Αποχαιρετώντας τον David Bowie

11/01/2016
Duffy Archive

Την τελευταία του πνοή άφησε ο David Bowie μετά από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο.

Την είδηση του θανάτου του 69χρονου Davis Robert Jones, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, επιβεβαίωσε ο γιoς του μέσω Twitter και λίγο αργότερα στο Sky News ο εκπρόσωπός του.

Ως μουσικός, τραγουδιστής, ηθοποιός, τραγουδοποιός, εικαστικός, παραγωγός και πολλά άλλα, ο Bowie αφήνει πίσω του μια σπουδαία ροκ (κι όχι μόνο) κληρονομιά.

Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο Βρετανικό Τοπ 5. Εμφανίστηκε ξανά το 1972 με το τραγούδι Starman και το ανδρόγυνο alter ego Ziggy Stardust. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς του Glam Rock.  Στη συνέχεια άλλαξε ξανά το μουσικό στυλ και το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του “Fame” που έφτασε στο νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans. Η καριέρα του συνεχίστηκε χωρίς σημαντικές επιτυχίες το υπόλοιπο τμήμα της δεκαετίας του 1970. Το 1983 κυκλόφορησε το άλμπουμ Let’s dance, το οποίο περιλαμβάνει πολλά επιτυχημένα τραγούδια. Συνέχισε να πειραματίζεται τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Το τελεύταιο του άλμπουμ (Backstair), κυκλοφόρησε λίγε μέρες πριν την ημέτα μάλιστα που ο Bowie γιόρταζε τα 69 του χρόνια.

Στις 19 Μαρτίου του 1970, ο Bowie παντρεύτηκε την  Mary Angela Barnett (γνωστή και ως Angie Bowie). Απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Zowie Bowie (σήμερα γνωστός ως Duncan Jones,  ο οποίος είναι σκηνοθέτης.

Duffy Archive

Σε συνέντευξη του στον Michael Watts στις 22 Ιανουαρίου του 1972, δήλωσε ότι είναι gay, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1976 σε συνέντευξη του στο «Playboy» είπε:

Είναι αλήθεια. Είμαι bisexual. Αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι αυτό το χρησιμοποίησα πολύ καλά. Υποθέτω πως είναι το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη!»

Αργότερα το 1983, σε νέα του συνέντευξη με το «Rolling Stone», δήλωσε μετανιωμένος που είχε δηλώσει στο παρελθόν bisexual, λέγοντας πως «αυτό είναι το μεγαλύτερο μου λάθος. Πάντα ήμουν κοντά στην ετεροφυλοφιλία» ενώ σε άλλες συνεντεύξεις του που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, εξήγησε πως το ενδιαφέρον του σε άτομα του ίδιου φύλου, ήταν περισσότερο «προϊόν» των καιρών παρά αποτέλεσμα των συναισθημάτων του. Σε μια από τις βιογραφίες του δια χειρός, αναφέρεται πως ο Bowie καθοδηγούταν περισσότερο από την παρόρμηση του να αψηφήσει τους ηθικούς κώδικες, παρά από μια βιολογική η ψυχολογική κατάσταση.

Το 2002 ξεκαθάρισε μια και καλή τα πράγματα, απαντώντας στη ερώτηση αν η αποκάλυψη του σεξουαλικού του προσανατολισμού ήταν το μεγαλύτερο λάθος του:

«Δεν νομίζω ότι ήταν λάθος! Στην Ευρώπη όχι, στην Αμερική το πήραν πιο βαριά γιατί είναι μια πιο πουριτανική κοινωνία.Δεν είχα πρόβλημα για τον κόσμο να γνωρίζει ότι είμαι bisexual. Αλλά από την άλλη δεν είχα καμία τάση να υψώσω σύνορα ή να γίνω εκπρόσωπος κάποιας ομάδας ανθρώπων».

Στις 24 Απριλίου του 1992, ο Bowie παντρεύτηκε με την Σομαλή καλλονή Ιman.  Μαζί απέκτησαν μόνο μια κόρη, την Alexandria “Lexi” Zahra Jones  που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2000.

https://youtu.be/jBuwC4VJi50?t=4

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!