Συνέντευξη: Marina & The Diamonds

22/02/2016
από

Θεωρείται από πολλούς το “the new best thing” στη βρετανική μουσική σκηνή και όχι άδικα. Μεγαλωμένη στην Ουαλία και με εκείνη την ελληνική καταγωγή να μην την αφήνει σε ησυχία, η Μαρίνα-Λαμπρινή Διαμαντή (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) συνειδητοποίησε πολύ γρήγορα ότι πέρα από τα διαμάντια, τα τραγούδια μπορεί να είναι παντοτινά. Σήμερα η Marina είναι μια ιδιόρρυθμη καλλιτεχνική περσόνα και έχει κυκλοφορήσει συνολικά τρεις ολοκληρωμένους δίσκους Το Σάββατο 5 Μαρτίου θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την χώρα μας, δίνοντας ένα μοναδικό show. Aς την γνωρίσουμε…

Μαρίνα γεια! Η ομάδα του Antivirus σε ευχαριστεί για τη συνέντευξη και για τον χρόνο σου. 

Κι εγώ ευχαριστώ!

Ωραία, ας ξεκινήσουμε! Το τρίτο άλμπουμ σου, το Froot, έχει βγει! Οι θαυμαστές σου τρελάθηκαν, το λατρεύουν. Ποια είναι τα ζητήματα που θέλεις να συζητήσεις μέσα στο άλμπουμ;

Είναι πολύ περίεργο να το συζητάω τώρα αυτό, γιατί δεν το έχω σκεφτεί εδώ και λίγο καιρό, έχει βγει εδώ και κάποιους μήνες. Αυτή τη φορά τα θέματα ήταν πολύ πιο ποικίλα από τα προηγούμενα άλμπουμ, για παράδειγμα στο κομμάτι Froot, νομίζω ότι απλά ήθελα να είμαι χαρούμενη, και το ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, αλλά αν δεν το αποφασίσεις να είσαι χαρούμενη είναι πολύ δύσκολο. Συνειδητοποίησα πως η ευτυχία δεν είναι κάτι που απλά περιμένεις να σου έρθει, είναι κάτι που επιλέγεις. Οπότε ένα μικρό κομμάτι του άλμπουμ μιλάει γι΄ αυτό. Το “savages”, από την άλλη βέβαια είναι αρκετα πιο πολιτικό.

Πώς αισθάνεσαι για το Froot, ως το επόμενο βήμα σου;

Είναι το πιο σωστό για μένα, το πιο δημιουργικό, Επέλεξα να το κάνω όλο μόνη μου, χωρίς να συνεργαστώ με κάποιον. Ήταν το πρώτο άλμπουμ που το έγραψα με του όρους μου.

Εδώ στην Ελλάδα ανυπομονούμε να σε δούμε ζωντανά! Έρχεσαι στην Ελλάδα συχνά;

Ναι! Πάντα είναι συχνές οι επισκέψεις μου, αλλά ελπίζω πλέον να διαρκούν και περισσότερο ωστε να γνωρίσω την Αθήνα καλύτερα.
Η τελευταία φορά που ζούσα εκεί ήταν πριν 12 περίπου χρόνια. Όπως και να χει είμαι τρομερά ενθουσιασμένη για τη συναυλία μου τον Μάρτιο!

Ήσουν ποτέ επηρεασμένη τόσο πολύ από μια στιγμή ή από έναν άνθρωπο που ήσουν πρόθυμη να τα παρατήσεις όλα για μια μέρα, ακόμα κι αν μιλάμε για κάποια συναυλία σου;

Ξεκαρδιστική ερώτηση… (γέλια) Η απάντηση είναι όχι, όχι! Ακόμα κι αν είμαι, το μαζεύω.

Ομολογώ πως ήθελα πολύ να την κάνω αυτή την ερώτηση!

Ήταν πολύ καλή ερώτηση!

Πώς αισθάνεσαι με την πρώτη σου συναυλία στην Ελλάδα να πλησιάζει;

Είμαι αγχωμένη και ενθουσιασμένη. Εϊναι η πρώτη μου φορά και θέλω να είναι πολύ καλή! Θεωρώ πως είναι η πιο καλή στιγμή για μένα να το κάνω, έχω βγάλει τρία άλμπουμ και έχω πολύ θετική ανταπόκριση από τους φαν μου στην Ελλάδα, είναι πολύ έντονη!

Το antivirus αφορά σε LGBT* ζητήματα. Ποια είναι η προσωπική σου οπτική για τα LGBT* δικαιώματα;

Εννοείται πως υποστηρίζω όσο δεν πάει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδικάζω ό,τι έχει να κάνει με διάκριση, ταμπελοποίηση. Παρακολουθώ εντατικά τη συζήτηση που γίνεται σε όλο τον κόσμο και στο ίντερνετ. Σκέφτομαι για το φύλο για παράδειγμα, άντρας, γυναίκα ή όχι κάτι από αυτά ή και τα δύο, η ορατότητα αυτών των θεμάτων μπορεί να κάνει τον κόσμο λιγότερο αφελή και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εννοείται πως είμαι 100% εκεί. Και νομίζω πως και ενα πολύ μεγάλο μέρος των φαν μου ανήκουν στην LGBT* κοινότητα.

Στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό περάστηκε το σύμφωνο συμβίωσης. Δυστυχώς δεν είναι σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένο…

Υπέροχο οτι περάστηκε το σύμφωνο αλλα κρίμα αν όπως λες δεν είναι ολοκληρωμένο! Γιατί;

Λείπουν βασικά πράγματα γενικότερα απο τη νομοθεσία μας όπως η παιδοθεσία, η ταυτότητα φύλου, ο πολιτικός γάμος…

Να σας πω την αλήθεια, μου κάνει εντύπωση που το συζητούσαν στην Ελλάδα, ξέρω πως είναι η κατάσταση με τη θρησκεία κλπ και πρέπει να ήταν δύσκολο! Ελπίζω πραγματικά να αλλάξει σύντομα όλο αυτό! Για να δούμε…

Θέλεις να μοιραστείς κάτι με τους LGBT* φαν σου;

Ελπίζω να πάνε όλα καλά, όλο και καλύτερα και το σύμφωνο και η κατάσταση για τα LGBT* να εξελιχθεί. Ελπίζω να σας δω όλες και όλους στη συναυλία! Θέλω να βγω στο κοινό, να μιλήσουμε και να περάσουμε όμορφα. Πραγματικά ελπίζω να γίνει, γιατί θέλω πολύ!

Πολύ χαίρομαι! Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για όταν τελειώσεις την περιοδεία σου;

Νομίζω πως απλά δεν θα κάνω τίποτα. Δε νομίζω να ασχοληθώ με την μουσική για λίγο καιρό. Δεν είμαι όμως ακόμα σίγουρη!

Σκοπεύεις ποτέ να μείνεις μόνιμα στην Ελλάδα;

Δεν πιστεύω πως θα μείνω μόνιμα όχι, αλλά θα ήθελα πολύ να περάσω πολύ χρόνο εκεί, ίσως σερί 2,3 μήνες. Δεν έχω δει τόσα νησιά, τόσα μέρη… υπάρχουν τόσα για να δει κανείς!

Σ’ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, θα τα ξαναπούμε και στην συναυλία σου στις 5 Μαρτίου! Χάρηκα πολύ!

Φυσικά, κι εγώ σ’ ευχαριστώ και χάρηκα! Καλημέρα!

Maria Mazi

Κοινωνιολόγος. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: φύλο, queer χώροι, πολιτικές των ταυτοτήτων, διαθεματικότητα. Φεμινίστρια.
[email protected]




Δες και αυτό!