1 στις 4 χώρες του κόσμου απαγορεύουν να είσαι λεσβία ή bisexual γυναίκα

15/05/2016

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ίδρυμα “Human Dignity Trust” στα πλαίσια της IDAHOBIT (σ.σ. Διεθνής ημέρα της ομοφοβίας,της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας), έρχεται να “ταράξει τα νερά,” καθώς είναι η πρώτη φορά που έρευνα αναλύει εις βάθος τις συνέπειες των νόμων στις ζωές των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει πως 1 στις 4 χώρες απαγορεύει στις γυναίκες πολίτες τους να είναι λεσβίες ή αμφιφυλόφιλες. Ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυτό το φαινόμενο βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία 15 χρόνια.

Μάλιστα,σε τουλάχιστον 10 χώρες, όπως η Σρι Λάνκα δια νόμου ωθούν τους γκέι και bisexual άνδρες που έχουν κακοποιηθεί να κάνουν διακρίσεις και να καταδιώκουν τις λεσβίες. Επίσης, οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες σύμφωνα πάντα με την έρευνα βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω έμφυλων διακρίσεων, και άρα δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την οικογενειακή πίεση,από κακοποιητικές καταστάσεις ή το να ζήσουν ανεξάρτητες σε μια ετερόφυλη σχέση.

Δηλαδή, μιλάμε για διπλή διάκριση όχι απλά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού αλλά και λόγω φύλου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι χώρες με ισχυρή ισότητα των φύλων τείνουν να ποινικοποιούν τις ομόφυλες σχέσεις σε λιγότερο βαθμό.

Τέλος, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων με αφορμή την παραπάνω επιστημονική έρευνα προχώρησαν σε δηλώσεις.

Ο δικαστής Edwin Cameron από το συνταγματικό δικαστήριο της Νότιας Αφρικής δήλωσε :

” Η έρευνα της “Human Dignity Trust” μας υπενθυμίζει ότι τα ΛΟΑΤ άτομα δεν αποτελούν μια ομοιογενή ομάδα. Οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες,είναι μια υπό-ομάδα που αντιμετωπίζει σε μεγαλύτερο βαθμό διακρίσεις αλλά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τους γκέι άνδρες. Για αυτές τις γυναίκες, η έμφυλη διάκριση και η ομοφοβία προκαλούν έναν “θανατηφόρο” συνδυασμό. ”

Η Otibho Obianwu υπεύθυνη για την υγεία των γυναικών και τα ίσα δικαιώματα στη Νιγηρία είπε :

” Αυτή η αναλυτική έρευνα παρουσιάζει τη μοναδικότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες συγκριτικά με τους γκέι άνδρες. Υπάρχει μεγάλη ταύτιση με τις εμπειρίες μας στη Νιγηρία”

Με τη σειρά της η Tea Braun, η νομική σύμβουλος της “Human Dignity Trust” ανέφερε:

” Μέχρι τώρα, η παγκόσμια έρευνα και η νομική υπεράσπιση ενάντια στην ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤ άτομα σαν μονολιθικά. Παρόλ’ αυτά οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες είναι κατ’ αποκλειστικότητα εκτεθειμένες σε συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σαν άμεσο αποτέλεσμα του φύλου τους και της σεξουαλικότητας τους. Ελπίζουμε,πως η συγκεκριμένη έρευνα θα αποτελέσει αφορμή για πιο πολλή συζήτηση όσον αφορά το πως η έμφυλη ισότητα και η ΛΟΑΤ ισότητα μπορούν να ενδυναμώσουν η μία την άλλη και ως εκ τούτου να βοηθήσουν στις σοβαρές και συστημικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βίωσαν μερικές από τις πιο σιωπηλές και ευάλωτες γυναίκες ανά το κόσμο”.

Ειρήνη Κ.




Δες και αυτό!