Sherry Vine: Η Drag Queen που φωνάζει στους ομοφοβικούς πολιτικούς των ΗΠΑ “You’re a Homo”

16/04/2016
Please go to your Post editor » Post Settings » Post Formats tab below your editor to enter video URL.

Με αφορμή το φετινό 10o Outview Film Festival η γνωστή Αμερικανίδα drag queen, Sherry Vine, βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το «Just For One Day», την πρώτη ταινία μικρού μήκους που υπογράφει η ίδια. Εμείς, συναντήσουμε την εκθαμβωτική Sherry λίγο πριν την εμφάνιση της στο Apartment, με μια διάθεση fabulous ανάκρισης!

Sherry καλώς ήρθες! Είναι η πρώτη σου φορά στην Ελλάδα;

Όχι, αλλά είναι η πρώτη μου φορά στην Αθήνα. Στο παρελθόν έχω επισκεφτεί τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα αλλά στα πλαίσια μιας γκέι κρουαζιέρας.

Εκτός από αρκετό σεξ πες μου ποιες είναι οι προσδοκίες σου από αυτό το ταξίδι και από την εμφάνισή σου εδώ;

Προσπαθώ να μην έχω ποτέ προσδοκίες, πάντα έχω άγχος όταν εμφανίζομαι κάπου για πρώτη φορά. Πχ, όταν πάω στο Βερολίνο, ένα μέρος που επισκέπτομαι πολύ συχνά, είμαι πιο ασφαλής γιατί είναι ένα κοινό που γνωρίζω και με γνωρίζει. Εδώ είμαι κυριολεκτικά σε ξένο έδαφος. Θα ξέρει το ελληνικό κοινό ποια είμαι; Θα νοιαστεί καθόλου; Θα δει πως έχω πλάκα ή θα πιάσει τα αστεία μου; Θέλω ο κόσμος να μείνει ικανοποιημένος και χαρούμενος και σ’ αυτούς δεν ανήκει μόνο το κοινό που θα με δει επί σκηνής, αλλά κι οι άνθρωποι με τους οποίους θα συνεργαστώ. Να ξέρεις πάντως πως εγώ είμαι πάντα ο εαυτός μου επί σκηνής, οπότε αυτό είτε θα λειτουργήσει υπέρ μου είτε όχι.

Πες μου λίγο για την πορεία σου ως drag queen, πού μεγάλωσες, πότε άρχισες, κλπ;

Γεννήθηκα στην Φλόριντα και μεγάλωσα στην Βαλτιμόρη του Maryland το οποίο ήταν επιεικώς ένα απαίσιο μέρος για ένα γκέι παιδί. Από μικρός ήξερα πως είμαι γκέι και πως πάντα με έλκυαν τα drag show. Είχα την τύχη να μεγαλώσω με γονείς αρκετά υποστηρικτικούς με αυτά που ήθελα να κάνω, πάντα μου έδιναν αυτό στο οποίο είχα κλίση: Θες μαθήματα χορού; Ναι! Θες να γραφτείς τραγούδι; Ναι! Θες να αρχίσεις baseball; Όχι!Κάπως έτσι λοιπόν προχωρούσε το πράγμα. Μετά μετακόμισα στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, όπου τελείωσα κολέγιο. Εκεί ήταν που πρωτοασχολήθηκα με το drag, το οποίο μάλιστα ήρθε ως μέρος της πτυχιακής μου. Έπρεπε, σκέψου, να υποδυθώ τρεις χαρακτήρες κι ο ένας ήταν γυναίκα. Τότε λοιπόν πήρα το βάπτισμα του πυρός και κατάλαβα πως το drag μου ταιριάζει, όχι όμως γιατί θα ήθελα να είμαι γυναίκα ή γιατί με ελκύει το γυναικείο ντύσιμο, αλλά γιατί είδα υποκριτικά πως οι γυναικείοι ρόλοι έχουν πολύ πιο πλάκα, είναι over the top και δραματικοί. Άρα το να κάνω drag ήρθε περισσότερο ως μία καλλιτεχνική και θεατρική ανάγκη για να εκφραστώ. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν εύκολο. Όσο ήμουν στο Λος Άντζελες έλεγα θέλω να παίξω σε ταινίες, όχι να γίνω μια drag queen, αυτό το κάνω για πλάκα. Μετά ένας φίλος με κάλεσε να παίξω σε ένα θεατρικό στη Νέα Υόρκη ως drag queen και κάπως έτσι άρχισε. Οι γονείς μου πιο πολύ σοκαρίστηκαν με την απόφασή μου να φύγω από την Καλιφόρνια και να εγκαταλείψω το όνειρο του movie star, παρά το ότι ασχολήθηκα με το drag.

Μου είπες πως οι γονείς σου γενικά ήταν υποστηρικτικοί;

Ναι, αλλά ήταν κι αυτοί μπερδεμένοι στην αρχή. Θυμάμαι να με ρωτάει διστακτικά η μητέρα μου «μήπως θες να γίνεις γυναίκα, όχι πως είναι πρόβλημα, αλλά πες το μας αν είναι να το ξέρουμε, βρε παιδί μου». Η καλύτερη μέθοδος εξοικείωσης ήταν το να δουν τα show μου κι έτσι να καταλάβουν τι ακριβώς είναι το drag. Ο πατέρας μου την πρώτη φορά που παρακολούθησε μια drag perfomence μου είπε «για κάποια στιγμή ξέχασα πως είσαι γιος μου». Ήταν και το καλύτερο κομπλιμέντο έχω πάρει ποτέ και φάνηκε πως έπρεπε να το δουν για να μπουν στο νόημα. Έκτοτε, είναι κι οι δυο τους από τους μεγαλύτερους θαυμαστές μου. Δεν τους αρέσουν όλα τα βίντεο που κάνω, ειδικά αυτά σ’ τα οποία βρίζω κι έχουν toilete references, αλλά τι να κάνουμε;

13020472_10153454499650969_250158512_n
H Sherry Vine στο stand του Antivirus στο Outview Film Festival με το νέο μας τεύχος!!!

Τι είναι αυτό για το οποίο πιστεύεις ξεχώρισες κι έγινες αναγνωρίσιμη;

Η γλώσσα που χρησιμοποιώ στις παρωδίες που είναι σκληρή έως χυδαία σίγουρα με έκαναν ξεχωριστή που σε συνδυασμό με το toilet humour που ανέφερα πριν, είτε θα κάνει κάποιον να σε μισήσει είτε να σε λατρέψει. Αυτό και το γεγονός πως στα shows μου τραγουδάω live, δεν κάνω ποτέ lip synch.

Ας μιλήσουμε λίγο για τα video σου, αυτά που σε έκαναν διάσημη κι εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντα έκανα παρωδίες γνωστών τραγουδιών και βίντεο κλιπ στα shows μου και πάντα ήθελα να κάνω ταινίες. Οπότε όταν ήρθε το YouTube σε συνδυασμό με την άνοδο της Lady Gaga, που σου δίνει αυτό το άπειρο υλικό για να διακωμωδήσεις, ήταν ο τέλειος συνδυασμός για μένα αλλά και το τέλειο timing για να επιδοθώ σε αυτό. Έκανα το «Shit in my pants» ως παρωδία του «Bad Romance» και στη συνέχεια ήρθε η παρωδία του «Telephone» το «Make Me Moan» που είναι και το αγαπημένο μου μέχρι στιγμής. Μετά ήρθε το «You’re a Homo».

Αυτό αξίζει μια ειδική αναφορά, γιατί έχει κάποια ακτιβιστική χροιά, σωστά; 

Ακριβώς κι η ιστορία πάει κάπως έτσι: Σκεφτόμουν ποιο θα ήταν το επόμενο βίντεο που θα κάνω και μια φίλη που είναι επίσης drag queen μου είπε πρέπει να κάνεις το Alejandro της Lady Gaga, ως You are a Homo. To βρήκα πολύ αστείο κι έτσι άρχισα να το γράφω. Ήταν περίοδος εκλογών στην Αμερική κι είχε ξεσπάσει ένα σκάνδαλο με κάποιους άντρες πολιτικούς που ενώ εκφράζονταν φανατισμένα εναντίον της LGBT κοινότητας είχαν πιαστεί στα πράσα να κάνουν σεξ με γκέι άντρες. Όλη αυτή η υποκρισία με εξόργισε, οπότε είπα πως θα κάνω μια παρωδία για να θίξω το γεγονός. Στην αρχή πριν ανεβάσουμε το βίντεο ήμουν τρομοκρατημένος, υπήρξαν στιγμές που ήθελα να το ακυρώσω ή να το ξαναγυρίσω απλά ως αστείο και να βγάλω το στοιχείο της αναφοράς στο σκάνδαλο κι αυτό του ακτιβισμού. Είμαι αυτό που λένε comedy queen κι η αμφιβολία μου είχε να κάνει με το αν μπορούσα να είμαι και αστεία αλλά και να περάσω ένα μήνυμα ταυτόχρονα. Για να καταλάβεις, φοβόμουν μήπως βγει βαρετό ή γραφικό. Φάνηκε τελικά πως μπορείς να κάνεις και τα δύο κι υποστήριξη του κόσμου το απέδειξε. Ο ίδιος ο πατέρας μου μου είπε «είναι το καλύτερο βίντεο που έχεις κάνει». Υπήρξαν βέβαια και άσχημες κριτικές on line και φοβήθηκα πως μπορεί να υπάρξει και κάποια μήνυση από τους ίδιους τους πολιτικούς, στο τέλος όμως όλα πήγαν καλά κι εννοείται πως δε θα τολμούσαν κάτι τέτοιο, γιατί θα τους έφερνε ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο.

Αυτόν τον καιρό παρακολουθούμε στην Αμερική μια οπισθοδρόμηση στα LGBT δικαιώματα. Βλέπουμε πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα και ο Μισισιπής να ψηφίζουν νομοθεσίες που υπονομεύουν τις ελευθερίες της LGBT κοινότητας. Πώς βλέπεις τα πράγματα και ποιος ο ρόλος σου σε αυτό ως καλλιτέχνιδα που εκφράζει τη γνώμη της σε τέτοια θέματα;

Είναι κάτι που περιμέναμε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της ισότητας στον γάμο. Είναι μια αντίδραση στην πρόοδο για τα LGBT δικαιώματα. Αν το σκεφτείς, είναι μια αντίδραση στην πρόοδο γενικά κι αυτό γιατί οι εν λόγω νομοθεσίες αφορούν περισσότερες σε ομάδες κι όχι μόνο συους LGBT. Οι γονείς μου μένουν στην Βόρεια Καρολίνα κι η μητέρα μου λέει ο «νόμος του μπάνιου» είναι απλά ηλίθιος. Φαντάσου έναν μάτσο τρανς άντρα να κατουράει μαζί με την γυναίκα σου ή την αδελφή σου, είναι τόσο γελοίο. Έχω πολλές ιδέες για το πως μπορώ να αντιδράσω για αυτήν την γελοιότητα. Πρέπει να τα βάλω κάτω και να δω τι ακριβώς θα κάνω. Σίγουρα πάντως θα κάνω κάτι καλό (κλείνει το μάτι)!

Δυο λόγια για το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ;

(Γέλια) Θεέ μου, με κάνει και ντρέπομαι τόσο πολύ. Στην Αμερική βλέπεις είμαστε συνηθισμένοι celebrities να είναι υποψήφιοι για πρόεδροι. Δεν θα με εκπλήξει αν μία από τις Καρντάσιαν βάλει υποψηφιότητα κάποτε. Ήδη ετοιμάζω κάτι που να έχει αναφορά σε αυτόν, το οποίο τον Σεπτέμβρη. Θα είναι, βλέπεις, προεκλογική περίοδος τότε.

Πέρα από τα LGBT δικαιώματα ασχολήθηκες και με το θέμα της PreP (σ.σ μέθοδος πρόληψης του HIV, γνωστή ως Pre-Exposure Prophylaxis).

Ναι, έφτιαξα μια παρωδία του True Colours της Cyndi Lauper ονόματι Truvada. Καυτηριάζει όλο το θέμα της PreP, την απερισκεψία και την επιπολαιότητα με την οποία χρησιμοποιείται, τη μείωση στην χρήση των προφυλακτικών και την αύξηση των υπόλοιπων αφροδισίων νοσημάτων εξαιτίας της μη σωστής πληροφόρησης για το τι είναι και πού ακριβώς χρησιμεύει. Έχω μια πολύ αυστηρή γνώμη για την PreP, φυσικά και δεν είμαι κατά, απλά πιστεύω πως πρέπει να χρησιμοποιείται ως ένα έξτρα δίχτυ προστασίας κι όχι κάτι που αντικαθιστά τους ήδη υπάρχοντες τρόπους προστασίας, όπως τα προφυλακτικά. Δεν είναι ένα χάπι πανάκεια κι ο τρόπος που προβάλλεται από τις φαρμακευτικές πρέπει να αλλάξει. Φυσικά και δέχτηκα κριτική από τους υπέρμαχους του Truvada αλλά κι αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού.

Έχεις μια σειρά στο διαδίκτυο που λέγεται «Sherry and the Greek» μίλησέ μας λίγο για αυτή.

Ο Κρις (The Greek) είναι ένα πολύ χαρισματικό παιδί, είναι μεγαλωμένος στο Queens από Έλληνες γονείς κι έχει το δικό του διαδικτυακό show που λέγεται The Greek and the city που αποτυπώνει πολύ χιουμοριστικά το πώς είναι να είσαι Ελληνοαμερικανός στη Νέα Υόρκη. Τον ξέρω πολύ καιρό και με κάλεσε κάποια στιγμή να εμφανιστώ σε μία από τις εκπομπές του, οπότε είπα γιατί όχι; Μετά σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι μαζί και τελικά βγήκε πολύ καλό. Είναι σαν ένα εβδομαδιαίο πρωινάδικο και ρίχνουμε πολύ γέλιο. Γενικά είμαι πολύ επικριτικός με τα πράγματα που κάνω κι υπάρχουν shows που απλά δεν θέλω να ξαναδώ. Το «Sherry and the Greek» όμως είναι κάτι που μπορώ να βλέπω συνέχεια, για αυτό και πήγαμε σε 2ο κύκλο. Ψάξ’ το στο YouTube, θα σ’ αρέσει πολύ!

RuPaul’s Drag Race: Πώς και δεν σ’ έχουμε δει ακόμα εκεί;

Ανήκω σε αυτήν την κατηγορία drag queen που δεν θα πήγαιναν ποτέ στο RDR κι αυτό, γιατί είμαστε στην πιάτσα πάνω από 20 χρόνια. Θα πήγαινε ποτέ η Lady Bunny; Όχι. Ε, ούτε κι εγώ. Το talent show αυτό είναι για να αναδεικνύει νέα ταλέντα κι όχι παλιά. Αν υπήρχε το RDR πριν δέκα χρόνια και με ρωτούσες τότε, ναι, φυσικά και θα πήγαινα. Τώρα που το σκέφτομαι αν ο Rupaul κάνει ένα κύκλο μόνο με μεγάλες (σε ηλικία) queens πάλι θα πήγαινα.

Πες μου το τοπ 3 των αγαπημένων σου διαγωνιζόμενων στο RDR.

H Bianca del Rio σίγουρα. Μετά θα έλεγα την Jinx, η οποία είναι τόσο φανταστική και τόσο ταλαντούχα. Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για αυτήν μέχρι που κέρδισε και πήγα και την είδα σε ένα show της. Ήταν τόσο καλή που είπα «αυτή είναι νικήτρια, όχι αστεία». Τέλος, θα έλεγα την Alaska. Είναι απίστευτα τρελή και δημιουργική ταυτόχρονα. Θα πέθαινα να κάνω κάτι μαζί της, show ή video δηλαδή. (γέλια)

Κάνεις παρέα με κάποιες από αυτές;

Είμαι καλή φίλη με την Bianca del Rio και την Bob The Dragqueen. Στενή παρέα κάνω και με την Acid Betty.

Ποιο είναι το πιο αστείο πράγμα που σου έχει συμβεί σε show ή σε γύρισμα;

Είναι τόσα πολλά! Αυτό που θυμάμαι έντονα τώρα ήταν μια φορά που ενώ τραγουδούσα επί σκηνής ένιωσα ξαφνικά το πόδι μου μουσκεμένο. Γυρνάω και τι να δω; Ένας την είχε βγάλει και με κατουρούσε. Με ρωτούσαν μετά κάποιοι θαμώνες είσαι θυμωμένη και λέω όχι φυσικά. Ίσως αυτά παθαίνουν οι drag queens που μιλάνε για πιπί και κακά.

Πού βρίσκεται η Sherry μετά από δέκα χρόνια;

Στα ίδια, αλλά είναι λίγο πιο επιλεκτική. Έχει βάλει και κάποιο δολάριο στην άκρη που της το επιτρέπει αυτό.

Σε ευχαριστώ πολύ Sherry, να περάσεις σούπερ στην Αθήνα!

Κι εγώ σε ευχαριστώ, πάω να φάω τώρα, έχω λιμοκτονήσει.

συνέντευξη: Θάνος Βλαχογιάννης

[separator type=”thick”]

Στα πλαίσια του Outview Film Festival η Sherry Vine θα πραγματοποιήσει σεμινάριο για τη δημιουργία video παρωδιών. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του φεστιβάλ.



Δες και αυτό!