Η Μόνα Λίζα ο “εραστής” του Λεονάρντο ντα Βίντσι;

22/04/2016

Ότι ξέραμε μέχρι σήμερα για τη Μόνα Λίζα, τον διασήμο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, έρχεται να ανατρέψει ο Ιταλός ερευνητής Silvano Vinceti.

Όπως υποστηρίζει, ο πίνακας βασίστηκε σε δύο μοντέλα, σε αυτό του εραστή του διάσημου ζωγράφου και στο πρόσωπο μίας γυναίκας εμπόρου από την Φλωρεντία.

Πιο συγκεκριμένα τονίζει ότι η μύτη, το μέτωπο και το μυστήριο χαμόγελο της Μόνα Λίζα έχουν χρησιμοποιεί και σε άλλες δημιουργίες του Ντα Βίντσι, στις οποίες είχε ως μοντέλο τον Salai, τον οποίο θαύμαζε με πολλούς τρόπους. Αναφέρει χαρακτηριστικά τα πορτρέτα γνωστά ως “Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής” και “Αγία Άννα”, καθώς και στον “Ενσαρκωμένο Άγγελο”.

«Η Μόνα Λίζα είναι ανδρογυναίκα. Μίση γυναίκα, μισή άνδρας. Ο πίνακας βασίστηκε σε δύο μοντέλα. Το πρώτο ήταν η Λίζα Τζεραρντίνι και το δεύτερο ήταν ο Σελάι, ο μαθητευόμενος του Ντα Βίντσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιλβάνο Βινσέντι.

Η θεωρία του Βινσέντι συνάντησε πολλές αντιδράσεις τόσο στον ακαδημαϊκό, όσο και στο χώρο της τέχνης, καθώς, όπως υποστήριξαν, ο ερευνητής δεν παρουσίασε κανένα «χειροπιαστό» στοιχείο.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!