και εξετάζαμε το ενδεχόμενο υιοθεσίας. Ήταν, όμως, μια χρονοβόρα διαδικασία. Μια κοπέλα, λοιπόν, μας μετέφερε μέσω ενός φίλου την πρόθεσή της να γίνει παρένθετη μητέρα και να φέρει στον κόσμο τα παιδιά μας.

Η εξασφάλιση των σχετικών αδειών, ώστε να γίνετε δεκτοί ως γονείς, πόσο εύκολη υπόθεση ήταν;

Ήταν αρκετά δύσκολη η διαδικασία, αφού πρώτα θα έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Μας πήρε δύο χρόνια μέχρι να τα διευθετήσουμε όλα.

Τα τρίδυμα, πώς προέκυψαν;

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν στις προθέσεις μας να αποκτήσουμε τρία παιδιά. Απλώς, ήρθαν κι εμείς τα υποδεχτήκαμε με μεγάλη μας χαρά, βλέποντας την οικογένειά μας να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο…

christom01

Πώς αντιδράσατε όταν σας ανακοίνωσαν ότι τελικά δεν περιμένετε ένα, αλλά τρία παιδιά;

Ήμασταν σοκαρισμένοι, αφού δυο βδομάδες προηγουμένως, μας έλεγαν ότι θα αποκτούσαμε δίδυμα. Ξαφνικά, μας ενημέρωσαν ότι τελικά περιμένουμε τρία. Εννοείται, πως ήμασταν πολύ χαρούμενοι!

Γνώριζες από πριν τη γυναίκα που θα έφερνε στον κόσμο τα παιδιά σας;

Προηγουμένως, όχι. Τώρα πια, όμως, και ιδιαίτερα μετά τη γέννηση των παιδιών, την ξέρω προσωπικά και είμαστε φίλοι.

Η διαδικασία του τοκετού, ήταν εύκολη;

Το μόνο πρόβλημα που υπήρξε ήταν με τη μία από τις δυο κόρες μας, τη Zoe. Δυστυχώς, αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με την καρδιά της και θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι μια δύσκολη εγχείρηση, αλλά οι γιατροί μάς διαβεβαιώνουν ότι όλα θα πάνε καλά.

Η οικογένεια και οι κοντινοί σας άνθρωποι, πώς αντιμετώπισαν την απόφασή σας; Τη δέχτηκαν αμέσως ή τους πήρε καιρό;

Ήταν πολύ χαρούμενοι και την αποδέχτηκαν αμέσως. Τόσο, η οικογένεια του Theo -ο οποίος κατάγεται από τη Νότιο Αφρική- όσο και η δική μου οικογένεια στην Κύπρο. Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε τέτοιου είδους δυσκολίες ή αντιδράσεις. Εξάλλου, δεν χρειάστηκε να πάρουμε από κάποιον έγκριση, από την στιγμή που εμείς το είχαμε ήδη αποφασίσει.

christomenelaou02

Θες να πεις ότι ο κόσμος στην Πρετόρια, όπου ζείτε, είναι τόσο εξοικειωμένος και ανοικτός σε θέματα ομοφυλοφίλων;

Οι άνθρωποι στην Αφρική, μπορεί να σε χαιρετάνε, να σου μιλούν και να συναναστρέφονται μαζί σου, όμως έχουν δυστυχώς την κακή συνήθεια να σε κατηγορούν πίσω από την πλάτη σου. Ειδικά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, άνω των 45, σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός ότι δυο άντρες μπορεί να έχουν μια σχέση ή να είναι παντρεμένοι. Ως κοινωνία, όμως, θα έλεγα πως είναι αρκετά ανοικτή…

Με τον σύντροφό σου, πόσα χρόνια είστε μαζί;

Είμαστε μαζί εννέα χρόνια και παντρεμένοι τα τελευταία τέσσερα. Το  να αποκτήσουμε παιδιά ήταν μια κοινή απόφαση. Το θέλαμε και οι δυο πολύ. Οπότε, το να γίνει μια τόσο δυνατή επιθυμία μας πραγματικότητα, μόνο χαρά μπορεί να μας δώσει.

Η ζωή σας, πόσο πολύ άλλαξε μετά τον ερχομό των παιδιών;

Το μυαλό μας βρίσκεται συνέχεια στα τρία μας παιδιά, τον Joshua, την Kate και την Zoe. Ουσιαστικά, δεν κοιμόμαστε πλέον…

Υπάρχει κάποιος άλλος που σας βοηθά με τις δουλειές και το μεγάλωμα των παιδιών στο σπίτι;

Λόγω του ότι λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι, καθώς είμαι ιδιοκτήτης εργοληπτικής εταιρίας στην οποία εργάζεται και ο σύντροφός μου, έχουμε προσλάβει δύο νοσοκόμες και δύο νταντάδες που μένουν μαζί μας για να μας βοηθούν. Καμιά φορά, ακόμα και φίλοι μάς βοηθούν. Φυσικά, κάνουμε κι εμείς ό,τι περνά από το χέρι μας. Θέλουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά όσο περισσότερο γίνεται και να μοιραζόμαστε τις πιο τρυφερές στιγμές τους.

christomenelaou03

Επειδή η είδηση της απόκτησης των τριδύμων σας μέσω παρένθετης μητέρας, έκανε τον γύρο του κόσμου, να υποθέσω ότι επιθυμείτε να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα ομόφυλα ζευγάρια, ακόμα και στην Κύπρο;

Εννοείται! Λαμβάνουμε καθημερινά πολλά e-mails από ανθρώπους ανά το παγκόσμιο, οι οποίοι μας ευχαριστούν για το παράδειγμα που δώσαμε, ενώ πολλοί νέοι, ομοφυλόφιλοι άνδρες, μου λένε ότι το παράδειγμά μας τους δίνει δύναμη και θάρρος. Ξέρεις κάτι; Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρεις να περάσεις προς τα έξω, ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και όχι παρεξηγημένο ή ανώμαλο.

Με τον σύντροφό σου, έχετε σκεφτεί πώς θα θέλατε να είναι μελλοντικά η ζωή σας με τα τρία παιδιά;

Γενικά, δεν κάνω σχέδια για το μέλλον. Η κάθε μέρα είναι μια καινούρια αρχή. Θα ήθελα, όμως, να είμαστε καλά για να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας, προσφέροντας τους την καλύτερη μόρφωση, σε ένα ιδανικό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις.

Το ενδεχόμενο να μετακομίσετε κάποια στιγμή την Κύπρο, υπάρχει στα πλάνα σας;

Το θέλουμε πάρα πολύ! Μπορώ να σου πω, μάλιστα, ότι αυτό υπάρχει στα άμεσα σχέδιά μας. Σκεφτόμαστε μέσα στον επόμενο χρόνο να μετακομίσουμε. Αν και δεν έχω ζήσει ποτέ στην Κύπρο, αφού γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νότιο Αφρική, ωστόσο έχω δυνατούς δεσμούς με τον τόπο μου, μιας και οι γονείς μου κατάγονται από την Πόλη Χρυσοχούς. Εύχομαι, σύντομα, να μπορέσουμε να έρθουμε ως οικογένεια, γιατί λατρεύω την Κύπρο. Είναι μια υπέροχη χώρα,με υπέροχους ανθρώπους!




Δες και αυτό!