Ευρώπη 2016: Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για τα LGBTΙ άτομα

10/05/2016

O νέος “Rainbow χάρτης” (2016) της Ευρώπης κυκλοφόρησε από την ILGA-Europe. Ο χάρτης αποτυπώνει το που βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με LGBT δικαιώματα με βάση συνολικά 48 κριτήρια που είχαν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τα εγκλήματα μίσους, την αναγνώριση των τρανς και ιντερσεξουαλ ατόμων, κλπ.

Οι 49 χώρες που συμμετέχουν κατατάσσονται και σε μια ακόλουθη λίστα σύμφωνα και με το σκορ που συγκεντρώνουν.

Η Ελλάδα 

Για το 2016 η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση της λίστας (συγκεντρώνοντας το σκορ του 58, 30% σε σχέση με τα LGBTΙ δικαιώματα), σημειώνοντας ανοδική πορεία από πέρυσι (κατείχε την 21 θέση).

chart

Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο:

Το 2015 αποδείχθηκε μια περιπετειώδη χρονιά για τους LGBTI ακτιβιστές στην Ελλάδα. Η εκλογή της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, ενός μακρόχρονου υποστηρικτή της ισότητας για τα LGBTΙ άτομα, ξεκίνησε τον χρόνο με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Υποσχέσεις για την εισαγωγή του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια επιβεβαιώθηκαν γρήγορα αλλά η πρόσβαση στην τεκνοθεσία παραλείφθηκε και η νομοθεσία αποδείχθηκε αργή στη διαδικασία. Τον Δεκέμβριο, το σύμφωνο συμβίωσης πέρασε τελικά και για τα ομόφυλα ζευγάρια από την πλειοψηφία της βουλής. Τα Intersex άτομα αναγνωρίστηκαν από τη νομοθεσία για πρώτη φορά. Σε μια πρωτοφανή επίδειξη πολιτικής στήριξης για τα LGBTI δικαιώματα, εκπρόσωποι από όλα τα κύρια κοινοβουλευτικά κόμματα υπέγραψαν μια υπόσχεση ισότητας στο Ετήσιο Συνέδριο της ILGA-Europe στην Αθήνα.

Δείτε ολοκληρη την έκθεση για την Ελλάδα εδώ

Στην κορυφή

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Μάλτα, η οποία συγκετρώνει και το υψηλότερο σκορ (87,75%), ενώ ακολουθούν το Βέλγιο (81,85%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (81,44%).

Στον πάτο

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται βρίσκονται η Αρμενία, η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν (ακριβώς όπως και την προηγούμενη χρονιά).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!